БРИТАНСКИ АДМИРАЛ УПЛАШИО ЗАПАД: Све је као уочи Првог светског рата

BRITANSKI ADMIRAL UPLAŠIO ZAPAD: Sve je kao uoči Prvog svetskog rata

11 decembra 2018

Bivši komandant Kraljevske Ratne mornarice Velike Britanije Alan Vest izjavio je u intervjuu listu „Dejli star“ da je situacija sa Rusijom slična kao uoči Prvog svetskog rata.

Admiral je skrenuo pažnju na opasnost situacije koja je nastala između Moskve i Kijeva, gde Rusiju optužuju za pripremu invazije na Ukrajinu, dok Petro Porošenko moli za pomoć države NATO-a.Alan Vest je upozorio i na moguće raspoređivanje brodova NATO-a u Crnom moru, naglasivši da je slična situacija izazvala početak Prvog svetskog rata.

„Upravo to je i dovelo do Prvog svetskog rata. Iako je inicijalna kapisla za njegov početak bilo ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda, u to vreme je vođena uravnotežena politika na ivici rata“, naglasio je Vest.

On je dodao da vidi brzi početak velikog rata u Ukrajini, ako Rusija počne da koristi „svoje snage“ u Donbasu. Međutim, prema njegovom mišljenju, NATO neće rizikovati da se umeša u taj konflikt.

„Šta ćemo tačno da radimo? To nije napad na NATO. Da li zaista želimo da pošaljemo tamo vojsku i ulazimo u rat sa Rusijom zbog Ukrajine? To je dobro pitanje. Ako to ne uradimo, mi ćemo tada da dozvolimo uništenje Ukrajine. To je kompleksno pitanje“, naglasio je bivši komandant Ratne mornarice Velike Britanije.

On je izjavio da zapadne zemlje treba da izvrše veći pritisak na Rusiju, kako bi se izbegao rat.

„Treba udariti na svakog oligarha, zamrznuti im imovinu, ne samo u našoj državi, već i u celom svetu, i ne dozvoliti im da skrivaju novac po poreskim rajevima“, rekao je Vest.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Deda Micko says:

  Sve je isto, kazes, hoces li pristati da ti budes Ferdinand, majmune jedan engleski?

 2. PRVA LINIJA says:

  KOME BRE VI PRETITE???!!! IMA DA VAM ZABODU JEDAN ISKANDER U KENSINGTON PALATU DA SE PUSITE... HODATE IVICOM PROVALIJE VEC DUZE VREME... NAVIKLI STE DA UCENJUJETE I SILITE SLABIJE OD SEBE, ONE KOJI NE MOGU DA SE ODBRANE... OTREZNJENJE CE BITI BOLNO... VI CETE DA DOZVOLITE ILI NE DOZVOLITE UNISTENJE UKRAJINE... VI IMATE SA CIM DA RATUJETE I NATERATE RUSIJU DA NESTO URADI ILI NE URADI... SAMO CACKAJTE MECKU... USKORO... A STO SE TICE PRVOG SVETSKOG RATA I NASE ULOGE NISTE IZVUKLI POUKE...

 3. triglav says:

  vest je u pravu: "treba udariti na svakog oligarha", znači i na onoga koji iz ukrajine "moli za za pomoć države NATO-a".

 4. teoretičar says:

  Ne znam šta da kažem na predlog novih sankcija ali mi se sve više čini da Zapad radi ispod žita za Rusiju. Bio sam sklon ponekad da mislim obrnuto. Predlog novih sankcija je ustvari pomoć Rusiji da se njene pare vrate nazad i ulože lepo u razvoj Rusije. Tačno se sećam dva nastupa Putina. Prvi je bio kada je rekao tajkunima "Dali smo vam da se obogatite zbog interesa Rusije i da bi mogli da izađemo na Ameročko svetsko tržište finansija. Sada je vreme da se zahvalite Rusiji." To je bilo na samom početku sankcija i normalno da je imalo odjeka, jer nije bila molba niukom slučaju. Ne sećam se tačno šta je bilo drugi put, ali je bio otvoren poziv da oligarsi počnu da vraćaju i sakrivene pare u Rusiju. Ni to nije bio poziv, kao ni što ono prvo nije bila molba a vidimo da Zapad radi na tome od sveg srca. Ja sam prosečan teoretičar(ne, nisam prosečan čovek) ali sam zadovoljan razvojem događaja u Svetu, Rusiji i Srbiji. Beda udarila a ja se radujem. Kad god sam se ja radovo, zelen bor se osušio. Mislim da mi jedan deo teorije nedostaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *