БРИТАНСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ УОЧИ САМИТА НАТО: Опет Британци ударају на Србију

BRITANSKE PROVOKACIJE UOČI SAMITA NATO: Opet Britanci udaraju na Srbiju

28 novembra 2019

Srbija je pod pritiskom i Zapada i Rusije, ocenjuje britanska agencija Rojters u analizi uoči Samita NATO.

Samit će se održati u svetlu ocena francuskog predsednika Emanuela Makrona o potrebi jačanja Sevrnoatlantske alijanse.

Makron je od oktobra dovodio u pitanje efikasnost NATO, privremeno zaustavio proširenje EU i pozvao na novi „strateški odnos“ sa Rusijom, a Rojters ocenjuje da veliki broj država ima razloga da obrati pažnju na njegov diplomatski stil „razdrmavanja“, ali da će samo nekoliko njih njegove reči osetiti konkretnije od Srbije.Za Beograd, kako navodi, svako povlačenje Evrope ili NATO moglo bi da otvori prostor Rusiji da popuni prazninu, imajući u vidu bliske političke, vojne i ekonomske odnose Moskve i Srbije.

To će verovatno, dodaje agencija, biti razmatrano na samitu NATO lidera, koji će se sledeće nedelje okupiti u Londonu kako bi razgovarali o budućnosti njihovog vojnog saveza „pošto se Balkan, poput Baltika, može smatrati pregradom protiv uticaja Moskve“.

Rojters citira saradnika u Atlanstkom savetu i stručnjaka za ruski uticaj Dimitra Bečeva da ako Zapad prestane da se angažuje i prepusti region onda će Rusija imati mnogo prilika da iskoristi situaciju.

S druge strane, ako se Srbija pridruži EU, Bečev kaže da bi mogla da nalikuje Kipru i Mađarskoj, članicama EU koje imaju bliske odnose sa Moskvom.

„Srbija će biti slaba ili proruska ako završi u EU, što nije loš ishod ni za Rusiju“, tvrdi on.

Agencija podseća i na obaveštajnu aferu u Srbiji koju navodi kao „poslednji primer navodnog mešanja“ i prenosi izjavu neimenovanog NATO zvaničnika da Alijansa radi na promociji stabilnosti, bezbednosti i saradnje na Zapadnom Balkanu.

„Svako spoljno mešanje u unutrašnje demokratske procese je neprihvatljivo. Pozivamo Rusiju da učini to isto“, naveo je on.

Rojters podseća i da je Makron odbio da da zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji za otvaranje pristupnih pregovora i ocenjuje da, iako je Srbija već započela pregovore o članstvu, sada oseća posledice Makronovog odbijanja da otvori vrata drugima u EU.

Prenosi i da bivši vojni diplomata i član beogradskog Centra za posljnu politiku Milan Karagaća ne smatra da Rusija ima velike planove da strateški iskoristi Srbiju, ali da je vidi kao „pijuna u svojoj velikoj igri sa Zapadom“.

Srbija je, napominje agencija, posvećena vojnoj neutralnosti, iako su se skoro sve susedne zemlje pridružile NATO ili planiraju da to učine.

Napominje da je Srbija članica NATO „partnerstva za mir“ i da učestvuje u NATO vežbama, ali ukazuje na odnose srpske i ruske vojske i tehnologiju koju Moskva obezbeđuje Srbiji.Prenosi i izjavu vladinog zvaničnika, za kojeg kaže da je tražio da ostane anoniman, a koji je rekao da Srbija planira da održi ravnotežu između Rusije i Zapada.

„Nijedna zemlja ili međunarodno telo ne mogu da tvrde da nas imaju pod svojom sferom uticaja“, rekao je on.

Rojters prenosi i navode analitičara da EU smatra da većina problema leži u, kako tvrdi Unija, slaboj vladavini prava u Srbiji.

„Ono što je zabrinjavajuće za EU nije toliko Rusija, već okolnosti koje omogućavaju Rusiji da ima uticaj – nedostatak vladavine prava, nedostatak odgovornosti, zarobljivanje države, korupcija“, tvrdi Bečev.

Rojters ocenjuje i da, iako Moskva nema novca kako bi parirala Kini ili EU za troškove i ulaganja u regionu, ona ima značajan uticaj.

U tom kontekstu pominje Turski tok koji, kako navodi, čini Srbiju „ključnom karikom“ u energetskom gasovodu EU i poredi našu zemljom sa ulogom Ukrajine kao posrednika u snadbevanju gasom EU pre sukoba sa Moskvom.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  Pazi ko govori o vladavini prava!

 2. Kulak says:

  Budaletine.

 3. Slobodanka says:

  Znaju samo toliko pa tako i lupetaju. Mislim da im i ne treba reći sve. Za nas je bolje da oni žive u svojim starim zabludama, a dok oni tako narcisoidni kasne za bitnim dogadjajima, mi da gledamo kako da što pre unapredimo svoje poslove i da zadovoljimo prvenstveno svoje interese. Evropska unija će još dugo trajati, ali biće sve nesložnija i sve slabija. Ona (EU) neće nama biti oslonac ekonomskog razvoja, toga ozbiljno treba biti svestan, ali ne treba ni da ulazimo u konfrontacije sa EU.

 4. milorad2 says:

  Oni nemaju vremena ni snage ni volje više da se bave srbijom ovo su samo referati nedoučenih birokrata koji su navikli da prde o srbiji jer znaju da tu nema nikakve opasnosti da zabrljaju.Oni će u dogledno vreme biti najureni i prebačeni na druga niža administrativna mesta.srbija ima problem sa ADMINISTRACIJOM eu i nekih država koje su trenuto u pravnom i zakonskom VAKUMU, oni jednostavno nemaju NIKAKVU politiku prema nama.Mi bi trebali da iskoristimo to i kreiramo njihovu politiku našim odlučnim i snaćnim potezima, oni ŽELE uništenje šiptarsko-albanske mafije i žele mir i bezbednost na balkanu bilo kako samo da se oni ne upliću više dublje.Preselo im balkansko BLATO ponovo.

 5. Slobodanka says:

  "Srbija je pod pritiskom i Zapada i Rusije", ocenjuje britanska agencija Rojters u analizi uoči Samita NATO. i još ovaj navod: "Za Beograd svako povlačenje Evrope ili NATO moglo bi da otvori prostor Rusiji da popuni prazninu, imajući u vidu bliske političke, vojne i ekonomske odnose Moskve i Srbije." - Znači oni nas vide kao PRAZNU ŠUPLJINU za popunjavanje. To znači i kao praznoglave glupavčiće. BOGAMI, LEPO DA NE MOŽE BITI LEPŠE. Zatim pritisak Rusije na Srbiju NE POSTOJI. Svako ko to izgovori debelo i mutno laže. Ovo važi i za prcednika Srbije, a baš je skoro tako nešto muljao. Zašto Britanac laže? Hoće da se zaboravi onaj veliki pritisak NATO-a na Srbiju i na Srpsku iz 90-tih godina te žurno, lažljivo i iznad svega pokvareno izjednačava NATO sa Rusijom. Rusija nas tada nije vojno branila, ali nije nas ni tukla kao NATO, niti je bila srećna i zadovoljna što nas NATO bije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *