БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР ПРЕДВИЂА: Ево шта ће бити са Републиком Српском

BRITANSKI ANALITIČAR PREDVIĐA: Evo šta će biti sa Republikom Srpskom

3 januara 2019

Smatram da će se Republika Srpska konačno odvojiti od Bosne i Hercegovine, kaže Timoti Les, direktor tink-tenka Nova Evropa i bivši britanski diplomata.

Razlozi za to su, kaže, dvostruki.

– Jedan je što su Srbi ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva, i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH. Drugi razlog zbog koga će se odvajanje i dogoditi je promena međunarodnog okruženja – kaže on.Kako navodi, poslednjih dvadeset godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno.

– Danas se Evropska unija suočava sa propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje. Interesovanje SAD za Balkan danas pada. To stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja – kaže on.

Objašnjava i da je donedavno EU bila „regionalni policajac“, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva.

– Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno. Predsednik (Aleksandar) Vučić radi na postizanju kompromisa sa Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU. Međutim, ova faza istorije je sada gotova. EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda o članstvu povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet – navodi Les.

Kazao je i da u vezi sa tim postoji rizik od konflikta, „naročito u Bosni, gde su emocije veoma intenzivne“. Kazao je i da ne veruje da će promena granica u jednom mestu „povući nogu“ za ostale zemlje.

– U suprotnom bi 2008. godine Republika Srpska proglasila nezavisnost, nakon što je to učinilo Kosovo – kaže.

On se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u EU, za koju kaže da „liči na poslednje dane Jugoslavije, gde je svako mogao da vidi da problem postoji i da je toj zemlji potrebna reforma, ali niko ni sa kim nije mogao da se složi kako država treba da se reformiše“.

– Stvarno članstvo u EU nije realističan cilj, jer je kriza u EU svakog dana sve očiglednija – kaže on, i navodi da, kako se kriza u EU produbljuje, „Srbija se mora usredsrediti na sebe“.

Po njemu, to znači ojačavanje institucija, ekonomije, izgradnju diplomatskih odnosa, ne samo sa SAD, već i sa Rusijom, Kinom, Turskom, kao i ponovno upostavljanje kao ključne države u ovom delu Evrope….

– Pretpostavljam da će se kao deo tog procesa Srbija ponovo fokusirati na uspavani cilj ujedinjenja različitih teritorija naseljenih Srbima u regionu – priča Les.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *