Britanija zabranjuje nošenje muslimanskih simbola – nikaba, hidžaba i parandže

Britanija zabranjuje nošenje muslimanskih simbola – nikaba, hidžaba i parandže

23 septembra 2013

article-1195052-053BF13A0000044D-885_468x407Britanija je na pragu zabrane nošenja muslimanskih simbola – nikaba, hidžaba i parandže – na javnim mestima. Prećutna zabrana nošenja ove specifične muslimanske odeće već postoji  u medicinskim  ustanovama Velike Britanije.

Do danas je više od dest odsto britanskih državnih bolnica nezvanično zabranilo svom personalu da nosi muslimanske marame koje potpuno zatvaraju lice. Mnogi tvrde da su vlasti zabrinute zbog velikog povećanja  broja muslimana na Ostrvu.

Mediji tvrde da je za poslednjih 30 godina broj muslimana u Britaniji „skočio“ 30 puta. U Francuskoj će do 2027. godine svaki peti Francuz  biti – musliman.

U Holandiji polovina svih novorođenčadi su Arapi i za 15 godina polovina Holanđana će ispovedati islam. U Belgiji već sada četvrtinu stanovništva čine muslimani. Prema podacima federalne statističke službe Nemačke, zbog pada nataliteta među Nemcima, veoma skoro  zemlja će biti pretežno muslimanska.

Stručnjaci, ipak, savetuju da se treba oprezno odnositi  prema takvoj statistici i navode da su to samo ocjene,  jer je u većini evropskih zemalja zabranjeno da se prilikom sastavljanja statističkih pregleda postavljaju pitanja o religioznoj pripadnosti građana.

Muslimani, istovremeno, osjećaju pritisak evropske kulture. Mnogo  njih se asimiluje u Evropi i odlazak u džamiju za njih postaje formalnost i danak tradiciji. Talas islamofobije u nekim zapadnim zemljama delimično je izazvan i teškim ekonomskim vremenima, uvereni su ekonomski ekperti.

Socijalni slojevi su razareni  i vladama je potrebno da nečim spoje društvo. „Ljepak“ koji se nudi je – patriotizam i nacionalizam. Problem nije toliko u muslimanskom stanovništvu Britanije, koliko u britanskoj zajednici – objedinjenju bivših kolonija i dominiona krune.

Njeno stanovništvo premašuje dve milijarde ljudi, uključujući muslimanske zemlje ili zemlje sa jakim slojem muslimanskog stanovništva, kao što su Pakistan i Indija.

I u Švajcarskoj su usledile zabrane porivanja lica na javnim mestima. Kanton Tičino je prvi kanton u Švajcarskoj u kome je zabranjeno pokrivanje lica „na osnovu polne pripadnosti“ – pokazali su preliminarni rezultati referenduma. Zabrana se, pre svega, odnosi na burke.

Prema podacima lokalnih medija,  52 odsto  stanovnika kantona  podržalo je inicijativu prema kojoj „nijedna osoba ne sme da pokriva svoje lice na ulici i na javnim mestima“. Takođe,   „niko ne sme biti primoran da pokriva svoje lice na osnovu polne pripadnosti“.

U većem broju muslimanskih zemlja  insistiraju na poštivanju relgijskih običaja, a neke najekstremnije traže da sportiskinje budu „potpuno pokrivene“! Uskoro počinju  Treće islamske igre u Indoneziji. Svoje učešće na Igrama  potvrdile su  44 zemlje.

Uoči otvaranja takmičenja,  zemlje u kojima je islam državna religija zahtevale su da sve sportistkinje budu potpuno pokrivene, ali je organizacioni komitet odbio taj zahtev.

Godine 2005,  kada su u Saudijskoj Arabiji održane Prve islamske igre, učesnicama je zabranjeno nošenje dvodelnih kostima, a takmičenja za muškarce i žene zakazana su za posebne dane.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *