БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Проблеме ће решавати САД и Русија – НАТО и ЕУ нису битни

BRITANSKI EKSPERT: Probleme će rešavati SAD i Rusija – NATO i EU nisu bitni

23 decembra 2021

ZAPADNE zemlje same dolivaju ulje na vatru eskalacije situacije u Ukrajini, pošto Moskva smatra da se njeni bezbednosni problemi ignorišu i veruje da je vreme da se reaguje, rekao je Ričard Sakva, profesor ruske i evropske politike na Univerzitetu u Kentu.Dodao je: „Tekuće zaoštravanje u potpunosti je vezano za diplomatiju. Moskva veruje da su njeni bezbednosni problemi bili ignorisani, u stvari – još od 1991. (ovo osećanje je delio i Jeljcin), a sada veruje da je došao odlučujući trenutak“.

Prema rečima Sakve, u uslovima „neodgovornog i opasnog naoružavanja Ukrajine“ – strane moraju da deluju sada kako bi konačno došle do bilo kakvih novih sporazuma u ​​oblasti bezbednosti.

On procenjuje da je „prava invazija” Rusije na Ukrajinu „krajnje maloverovatna” – „osim ako sama Ukrajina ne preduzme određene akcije, što je takođe malo verovatno”.

Sakva je uveren da Moskva sada želi da se vrati na sporazume one vrste koji su funkcionisali na kraju Hladnog rata.

Sakva upozorava da će sankcije, poput isključenja iz SVIFT sistema međunarodnih finansijskih plaćanja, raznih embarga i drugih, biti oštre, ali da će imati negativan uticaj na globalnu ekonomiju.

U vezi sa tim je upozorio: „Imajte na umu da će Moskva svoje kontraakcije preduzimati zajedno sa Kinezima“.

I pridodao: „U rešavanju krize između Moskve i Vašingtona NATO i EU nisu bitni. O svemu će odlučivati američka administracija, iako će morati da pridobije svoje saveznike i Kongres SAD. Ali, ako Rusija i Sjedinjene Države ne uspeju da se dogovore, alternativa će biti rat“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *