Britanske tajne službe špijunirale Medvedeva

Britanske tajne službe špijunirale Medvedeva

17 juna 2013

Medvedev_01Gardijan piše da su britanske tajne službe prisluškivale strane diplomate koje su učestvovale na samitu G20 u Londonu 2009. Mnogi od njih su danas na samitu G8.

Tako se afera s prisluškivanjem koju je pokrenuo bivši službenik CIA i američke NSA Edvard Snouden i koja je poprilično uzdrmala diplomatske veze preselila u London.

Prema pisanju „Gardijana“ lideri zemalja članica Samita G20 faktički su bili nasamareni kada su učestvovali na dva sastanka tokom samita u Londonu 2009. jer su njihovi kompjuteri sve vreme bili pod nadzorom, kao i telefonski razgovori koji su bili presretani.

Neki učesnici Samita čak su bili nasamareni tako što su bili upućeni na korišćenje lažnog internet kafea koji su pre toga napravili službenici britanske tajne službe kako bi pratili mejlove stranih diplomata.

Ova vest dolazi u jednom veoma važnom trenutku – kada se u Britaniji održava još jedan važan samit svetskih lidera, tj. Samit G8. Kako navodi „Gardijan“, upravo je većina današnjih učesnika samita G8 bila i na Samitu G20 u Lonodnu, na kom su bili tajno prisluškivani i špijunirani.

Britanski list ocenjuje da će, nakon objavljivanja ovih do sada strogo čuvanih podataka, tenzija na današnjem samitu poprilično porasti jer je za očekivati da učesnici samita postave pitanje premijeru Dejvidu Kameronu o tome da li su bili prisluškivani. Takođe, sa osnovom mu mogu postaviti i pitanje ko će ih danas špijunirati.

Britanski „Gardijan“ takođe u tekstu podseća na to da je i do sada bilo dosta spekulacija i glasina o tome da su ovakve vrste špijuniranja postojale i na ranijim međunarodnim konferencijama i skupovima, koje međutim nikada nisu bile potvrđene, budući da su takve informacije klasifikovane kao „stroge državne tajne“.

Međutim, sada je i to klupko počelo da se odmotava kada je progovorio Edvard Snouden, bivši službenik CIA i službenik privatne firme koji je učestvovao u tajnom projektu NSA u prisluškivanju miliona Amerikanaca. Dokazi o praćenju stranih diplomata na Samitu G20 u Londonu 2009. upravo su proizašli iz dokumenata koje je obelodano Edvard Snouden, a u koje je „Gardijan“ imao uvid.

Kako je izgledao sistem špijuniranja diplomata na londonskom samitu

Kako piše „Gardijan“ diplomate su praćene u dva navrata, tj na dva sastanka visokih stranih zvaničnika u aprilu i septembru. U septembru su čak britanski obaveštajci imali i ekran preko celog zida u okviru prostorije u koju su stizali svi podaci, na kom su čak mogli da vide ko, kad i sa kim razgovara.

Takođe, postavljeni su lažni internet kafei u kojima su presretani imejlovi pomoću programa za „pamćenje šifri“.

Probijena je sigurnosna zaštita „blekberi“ telefona delegata kako bi njihovi mejlovi poslati sa telefona kao i pozivi bili praćeni.

Bilo je obezbeđeno 45 analitičara koji su non stop pratili ko, kad i s kim razgovara.

Kao bezbednosno najzanimljiviji na samitu u septembru bio je označen turski ministar finansija kao i još 15 osoba iz njegove partije

Takođe, od NSA je primljen izveštaj o pokušaju špijuniranja tadašnjeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva u trenutku kada je uspostavljao telefonsku vezu preko satelita sa Moskvom. Takođe, s velikom pažnjom praćeni su i ostali članovi ruske delegacije.

Kako se sada veruje, podaci do kojih je na ovaj način došla britanska tajna služba direktno su saopšteni britanskim učesnicima samita koji su na taj način imali prednost u pregovaranju.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *