BRITANSKI „DAILY MAIL“ i AMERIČKI „BLOOMBERG“: Kolgejt pasta za zube izaziva rak

BRITANSKI „DAILY MAIL“ i AMERIČKI „BLOOMBERG“: Kolgejt pasta za zube izaziva rak

13 avgusta 2014

toothbrushandpasteBritanski “Dejli mejl” i američki “Blumberg” objavili su informaciju da pasta “Kolgejt”, koju koriste milioni Amerikanaca, ali i mnogi stanovnici Srbije, sadrži kancerogeni sastojak triklozan! Prema navodima ovih medija, triklosan utiče na razmnožavanje kancerogenih ćelija u organizmu ljudi, kao i na deformacije organa kod životinja.

Kako se navodi, nadležna agencija za kontrolu lekova u SAD izdala je dozvolu za korišćenje ove paste 1997, ali je naknadnim testovima utvrđeno da pomenuta supstanca izaziva teška oboljenja.

– Dokazi koji su dostupni u novije vreme, kao i skorašnje studije, pokazuju da zaista postoji zabrinutost da sporni sastojak utiče na prevremene porođaja kod žena, kao i nerazvijanje kostiju kod životinja. Nedavno objavljene studije postavljaju pitanje o validnosti dozvole za upotrebu triklozana, kao i da li je potrebno da se izvrše nova testiranja, jer se za 17 godina dosta toga promenilo – navode mediji.

Ono šta makar malo smanjuje zabrinutost svih koji koriste već godinama ovu pastu je da su pomenuti testovi, na osnovu kojih se dovodi u pitanje štetnost po zdravlje, urađeni na životinjama, miševima i pacovima, ali ne i na ljudima.

U 2010. je obavljeno istraživanje, koje je utvrdilo da triklozan utiče na plodnost kod miševa, a studija iz 2013. ga vezuje za manje spermatozoida kod pacova. Takođe, triklozan je prilikom ispitivanja 2003. godine nađen u urinu 75 odsto od 2.517 ispitanih Amerikanaca, a u istraživanje su bila uključena i deca testirana od strane centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Na drugoj strani, iz kompanije Kolgejt odbacuju ove optužbe i navode da istraživanja nisu pokazala nikakve promene na ljudskim ćelijama.

– Za skoro 18 godina, koliko Kolgejt postoji na tržištu u SAD, nije bilo nikakvog dokaza da pasta negativno utiče na zdravlje ljudi – izjavio je portparol kompanije Kolgejt Tomas di Pjaca za “Blumberg”.

On je dodao da je agencija za kontrolu lekova u SAD bila zabrinuta zbog kancerogenosti, ali da je ipak dala dozvolu za upotrebu. Takođe, saopšteno je da Kolgejt neće manjati hemijski sastav zubne paste.

U predstavništvu Kolgejta za Srbiju takođe su odbacili optužbe i najavili saopštenje za javnost povodom ovih optužbi, koje su postale jedna od najčitanijih tema u svetu.

Da li je u pitanju vest koja će ozbiljno uzdrmati Kolgejt imperiju ili je u pitanju samo još jedan spin i prljavi trik konkurencije znaće se vrlo brzo, tek još 2007. godine u našoj zemlji se povelo pitanje o zdravstvenoj ispravnosti ove zubne paste, nakon čega je reagovalo srpsko Ministarstvo zdravlja.

Ono je tada saopštilo da uprkos optužbama ne postoji nijedan dokaz da ova pasta loše utiče na zdravlje građana u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *