BRITANSKI ADMIRAL: NATO je u Avganistanu doživeo fijasko

BRITANSKI ADMIRAL: NATO je u Avganistanu doživeo fijasko

10 januara 2014

200px-1SL_Alan_West_(cropped)Vojna strategija NATO u Avganistanu pretrpela je potpuni fijasko – ocenio je bivši komandant britanske ratne mornarice admiral Alan Vest.

„Sve što smo uradili u Avganistanu svodi se na – gubljenje vremena. Morali smo se iz te zemlje povući mnogo ranije – već tokom prve godine“ – rekao je Vest londonskom listu The Sun.

Svoju poziciju dalje je razvio i obrazložio ovako: „Avganistan je za nas postao strateški poraz. Ali, taj poraz i promašaj je pre svega politički jer nije bilo razumevanja šta se želi postići u Avganistanu“.

Vest se na ovaj način priključio većini britanskih vojnih eksperata koji smatraju da će većina teritorije te zemlje preći pod kontrolu Talibana čim se zapadne okupacione trupe povuku.

Pre njega je bivši načelnik britanskog Generalštaba, general Dejvid Ričards, upozorio da oružane snage režima Hamida Karzaja – bez podrške NATO – neće imati nikakve šanse protiv Talibana.

Pod izgovorom da je to rat protiv Al Kaide, Amerikanci i njihovi saveznici su 2001. godine okupirali Avganistan. A objavili su da će napustiti do kraja ove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *