БРИТАНСКА ВОЈСКА СТИГЛА У САРАЈЕВО! Ево шта се крије иза свега

БРИТАНСКА ВОЈСКА СТИГЛА У САРАЈЕВО! Ево шта се крије иза свега

12 августа 2020

ДОЛАЗАК елитних падобранаца из Велике Британије у Сарајево ради учествовања у војној вежби „Брзи одговор 2020.“, коју организује Еуфор, треба узети са опрезом јер Британци након одласка из Европске уније желе да утврде свој утицај на Западном Балкану, иако је он и до сада био јак, кажу саговорници „Новости“ коментаришући ову тему.

Овакве вежбе, увек имају неку позадину и доносе одређене поруке, попут оних да најјаче силе, као што је Британија, желе да се зна да су оне међу главнима, па и на подручју Западног Балкана.Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука Универзитета у Бањалуци, каже, за „Новости“ да је занимљив избор теме само вежбе.

– Вежба се односи на успостављање јавног реда и мира након кризних ситуација. Тема није тероризам, који је глобална претња, већ јавни ред и мир, јер се вежба одржава два месеца пред локалне изборе – истиче Ћеранић.

Према његовим речима Британија има два пункта на Западном Балкану, то су Скопље и Сарајево, и њихово присуство се посебно види у изборним годинама у БиХ када учествује на вежбама Еуфора.

То се каже Ћеранић видело и пре две године када су били општи избори у БиХ јер су и тада Британци стизали авионима на вежбу.

– Британци желе да на Западном Балкану креирају друштвено-политичке ситуације. Њихова моћ се осети и у институцијама БиХ. Британци имају то прикривено деловање у Сарајеву преко својих агената, а кад затреба јача подршка онда су ту на вежбама – каже Ћеранић.

Слободан Жупљанин, аналитичар за безбедност, каже, за „Новости“, да сама вежба неће донети ништа грађанима БиХ осим изазивања страха и панике.

– Британци кроз овакве вежбе показују где су позиционирани на мапи – истиче Жупљанин.

Из Еуфора су поручили да ће вежба „Брзи одговор“ почети у августу и да укључује сталне мултинационалне снаге Еуфора и снаге за брзу реакцију из Бугарске, Грчке, Мађарске, Италије, Румуније и Велике Британије, чиме ће Еуфор имати најбројније војно присуство у БиХ.

Почетком седмице на аеродром Сарајево је слетео авион „Антонов“ са делом опреме за ову вежбу. Слетели су и војници из Велике Британије и припадници Краљевске ратне авијације. Искрцана су и специјална возила „foxhound“. која достижу брзину од 115 километара на сат и свестрана су за борбу.ЕУФОР: СПОСОБНОСТ НА ПРОВЕРИ

СВРХА вежбе је да провери и покаже способност Еуфора да брзо добије појачања и распореди снаге како би гарантовао наставак сигурности и стабилности. „Брзи одговор 2020.“ биће одржан на територији читаве земље, у тесној сарадњи са локалним властима, агенцијама за спровођење закона и Оружаним снагама БиХ.

(Новости)

KOMENTARI2 коментара

  1. Бели Орао says:

    Српска треба да доведе руске снаге у Бањалуку на маневре “ јесен 2020”!!!

    • Sloven says:

      Rusi su već u Banja Luki. Britancima je isteklo vreme nemaju oni kapacitete ni mogućnosti da odrade bilo šta na balkanu bez Amera i Švaba. Jedino šta mogu da urade je da naprave koji skandal ili problem za ostalosu neprofesionalno okarakterisani. Cilj jim je parčanje Srbije ovoga puta na području Raške pokrajne koje Sarajevo težko priželjkuje ali i saradnja sa teroristima koji su 90' klali i ubijali Srbe. Zato i tolika zainteresiranost Engleske vojske u Sarajevo. Kako god Englezi nisu ni svesni da jih Rusi već čekaju u Banjaluci i da su obavešteni šta se dešava na području BiH, posebno onaj deo oko Kladuše, gde se gomilaju migranti sa ciljem da iznenade Hrvatske policajce za ilegalni ulazak u EU i terorisanje srbskog žitelja u Republici Srbskoj...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u