БРИТАНИЈА ПОДРЖАВА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Обучава саудијске пилоте

BRITANIJA PODRŽAVA RATNE ZLOČINE: Obučava saudijske pilote

24 oktobra 2016

08-obucavaju-tan2015-6-20-16151303-0_620x0

LONDON obučava saudijske pilote uprkos optužbama za ratne zločine u Jemenu izrečenim na račun Velike Britanije. Ovo svoje otkriće, koje je ustalasalo javnost, britanske liberalne demokrate, ocenile su kao „sramotno“ i pozvale na hitnu obustavu obuke, navodi tamošnji „Indipendent“.

Britanski liberali apeluju na vladu u Londonu da hitno okonča svoje saučesništvo u ovoj smrtonosnoj kampanji, za šta su sada, na videlo iznete veoma konkretne i dokazima potkrepljene optužbe.

– Sramota je da Vlada Britanije ne samo što naoružava saudijske pilote, već ih i obučava. Nasumično bombardovanje nevinih civila od strane Saudijske Arabije u Jemenu u jasnoj je suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom – kaže Tom Brejk, portparol liberala.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon odgovara da je saradnja sa Kraljevskom saudijskom avijacijom usmerena na unapređenje njihovog procesa gađanja.

U vazdušnim napadima izvedenim 8. oktobra na pogrebnu ceremoniju u Sani poginulo je, prema procenama UN, 140 osoba dok je više od 525 ljudi ranjeno. Mediji spekulišu da je broj poginulih 213.

Arapska koalicija, predvođena Saudijcima, demantovala je u startu navode pobunjenika Huta da je umešana u incident, ali je kasnije pristala da se stvar ispita. Jemen je od 2014. godine u vojnom sukobu između vladinih snaga, na čijem je čelu predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi i pobunjenika Huta, koje podržavaju jedinice vojske lojalne bivšem predsedniku Jemena, Aliju Abdulahu Salehu.

Saudijska koalicija, koju čine mahom zemlje Persijskog zaliva, od marta prošle godine, na Hadijev zahtev, izvodi vazdušne napade na opozicione Hute.

MEJOVA: „CILJ JE BEZBEDNOST!“

PREMIJERKA Velike Britanije i lider konzervativaca Tereza Mej ostaje pri stavu da opravdava britansku prodaju naoružanja Saudijskoj Arabiji. Kako piše list „Independent“, Mejova je u odbranu vlasti u Londonu instistirala „na činjenici da i ova aktivnost doprinosi bezbednosti građana na ulicama širom Velike Britanije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *