БРИТАНСКИ ДИПЛОМАТА ТВРДИ: Срби ће дати Косово за Републику Српску

БРИТАНСКИ ДИПЛОМАТА ТВРДИ: Срби ће дати Косово за Републику Српску

3 маја 2021

Бивши дипломата у БиХ Тимоти Лес сматра да је „нон пејпер“ који говори о променама граница на Западном Балкану изашао из канцеларије Јанеза Јанше.

Kао има за циљ опипавање пулса међународне заједнице по овом питању, и истиче да би Србија могла да преда Kосово у замену за Републику Српску, преноси Аваз.Лес иситиче да је словеначки „нон-пејпер“ признање нове политичке стварности.

“Тај документ је дошао из канцеларије Јанеза Јанше. Словенци имају интерес на Балкану, разумеју балкански ментални склоп. Европа мора да предузме иницијативу реорганизације Балкана, и одлучили су да покрену механизам преко „нон пејпера“. Ипак до имплементације „нон пејпера“ неће доћи док је Бајден на власти“, истиче Лес.

Сматра да су Словенци овим “нон-пејпером” одлучили тестирати међународну реакцију и каже да би цена Србије за предају Kосова или Kосова без севера била анексија Републике Српске, што би одговарало српском циљу да постигне национално уједињење.

„Оно што видим у будућности су националне државе какве постоје свуда, то људи у РС-у истински желе! Све док те жеље не буду испуњене, регија ће бити напета и паралисана. Неће доћи до било какве реорганизације регије у блиској будућности јер Бајден то неће прихватити. Не искључујем могућност малих сукоба око Брчког, Мостара и Митровице“, каже Лес.

Лес не верује да ће у блиској будућности доћи до промена на Западном Балкану.

„Тензије ће остати све док се не промене границе. Не предвиђам рат, али увек постоји опасност, а уколико дође до насиља, доћи ће од стране Бошњака који би желели да одбране БиХ. Једина врста сукоба која би могла да се води је понављање сукоба из ‘99. на Kосову, што је је политичко самоубиство. Бошњаци немају војску, Срби ће имати проблем са Србијом, изгубиће морални интегритет. Ако се РС отцепи, БиХ би се нашла у оној ситуацији коју Србија има са Kосовом. Ситуација се променила, људи су се раздвојили, постоји јасна граница која одваја РС од Федерације“, казао је Лес.

Лес сматра да је политика европског проширења пропала јер би Француска као једна од водећих сила на тај начин додатно изгубила утицај.

„Регија никада неће ући у ЕУ! 20 година су имали прилику, нису успели“, каже Лес.

(аваз.ба)

KOMENTARI9 коментара

 1. Ilija Čvorović says:

  F.Y.K.I pirgavi Srbi neće dati Kosovo,a Republika Srpska,je kao što i samo ime kaže Srpska. Hristos Vaskrse

  • I Love Jesus says:

   Uistinu Vaskrse, uistinu, uistinu.

 2. Ivke says:

  Da kai i Britanci sto ce dati Skotsku za severnu Irsku More ne jedi sta se ne jede.

 3. doktrina soka says:

  „Regija nikada neće ući u EU! 20 godina su imali priliku, nisu uspeli“, kaže Les.....20g SU IMALI PRILIKU DA DODJU U NEPRILIKU.Boze sacuvaj kao da vama tece med i mleko u usta,pa vi se gore koljete u EU nego mi na Balkanu. VECEG NESOJA NA SVETU NEMA OD POLITICARA EVRPSKE UNIJE. SAMO STO NIJE POTEKLA KRV A BITI CE KAO 1660 30 godisnji rat u Evropi,onda ste se klali za lovu a tako ce i sada uskoro poceti.....To i CORAV VIDI,KOGA VI BRE MOTATE, AKO MOZETE UZMITE KiM,PA DODIJALI STE BOGU I VRAGU VEC 30g SERETE I NISTA NISTE IZASRALI......PASE VAM ZARISTE I CRNA RUPA ZA KRIMINAL, TRAFIKING ROBLJA, MIGRANTE I NARKOTIKA ZA ZARADU. GOVNA NE OPEVANA.

 4. šiško says:

  Neka, nemoj da nas nutkaš Republikom Srpskom. Ona je ionako srpska. Osim toga, mi više volimo kosa u ruci nego goluba na grani. Takvi smo, skromni i prostodušni.

 5. Filip says:

  Srpsko za srpsko? Budalaština. Kad na vrbi rodi grožđe.

 6. Srbija cveta says:

  Ma ne diplomato moj engleski, već ako Srbiji daju Veliku Britaniju sa pokrajinom Irskom, onda nek ide Kosovo, ako nam date Englesku. Ili nam dajte Kosovo a šiptari neka uzmu vašu Englesku. Kosovo je srpsko i srpska je pokrajina isto kao i vojvodina, to ceo svet zna.

 7. milos says:

  cim nam date Skotsku, razmislicemo o razmeni za s.Irsku i Vels..

 8. Leda says:

  Kosovo je okupirano. Ne zanima Srbiju bilo kakav "non pejper", to je podmetačina neprijatelja koji je okupirao KiM. Srpski narod interesuje da se ispoštuju Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u