Britanska obaveštajna služba objavila podatke o sovjetskom laserskom oružju

Britanska obaveštajna služba objavila podatke o sovjetskom laserskom oružju

3 avgusta 2013

art-air-defence-laser-lgSovjetski naučnici su sredinom 1980-ih razvili lasersko oružje koje je moglo da bude upotrebljeno protiv NATO snaga, saopštili su britanski mediji pozivajući se na podatke britanskih obaveštajnih službi, prenosi portal vz.ru.

Prema tajnim izveštajima namenjenim za bivšu britansku premijerku Margaret Tačer, prvi borbeni sistem opremljen uređajima koji su mogli da oslepe neprijateljske snage ili da poremete i dezorijentišu njihovu elektroniku – bila je ruska teška nuklearna krstarica „Kirov“.

Prema navodima lista „The Telegraph“, bivši britanski ministar odbrane Majkl Hezeltajn u 1983. je upozoravao da Moskva pokušava da razvije radiofrekvencijsko oružje koje može da uništi centralni nervni sistem čoveka, kao i elektromagnetno oružje koje onesposobljava radare i sisteme za navođenje projektila.

„SAD su sa priličnim uznemirenjem reagovale na poslednje informacije o sovjetskim projektima u toj oblasti“, isticao je Hezeltajn. Međutim, on je istovremeno naglašavao da nije bilo nikakvih dokaza da je Sovjetski Savez dostigao fazu proizvodnje na polju elektromagnetnog oružja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *