БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Повуците се корак уназад од Русије, пре него што буде касно

БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Повуците се корак уназад од Русије, пре него што буде касно

8 марта 2015

russian-military-15Ако се избегне велики сукоб чека нас најмање четврт века хладног раста, предвиђа стручњак Ричард Саква.

Свет је осуђен на још 25 година Хладног рата јер Запад једноставно одбија и игнорише руске интересе, поручује стручњак за европску и руску политику, Ричард Саква, који упире прстом у САД због оваквог поретка! Овај британски историчар каже да је једна од највећих грешака крајем XX века направљена на броду на Медитерану, пре 25 година.

Британски историчар каже да је једна од највећих грешака крајем XX века направљена на броду на Медитерану, пре 25 година. У децембру 1989. године, тадашњи амерички председник Џорџ Буш се састао са совјетским лидером Михаилом Горбачовим на крузеру код Малте, неколико недеља након пада Берлинског зида.

“Самит на Малти” је требао да означи крај Хладног рата и епоху напетости и неповерења. И сви говори су били припремљени у том духу.

По речима професора Ричарда Сакве, са универзитета Кент, пут од тог самита је довео Европу на ивицу новог хладног рата, то јест, рата са Русијом. Саква, стручњак за европску и руску политику, упире прстом ка Западу.

– Било је доста лоших потеза. Али на састанку на Малти…. Председник Буш се окренуо ка својој сарадници и рекао “погледај, одустали су, победили смо!”. Горбачов је тад говорио о успостављању заједничког европског дома али су они (САД) били у победничком расположењу – рекао је Саква.

Данас, упркос шокантном атентату на опозиционара Немцова близу Кремља, упркос све убедљивијим доказима о учешћу Русије у сукобима у Украјини, Саква инсистира да Запад мора да се врати корак уназад и да преиспита своју стратегију од састанка у Малти, пре него што буде касно.

– На крају, Русија као велика сила, нуклерана сила, мора да има реч. Не да кажу “уреду је”, не да кажу “предајте се”. Морају да питају Русе који су проблеми, а не само да их демонизују. Тријумфализму мора доћи крај – рекао је стручњак.

У својој новој књизи у којој говори о украјинској кризи, Саква је дао скицу своје теме: “да кажемо да је Русија побеђена… Игноришући њене потребе и постављањем НАТО граница све ближе и ближе Москви, Европа и САД си створиле услове за грађански рат у Украјини.”

Професор даље наводи да су Европа и Русија стављене у деструктивни, ескалирајући круг неповерења и агресије у којој ниједној страни не можемо да препишемо целу кривицу, а опет обе стране мисле да нису направиле грешку.

– Атмосфера у Москви је да неки екстремисти, чак и стари либерали и академици кажу “хајде да решимо то и да марширамо све до Кијева“. Толико су љути и осећају се издано од стране Запада, а то је веома опасно – рекао је Саква за Ферфакс медију.

– Осуђени смо на још 25 година хладног рата, вероватно опаснијег од правог Хладног рата који би могао да се заврши као 1914. јер Запад једноставно одбија и игнорише руске интересе – упозорио је Саква.

Поента професора је да је хаос између Истока и Запада потиче из одлука донетих у Вашингтону пре 30 година.

– У логици смо као 1914. године, у есклаторној логици. Идеја да руске трупе умарширају у Балтичке земље до пре неколико месеци је била апсурдна. Данас је то већ извесно. Отишли смо предалеко… – завршава своје виђење професор Саква.

(Телеграф)

KOMENTARI9 коментара

 1. gladijator svjatoslav says:

  treba izbušiti nasipe na dnjestru i idnjepru potopiti malorusiju i završiti rat jer će morati da se bave spašavanjem civila i imovine.da su srbi 1991g. izbušili savu i dravu nebi bilo vukovara ačitava slavonija bi bila potopljena a u ratnim uslovima je nemoguće zaustaviti potop. rat bi bio dobijen i sve bi izgledalo drugačije.

 2. gladijator svjatoslav says:

  nasipi pored dnjepra i dnjestra mogu avijacijom da se poruše i potope nacističku vojsku.

 3. gladijator svjatoslav says:

  američki nasipi pored najvećih reka su u lošem stanju al kaida može da potopi ameriku.americi preti potop a to se vidi i na nnovčanici od 100 dolara.

 4. gladijator svjatoslav says:

  američki nasipi pored najvećih reka su u lošem stanju al kaida može da potopi ameriku.americi preti potop a to se vidi i na nnovčanici od 100 dolara.ovako sigurno orekao nisam.

 5. gladijator svjatoslav says:

  u malorusiji se nalazi sremac koji je za vreme poplava bušio hrvatske nasipe pored save tako da su ustaše umesto da unište tent plvale u potopljenoj savi ko pacovi sa govnima.činimi se da će nacistička govna plivati po malorusiji.

 6. gladijator svjatoslav says:

  u malorusiji se nalazi sremac koji je za vreme poplava bušio hrvatske nasipe pored save tako da su ustaše umesto da unište tent plvale u potopljenoj savi ko pacovi sa govnima.činimi se da će nacistička govna plivati po malorusiji.budite ljubazni.

 7. Ankica says:

  Gladijator svjatoslav@ blago tebi gladijatore i majci sta te rodi. Zvuce li tebi ove recenice koje si napisao imalo normalne? Ti bi milione rusa zavio u crno sa opcim potopom oko Dnjepra, a isto tako i destine hiljade Srba u Vukovaru i oko njega samo zato da bi zaustavio rat i osvetio se npr.hrvatima. Pa koja je razlika izmedju tebe i prosjecnog fasiste? Idi pobogu covjece.....

 8. Mare says:

  Bravo Ankice. covek naskraba gomilu gluposti, a samo ubijanje ocekuje.

 9. Apis says:

  Gladijator ! Titovi saradnici su razmišljali da miniraju Džerdapsku klisuru, zatvore Dunav i potope Vojvodinu. Na taj način 1948 Rusi iz Mađarske ne bi mogli napasti FNRJ direktno već izokola. Srećom uvek se nađe kap razuma da budale ne naprave katastrofu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u