БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ призива рат против КИНЕ И РУСИЈЕ, АЛИ НЕ ПРАВИ РАТ

BRITANSKI GENERAL priziva rat protiv KINE I RUSIJE, ALI NE PRAVI RAT

19 decembra 2020

ŠEF britanskog Generalštaba, general Nik Karter rekao je da je zemljama NATO pakta za pobedu nad Rusijom i Kinom neophodna nadmoć u igri koju te dve zemlje smatraju svojom, objavio je The Times.

Ovaj list je objavio odlomke iz Karterovog govora u kojem je ukazao da i London treba da „ojača svoje mogućnosti u sajber prostoru“.Istovremeno je naglasio da pozicije u vazdušnom i morskom prostoru treba `omekšati kako bi se Moskva i Peking pobedili ispod praga rata“.

Drugim rečima: ratovanjem bez pravog rata.

Britanski general je, u istom kontekstu, ocenio da je važno „koristiti manje agresivan ton u informacionom prostoru“.

Karter je krajem septembra predstavio svoj plan za vođenje „političkog rata“ protiv „autoritarnih protivnika Ujedinjenog Kraljevstva“.

Strategija britanskih suparnika, prema Karteru, „usmerena je na podrivanje kohezije, ekonomske, političke i socijalne otpornosti i na borbu za stratešku prednost u ključnim regionima sveta“.

Karter je među zemlje koje koriste sajber i informativne napade svrstao Rusiju, Iran i Severnu Koreju.

Načelnik britanskog Generalštaba otvoreno je pozao kolege iz zapadnih savezničkih zemalja da korenito promene način razmišljanja i da vode borbu (protiv Rusije i Kine) „ispod praga rata“.

Šef komiteta Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) – Konstantin Kosačev – smatra da ovakve izjave ključnih britanskih generala ukazuju na nameru Londona da objavi informativni rat Rusiji i drugim zemljama, koje Velika Britanija smatra „autoritarnim protivnicima“.

Vrh NATO je – kao svojevrsni odgovor na tvrdnju Emanuela Makrona da je alijansa preživela moždanu smrt – utvrdio predlog koncepcije `NATO 2030: Ujedinjenje za novu eru`.

Na tom dokumentu je radila „grupa mudraca“ – uglavnom bivših ministara spoljnih poslova i odbrane velikih evropskih zemalja) koju su predvodili Nemac Tomas de Mezijer i Amerikanac Ves Mičel.

U dosadašnjoj koncepciji, od pre 10 godina, Rusija je bila „partner“, a o Kini nije bilo ni reči. A asada je Zapadu potrebno da upravo Moskva i Peking budu u ulozi glavnih protivnika zapadnog modela svetskog poretka.Unutar `grupe mudraca` najviše su se sporili Francuz Iber Vedrin i Poljakinj Ana Fotiga, ali „mudraci“ su se na kraju ipak složili: Rusija je glavna vojna pretnja NATO najmanje narednih deset godina, a Kina – potencijalni suparnik.

Kako je precizirao generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, Kina nije protivnik NATO, ali ne deli sistem vrednosti Zapada, vrši pritisak na druge države i sve više učestvuje u rivalstvu sa nama“.

Predložena je formula za delovanje: „obuzdavanje i dijalog“.

Francuzi i Italijani su akcenat stavljali na `dijalog`, a Britanci i Poljaci – na `obuzdavanje`).

Amerikanci i Britanci teško će ubediti ostale u EU i NATO da im je potrebna konfrontacija sa Kinom jer bi taj sukob bio samoubistvo za Evropu, kako u ekonomskom, tako i u geopolitičkom pogledu.

Zato je de Mezijer rekao; „Mi ne želimo da NATO postane i pacifička alijansa. To bi već bilo preterano“.

Svi su izgledi da Vašington i London nišane Rusiju da bi Amerika ostala jedan na jedan sa Kinom…

Peking ima već sada dovoljno razloga da antiruski kurs NATO smatra i – antikineskim.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *