„Britanija je isplanirala rat u Siriji, mnogo pre nego što je počeo“

„Britanija je isplanirala rat u Siriji, mnogo pre nego što je počeo“

18 јуна 2013

1089Bivši francuski ministar spoljnih poslova, Rolan Dima, koji je na toj funkciji bio u periodu 1988-1993, dao je intervju francuskoj TV mreži LCP u kojem je otkrio da je Velika Britanija planirala rat u Siriji još dve godine prije nego su izbili prvi nemiri izbili u toj zemlji početkom 2011. u sklopu tzv. „arapskog proleća“.

Ovo je još jedan u nizu dokaza da je zavera protiv Sirije već dugo bila u pripremi, a da su legitimni antivladini protesti opozicije samo poslužili kao poluga preko koje je bila organizovana oružana pobuna.

„Reći ću vam nešto. Bio sam u Engleskoj dve godine pre nego što su izbili sukobi u Siriji. Sastao sam se s najvišim britanskim funkcionerima koji su mi priznali da pripremaju nešto u Siriji. Ovaj plan je napravljen u Britaniji, a ne u SAD-u. Britanija je organizovala invaziju pobunjenika u Siriji. Čak su me pitali, mada tada više nisam bio ministar, da li bih želeo učestvujem u tom procesu“, otkrio je Dima.

Na pitanje – šta je bio motiv za takve planove protiv Sirije – Dima je odgovorio: „Operacija je bila pomno isplanirana. Cilj je bio jako jednostavan – srušiti sirijsku vladu jer je, to je jako važno da se shvati, sirijski režim taj koji vodi antiizraelski kurs“.

Ovome je eks-šef francuske diplomatije još pridodao: „Bivši izraelski premijer mi je to lično pojasnio: nastojaćemo da imamo dobre odnose sa susedima, ali ćemo one koji se ne slažu s nama uništiti. To je takva politika, takav pogled na istoriju. Treba biti upoznat sa tim stvarima“.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u