БРИТАНСКА ВОЈСКА У НЕВЕРИЦИ: Ако започнемо рат са Русијом…

BRITANSKA VOJSKA U NEVERICI: Ako započnemo rat sa Rusijom…

14 marta 2021

U slučaju oružanog sukoba sa Rusijom britanske tenkovske jedinice verovatno bi pretrpele poraz od ruskih, navodi se u izveštaju Odbora za odbranu Donjeg doma britanskog parlamenta.

„Ukoliko bi britanska vojska morala da se bori sa ravnopravnim protivnikom u Istočnoj Evropi, pod kojem se podrazumeva Rusija, naši vojnici, nesumnjivo ostajući jedni od najboljih na svetu, morali bi, na veliku sramotu, da idu u borbu sa zastarelom oklopnom tehnikom“, stoji u dokumentu.Autori izveštaja primećuju da su mnoga borbena vozila stara više od 30 godina, imaju nisku mehaničku pouzdanost, a ozbiljno su inferiorni po vatrenoj moći od savremenih artiljerijskih i raketnih sistema i ne dobijaju dovoljnu vazdušnu podršku.

Parlamentarci smatraju da Ministarstvo odbrane i rukovodstvo vojske znaju da park vojne tehnike treba obnoviti, ali neuspeh programa modernizacije dovodi do toga da tehnika sve više zastareva. To utiče na ukupni potencijal i borbenu moć vojske, „posebno u slučaju potencijalnog ravnopravnog protivnika kakav je Rusija“, ističu autori izveštaja.

Odbor je takođe zaključio da bi za modernizaciju ili zamenu tehnike, koja je trenutno na raspolaganju u britanskoj vojsci, bilo potrebno najmanje četiri godine pre nego što britanska vojska dobije najmanje jednu tenkovsku jedinicu spremnu za vođenje borbi u savremenim uslovima.

Od završetka Hladnog rata, park britanskih borbenih vozila neprekidno se smanjivao, dodaje se u dokumentu. Ako je 1990. godine u Velikoj Britaniji bilo 1.200 glavnih borbenih tenkova, sada ih ima samo 227 i hitno im je potrebna modernizacija.

Parlamentarci su obratili pažnju i na najnoviji ruski tenk „Armata“ i na stvaranje poboljšanog oklopa za druga borbena vozila. On sumnjaju da je britanski tenk „Čalendžer 2“ sposoban da se „suprotstavi ovoj novoj pretnji“, a osim toga inferioran je u odnosu na vojna vozila saveznika iz NATO-a.

U izveštaju se, takođe, nalazi i analiza brigadnog generala Bena Barija, koji je zaključio da specijalna smanjena divizija, koja treba da se formira do 2025. godine, „neće moći da pobedi savremenu rusku oklopnu diviziju, već će najverovatniji biti nadmašena“.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Ne razumijem zašto USA-Zapadni političari i vojni stratezi,misle da će Rusi u Europi voditi(samo)konvencionalni rat protiv USA-Zapada,i iscrpiti se tako,kad glatko taj rat u istočnoj i srednjoj Europi,mogu dobiti upotrebom i A-oružja!Bili bi blesavi kad to ne bi učinili!Jer,tko baci raketu itd. na Rusko tlo,dobit će isto nazad,i to s kamatom!

 2. Don Kihot says:

  Britanci su podetinjili... Oni već odavno o ovome mogu samo da maštare, ali tiho uz svetlo u sobi da ne bi presvisnuli ako utonu duboko u sanjrenje kad vide ruskog kozaka a nema rezrvnih pelena...

 3. Covid GEJts 2 .598 says:

  Pazi-"VEROVATNO" bi pretpreli poraz :-))))))))))))) Verovatno je samo to da bi Rusi satrali sve uk tenkoveva sami izgubili 1 ili 2 najvise.

 4. milorad 5 says:

  u americi samo industrija naoružanja još radi kako treba,i ima oružja koliko hoćeš na zalihama.Oni svi i planiraju da se naoružavaju odatle.Nestašica kontejnera nije samo zbog poremećaja u svetskoj trgovini,NEKOME su potrebne dodatne količine.Mislim da se u ovom trenutku masovno prevlače preko atlantika isporuke američkog oružja i municije u evropu pod firmom civilne robe u zapećaćenim konteejnerima koji se odlažu u evropskim lukama kao roba "na čekanju":)ako neko pokuša da krade iz kontejnera ima da se iznenadi kad počnu da ispadaju ručne bombe:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *