Britanija nudi pomoć Srbiji u sprovođenju ekonomskih mera

Britanija nudi pomoć Srbiji u sprovođenju ekonomskih mera

28 oktobra 2014

aleksandar vucic_620x0Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Londonu sa liderom Donjeg doma britanskog Parlamenta Vilijamom Hejgom kojeg je obavestio o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i regionu i ekonomskim reformama koje je sprovela srpska vlada.

„Želim da iskoristim ekonomiju kao sponu za regionalno povezivanje“, naglasio je Vučić.

Hejg je pozdravio mere fiskalne konsolidacije, istakavši da je ekonomija od fundamentalnog značaja.

On je naglasio da Britanija ima veliko iskustvo kada su ekonomske mere u pitanju i da može da bude od velike pomoći Srbiji.

„Od 2010. godine Velika Britanija je smanjila broj zaposlenih u javnom sektoru za 400.000, što je dovelo do povećanja broja zaposlenih u privatnom sektoru u naredne četiri godine za 2,1 miliona. To je dovelo do najmanje stope nezaposlenosti u poslednjoj deceniji „, istakao je Hejg.

Tema razgovora bila je i regionalna saradnja i potreba da kroz zajedničke projekte dođe do napretka regiona Zapadnog Balkana.

Vučić boravi u poseti Londonu tokom koje se sastati i sa britanskim ministrom spoljnih poslova filipom Hamondom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom.

Premijer će učestvovati i na ekomonskom samitu.

Vučić je sinoć održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije (LSE), poručivši da budućnost Zapadnog Balkana neće više određivati politika, već ekonomija.

O EKONOMSKIM MERAMA S MENADžMENTOM GOLDMAN SAKSA

Vučić je na radnom ručku sa predstavnicima najvišeg menadžmenta kompanije Goldman Saks za Evropu sa kojima je razgovarao o merama fiskalne konsolidacije Srbije.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, na sastanku, kome su pored premijera prisustvovali i ministri finansija i ekonomije Dušan Vujović i Željko Sertić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici SIEPE, razgovaralo se o ekonomskim merama, finansijskoj konslolidaciji, unapređenju poslovne klime i privlačenju stranih investicija.

„Moramo da stvorimo zdrav bankarski sistem da bi obezbedili ekonomski rast“, naglasio je premijer Vučić.

Navodi se da je u tom kontekstu razgovaralo o modelima rešavanja loših plasmana banaka i kvalitetnom upravljanju deviznim rizicima, kao i o pitanjima kvalitetnog upravljanja infrastrukturom i infrastrukturnim projektima.

Tema razgovora bio je i proces podrške strateškim privatizacijama, saopšteno je iz vlade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *