BRITANSKI ADVOKAT: Tuđman i Hrvatska su želeli rat sa JNA

BRITANSKI ADVOKAT: Tuđman i Hrvatska su želeli rat sa JNA

14 marta 2014

Hag14_620x0 Srbija HrvatskaBritanski advokat Vejn Džordaš, savetnik pravnog tima Srbije u sporu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu izjavio je da je srpska kontratužba jača i da, ako presuda bude da je bilo genocida u Hrvatskoj, više očekuje da će to biti u korist Srbije nego Hrvatske u sa svi dokazi sugerišu da je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman želeo rat sa JNA.

„Ali, sačekajmo presudu, jer do nje ima još mnogo govora, pitanja, veliki je broj sudija i veliki je broj pitanja o kojima moraju da odluče. Jedino mogu da kažem da naša tužba deluje ubedljivije“, rekao je Džordaš koji je zastupao Jovicu Stanišića pred Haškim tribunalom.

Prema njegovoj oceni postoji dosta aspekata sudskog spora između Srbije i Hrvatske.

„Mi smo država učesnica spora i videćemo kako će sud na kraju odlučiti i šta će se dešavati, ali mislim da je kontratužba Srbije jača od tužbe Hrvatske. Mislim da je Hrvatska dobro predstavila svoju tužbu, ali mislim da je Srbija bila ubedljivija sa svojim dokazima i tužbom“, rekao je Džordaš listu Danas.

Na pitanje da li je hrvatski vojni i politički vrh, naročito tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, želeo rat sa Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA), Džordaš je rekao da svi dokazi u ovom slučaju koje je video, ali i iz slučaja Jovice Stanišića, bivšeg šefa srpske Državne bezbednosti, kojeg je zastupao u procesu pred Haškim tribunalom, sugerišu da su Hrvatska i Franjo Tuđman želeli rat.

On je rekao da da nije video nijedan dokaz koji bi sugerisao da Srbija ima problema da nađe svedoke koji bi podržali njenu kontratužbu protiv Hrvatske.

„Više od 200.000 ljudi je proterano iz Hrvatske, tako da ima dosta svedoka“, rekao je Džordaš.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *