БРИТАНСКА ВОЈСКА СТИГЛА У САРАЈЕВО! Ево шта се крије иза свега

BRITANSKA VOJSKA STIGLA U SARAJEVO! Evo šta se krije iza svega

12 avgusta 2020

DOLAZAK elitnih padobranaca iz Velike Britanije u Sarajevo radi učestvovanja u vojnoj vežbi „Brzi odgovor 2020.“, koju organizuje Eufor, treba uzeti sa oprezom jer Britanci nakon odlaska iz Evropske unije žele da utvrde svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, iako je on i do sada bio jak, kažu sagovornici „Novosti“ komentarišući ovu temu.

Ovakve vežbe, uvek imaju neku pozadinu i donose određene poruke, poput onih da najjače sile, kao što je Britanija, žele da se zna da su one među glavnima, pa i na području Zapadnog Balkana.



Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže, za „Novosti“ da je zanimljiv izbor teme samo vežbe.

– Vežba se odnosi na uspostavljanje javnog reda i mira nakon kriznih situacija. Tema nije terorizam, koji je globalna pretnja, već javni red i mir, jer se vežba održava dva meseca pred lokalne izbore – ističe Ćeranić.

Prema njegovim rečima Britanija ima dva punkta na Zapadnom Balkanu, to su Skoplje i Sarajevo, i njihovo prisustvo se posebno vidi u izbornim godinama u BiH kada učestvuje na vežbama Eufora.

To se kaže Ćeranić videlo i pre dve godine kada su bili opšti izbori u BiH jer su i tada Britanci stizali avionima na vežbu.

– Britanci žele da na Zapadnom Balkanu kreiraju društveno-političke situacije. Njihova moć se oseti i u institucijama BiH. Britanci imaju to prikriveno delovanje u Sarajevu preko svojih agenata, a kad zatreba jača podrška onda su tu na vežbama – kaže Ćeranić.

Slobodan Župljanin, analitičar za bezbednost, kaže, za „Novosti“, da sama vežba neće doneti ništa građanima BiH osim izazivanja straha i panike.

– Britanci kroz ovakve vežbe pokazuju gde su pozicionirani na mapi – ističe Župljanin.

Iz Eufora su poručili da će vežba „Brzi odgovor“ početi u avgustu i da uključuje stalne multinacionalne snage Eufora i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će Eufor imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH.

Početkom sedmice na aerodrom Sarajevo je sleteo avion „Antonov“ sa delom opreme za ovu vežbu. Sleteli su i vojnici iz Velike Britanije i pripadnici Kraljevske ratne avijacije. Iskrcana su i specijalna vozila „foxhound“. koja dostižu brzinu od 115 kilometara na sat i svestrana su za borbu.



EUFOR: SPOSOBNOST NA PROVERI

SVRHA vežbe je da proveri i pokaže sposobnost Eufora da brzo dobije pojačanja i rasporedi snage kako bi garantovao nastavak sigurnosti i stabilnosti. „Brzi odgovor 2020.“ biće održan na teritoriji čitave zemlje, u tesnoj saradnji sa lokalnim vlastima, agencijama za sprovođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

(Novosti)

KOMENTARI



2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Srpska treba da dovede ruske snage u Banjaluku na manevre “ jesen 2020”!!!

    • Sloven says:

      Rusi su već u Banja Luki. Britancima je isteklo vreme nemaju oni kapacitete ni mogućnosti da odrade bilo šta na balkanu bez Amera i Švaba. Jedino šta mogu da urade je da naprave koji skandal ili problem za ostalosu neprofesionalno okarakterisani. Cilj jim je parčanje Srbije ovoga puta na području Raške pokrajne koje Sarajevo težko priželjkuje ali i saradnja sa teroristima koji su 90' klali i ubijali Srbe. Zato i tolika zainteresiranost Engleske vojske u Sarajevo. Kako god Englezi nisu ni svesni da jih Rusi već čekaju u Banjaluci i da su obavešteni šta se dešava na području BiH, posebno onaj deo oko Kladuše, gde se gomilaju migranti sa ciljem da iznenade Hrvatske policajce za ilegalni ulazak u EU i terorisanje srbskog žitelja u Republici Srbskoj...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *