Britanija oduzima islamsku decu?

Britanija oduzima islamsku decu?

3 marta 2014

decMuslimansku decu koju njihovi roditelji radikalizuju treba tretirati kao žrtve i izdvojiti iz njihovih porodica, istakao je gradonačelnik Londona Boris Džonson.

Deca izložena riziku od islamskog ekstremizma treba da budu smeštena u državne ustanove kako bi se sprečilo da postanu „potencijalne ubice ili bombaši-samoubice“, napisao je DŽonson u autorskom tekstu za list „Dejli telegraf“, a prenela agencija AFP.

On je istakao da policija i socijalne službe nerado intervenišu u ovakvim slučajevima zato što je Britancima „usa]eno da ne budu skloni osu]ivanju drugih kultura“, kao i zbog nedovoljno jasnih zakona.

„Problem radikalizacije se značajnije ne pogoršava, ali nije ni počeo da se smanjuje“, istakao je gradonačelnik Londona i dodao: „Procenjuje se da možda postoji više stotina dece, posebno onih čiji roditelji pripadaju zabranjenoj ekstremističkoj vehabijskoj grupi Al-Muhadžirun, koje podučavaju suludim stvarima. Njima usadjuju ludu želju za ubistvom i smrću.“

„Dete sada može da bude oduzeto roditeljima ako je izloženo pornografiji ili je zlostavljano, ali ne ako je izloženo ovom krajnje nihilističkom pogledu na svet, što bi moglo da rezultuje time da dete postane ubica“, istakao je Džonson.

On je dodao da bi zakon trebalo da tretira radikalizaciju kao oblik zlostavljanja dece i da bi trebalo da ih smesti u državne ustanove „radi njihove bezbednosti i bezbednosti drugih ljudi“.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *