БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ призива рат против КИНЕ И РУСИЈЕ, АЛИ НЕ ПРАВИ РАТ

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ призива рат против КИНЕ И РУСИЈЕ, АЛИ НЕ ПРАВИ РАТ

19 децембра 2020

ШЕФ британског Генералштаба, генерал Ник Картер рекао је да је земљама НАТО пакта за победу над Русијом и Кином неопходна надмоћ у игри коју те две земље сматрају својом, објавио је The Times.

Овај лист је објавио одломке из Картеровог говора у којем је указао да и Лондон треба да „ојача своје могућности у сајбер простору“.Истовремено је нагласио да позиције у ваздушном и морском простору треба `омекшати како би се Москва и Пекинг победили испод прага рата“.

Другим речима: ратовањем без правог рата.

Британски генерал је, у истом контексту, оценио да је важно „користити мање агресиван тон у информационом простору“.

Картер је крајем септембра представио свој план за вођење „политичког рата“ против „ауторитарних противника Уједињеног Краљевства“.

Стратегија британских супарника, према Картеру, „усмерена је на подривање кохезије, економске, политичке и социјалне отпорности и на борбу за стратешку предност у кључним регионима света“.

Картер је међу земље које користе сајбер и информативне нападе сврстао Русију, Иран и Северну Кореју.

Начелник британског Генералштаба отворено је позао колеге из западних савезничких земаља да коренито промене начин размишљања и да воде борбу (против Русије и Кине) „испод прага рата“.

Шеф комитета Савета Федерације (горњег дома руског парламента) – Константин Косачев – сматра да овакве изјаве кључних британских генерала указују на намеру Лондона да објави информативни рат Русији и другим земљама, које Велика Британија сматра „ауторитарним противницима“.

Врх НАТО је – као својеврсни одговор на тврдњу Емануела Макрона да је алијанса преживела мождану смрт – утврдио предлог концепције `НАТО 2030: Уједињење за нову еру`.

На том документу је радила „група мудраца“ – углавном бивших министара спољних послова и одбране великих европских земаља) коју су предводили Немац Томас де Мезијер и Американац Вес Мичел.

У досадашњој концепцији, од пре 10 година, Русија је била „партнер“, а о Кини није било ни речи. А асада је Западу потребно да управо Москва и Пекинг буду у улози главних противника западног модела светског поретка.Унутар `групе мудраца` највише су се спорили Француз Ибер Ведрин и Пољакињ Ана Фотига, али „мудраци“ су се на крају ипак сложили: Русија је главна војна претња НАТО најмање наредних десет година, а Кина – потенцијални супарник.

Како је прецизирао генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг, Кина није противник НАТО, али не дели систем вредности Запада, врши притисак на друге државе и све више учествује у ривалству са нама“.

Предложена је формула за деловање: „обуздавање и дијалог“.

Французи и Италијани су акценат стављали на `дијалог`, а Британци и Пољаци – на `обуздавање`).

Американци и Британци тешко ће убедити остале у ЕУ и НАТО да им је потребна конфронтација са Кином јер би тај сукоб био самоубиство за Европу, како у економском, тако и у геополитичком погледу.

Зато је де Мезијер рекао; „Ми не желимо да НАТО постане и пацифичка алијанса. То би већ било претерано“.

Сви су изгледи да Вашингтон и Лондон нишане Русију да би Америка остала један на један са Кином…

Пекинг има већ сада довољно разлога да антируски курс НАТО сматра и – антикинеским.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u