БРИТАНИЈА СЕ ОКРЕЋЕ РУСИЈИ: Тереза Меј тражи састанак са Путином и нову економску сарадњу!

BRITANIJA SE OKREĆE RUSIJI: Tereza Mej traži sastanak sa Putinom i novu ekonomsku saradnju!

15 avgusta 2016

Tereza_Mej_SinhuaTereza Mej, novi premijer Velike Britanije, pozvala je sredinom prošle sedmice ruskog predsednika Vladimira Putina. U prvom međusobnom kontaktu i Mejova i Putin izrazili su ne„zadovoljstvo sadašnjim stepenom saradnje u političkoj i u ekonomskoj sferi” i dogovorili se da se sretnu u „bliskoj budućnosti”.

Premijerka druge najjače ekonomije EU spremna je na jačanje odnosa sa Rusijom – zemljom prema kojoj Brisel od proleća 2014. energično drži visoki zid ekonomskih sankcija zbog aneksije Krima?

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru, bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron optužio je Moskvu za „državno podsticanje ubistva” bivšeg ruskog špijuna – Aleksandra Litvinjenka 2006. usred Londona. Kremlj je u januaru odbacio Kameronovu optužbu kao „šegu”. U julu, odmah nakon imenovanja Tereze Mej za novog šefa britanske vlade, Vladimir Putin izjavio je da je „spreman za novi dijalog”.

Početkom leta, britanski birači većinom glasova odlučili su da zemlja koja pridonosi 16 odsto BDP-a EU (2014) i zapošljava preko 3,5 odsto Evropljana treba da napusti tu zajednicu država u današnjem obliku. Sa jedne strane, Brisel se našao u čudu: dok je finansijski urušenoj Grčkoj godinama javno pretio ponižavajućim izbacivanjem (iz evrozone, a možda i EU), šesta ekonomska sila sveta glasala je za „razvod” od najvećeg objedinjenog tržišta sveta.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *