БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Повуците се корак уназад од Русије, пре него што буде касно

BRITANSKI ANALITIČAR: Povucite se korak unazad od Rusije, pre nego što bude kasno

8 marta 2015

russian-military-15Ako se izbegne veliki sukob čeka nas najmanje četvrt veka hladnog rasta, predviđa stručnjak Ričard Sakva.

Svet je osuđen na još 25 godina Hladnog rata jer Zapad jednostavno odbija i ignoriše ruske interese, poručuje stručnjak za evropsku i rusku politiku, Ričard Sakva, koji upire prstom u SAD zbog ovakvog poretka! Ovaj britanski istoričar kaže da je jedna od najvećih grešaka krajem XX veka napravljena na brodu na Mediteranu, pre 25 godina.

Britanski istoričar kaže da je jedna od najvećih grešaka krajem XX veka napravljena na brodu na Mediteranu, pre 25 godina. U decembru 1989. godine, tadašnji američki predsednik Džordž Buš se sastao sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovim na kruzeru kod Malte, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida.

“Samit na Malti” je trebao da označi kraj Hladnog rata i epohu napetosti i nepoverenja. I svi govori su bili pripremljeni u tom duhu.

Po rečima profesora Ričarda Sakve, sa univerziteta Kent, put od tog samita je doveo Evropu na ivicu novog hladnog rata, to jest, rata sa Rusijom. Sakva, stručnjak za evropsku i rusku politiku, upire prstom ka Zapadu.

– Bilo je dosta loših poteza. Ali na sastanku na Malti…. Predsednik Buš se okrenuo ka svojoj saradnici i rekao “pogledaj, odustali su, pobedili smo!”. Gorbačov je tad govorio o uspostavljanju zajedničkog evropskog doma ali su oni (SAD) bili u pobedničkom raspoloženju – rekao je Sakva.

Danas, uprkos šokantnom atentatu na opozicionara Nemcova blizu Kremlja, uprkos sve ubedljivijim dokazima o učešću Rusije u sukobima u Ukrajini, Sakva insistira da Zapad mora da se vrati korak unazad i da preispita svoju strategiju od sastanka u Malti, pre nego što bude kasno.

– Na kraju, Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora da ima reč. Ne da kažu “uredu je”, ne da kažu “predajte se”. Moraju da pitaju Ruse koji su problemi, a ne samo da ih demonizuju. Trijumfalizmu mora doći kraj – rekao je stručnjak.

U svojoj novoj knjizi u kojoj govori o ukrajinskoj krizi, Sakva je dao skicu svoje teme: “da kažemo da je Rusija pobeđena… Ignorišući njene potrebe i postavljanjem NATO granica sve bliže i bliže Moskvi, Evropa i SAD si stvorile uslove za građanski rat u Ukrajini.”

Profesor dalje navodi da su Evropa i Rusija stavljene u destruktivni, eskalirajući krug nepoverenja i agresije u kojoj nijednoj strani ne možemo da prepišemo celu krivicu, a opet obe strane misle da nisu napravile grešku.

– Atmosfera u Moskvi je da neki ekstremisti, čak i stari liberali i akademici kažu “hajde da rešimo to i da marširamo sve do Kijeva“. Toliko su ljuti i osećaju se izdano od strane Zapada, a to je veoma opasno – rekao je Sakva za Ferfaks mediju.

– Osuđeni smo na još 25 godina hladnog rata, verovatno opasnijeg od pravog Hladnog rata koji bi mogao da se završi kao 1914. jer Zapad jednostavno odbija i ignoriše ruske interese – upozorio je Sakva.

Poenta profesora je da je haos između Istoka i Zapada potiče iz odluka donetih u Vašingtonu pre 30 godina.

– U logici smo kao 1914. godine, u esklatornoj logici. Ideja da ruske trupe umarširaju u Baltičke zemlje do pre nekoliko meseci je bila apsurdna. Danas je to već izvesno. Otišli smo predaleko… – završava svoje viđenje profesor Sakva.

(Telegraf)

KOMENTARI9 komentara

 1. gladijator svjatoslav says:

  treba izbušiti nasipe na dnjestru i idnjepru potopiti malorusiju i završiti rat jer će morati da se bave spašavanjem civila i imovine.da su srbi 1991g. izbušili savu i dravu nebi bilo vukovara ačitava slavonija bi bila potopljena a u ratnim uslovima je nemoguće zaustaviti potop. rat bi bio dobijen i sve bi izgledalo drugačije.

 2. gladijator svjatoslav says:

  nasipi pored dnjepra i dnjestra mogu avijacijom da se poruše i potope nacističku vojsku.

 3. gladijator svjatoslav says:

  američki nasipi pored najvećih reka su u lošem stanju al kaida može da potopi ameriku.americi preti potop a to se vidi i na nnovčanici od 100 dolara.

 4. gladijator svjatoslav says:

  američki nasipi pored najvećih reka su u lošem stanju al kaida može da potopi ameriku.americi preti potop a to se vidi i na nnovčanici od 100 dolara.ovako sigurno orekao nisam.

 5. gladijator svjatoslav says:

  u malorusiji se nalazi sremac koji je za vreme poplava bušio hrvatske nasipe pored save tako da su ustaše umesto da unište tent plvale u potopljenoj savi ko pacovi sa govnima.činimi se da će nacistička govna plivati po malorusiji.

 6. gladijator svjatoslav says:

  u malorusiji se nalazi sremac koji je za vreme poplava bušio hrvatske nasipe pored save tako da su ustaše umesto da unište tent plvale u potopljenoj savi ko pacovi sa govnima.činimi se da će nacistička govna plivati po malorusiji.budite ljubazni.

 7. Ankica says:

  Gladijator svjatoslav@ blago tebi gladijatore i majci sta te rodi. Zvuce li tebi ove recenice koje si napisao imalo normalne? Ti bi milione rusa zavio u crno sa opcim potopom oko Dnjepra, a isto tako i destine hiljade Srba u Vukovaru i oko njega samo zato da bi zaustavio rat i osvetio se npr.hrvatima. Pa koja je razlika izmedju tebe i prosjecnog fasiste? Idi pobogu covjece.....

 8. Mare says:

  Bravo Ankice. covek naskraba gomilu gluposti, a samo ubijanje ocekuje.

 9. Apis says:

  Gladijator ! Titovi saradnici su razmišljali da miniraju Džerdapsku klisuru, zatvore Dunav i potope Vojvodinu. Na taj način 1948 Rusi iz Mađarske ne bi mogli napasti FNRJ direktno već izokola. Srećom uvek se nađe kap razuma da budale ne naprave katastrofu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *