БРИТАНСКИ ИНСТРУКТОР: Украјинци не знају ни да пуцају ни да командују, зато доживљавају поразе од Руса

BRITANSKI INSTRUKTOR: Ukrajinci ne znaju ni da pucaju ni da komanduju, zato doživljavaju poraze od Rusa

22 februara 2015

ukraine army 657 1889429Većina ukrajinskih žrtava izazvana je “prijateljskom” vatrom ili neodgovarajućim rukovanjem naoružanjem rekao je za “Sandej Tajms” bivši britanski specijalac koji se trenutno bavi obukom ukrajinske vojske. Osim toga on je primetio i da je komanda slaba, odnosno neefikasna. Nedostatak discipline i manjak veštine za posledicu imaju krvave poraze ukrajinskih snaga rekao je ovaj bivši specijalac koji koristi kodno ime “Šafran”.

On naglašava i da je poslednji krvavi debakl pod Debaljcevom upravo posledica ovakvog stanja u ukrajinskim snagama.

Ovaj četrdesetogodišnji Britanac ukrajinskog porekla, koji je službovao u Avganistanu i na Bliskom istoku, kaže da je šest od deset poginulih među dobrovoljcima i regrutima posledica nestručnog rukovanja naoružanjem i konstantnog pucanja na svoje trupe.

On je rekao i da je činjenica da je Debaljcevo katastrofa ukrajinske vojske, ali da političari i generalštab sve posmatraju “usporeno”.

“Šafran” je sa druge strane pun pohvala za ukrajinske specijalne jedinice – komandose i padobrance, ali je njihova komanda “rizična po život trupa” kojima komanduju.

Oni brkaju strategiju sa taktikom, napadaju bez obaveštavanja drugih jedinica i bez strateškog razloga.

Ovaj bivši britanski specijalac vratio se u Ukrajinu prošlog meseca i pokušao da nauči svoje saborce kako da koriste digitalne radio aparate i kodiraju razgovore. Umesto toga oni i dalje koriste mobilne telefone koje proruske snage lako mogu da prate i prisluškuju!

Takođe oni ne samo da telefoniraju, kaže “Šafran”, već i tvituju i ostavljaju postove i slike na fejsbuk stranicama.

Sve što sam naučio u britasnskoj armiji, ovde se radi suprotno – kaže “Šafran”.

Ipak, najgori su, kako kaže Šafran, bivši aktivisti “Majdana”. Oni su većinom nezaposleni, bez cilja u životu. Priključili su snagama bezbednosti, ali odbijaju svaki vid discipline.

Pokušao sam da ih nešto naučim, ali su me dočekali rečima “ko si ti da nas učiš, mi smo bacali molotovljeve koktele tokom Majdana” -kaže Šafran.

(Izvor: Sandej tajms)

KOMENTARI2 komentara

  1. Nebojsa says:

    Pa kad su britanci toliko dobri što oni ne krenu na Ruse?

  2. Steva says:

    Ne pobedjuje oruzje,moral pobedjuje a upravo toga nema u ukr.vojsci.Vide ljudi da su obmanuti i da to nije rat za njihove interese,mada jos nisu svesni sta ih sve ceka.Demokratija,to je sistem ,kako na miran nacin (bez oruzja),opljackati narod jedne drzave i njene resurse.Ko ne zeli na miran nacin da primeni demokratiju,onda nastupaju Ameri sa svojim, svim mogucim sredstvima.Primera x,zadnji u Ukrajini,to sve naravno uz pomoc izdajnicke vlade.Ako nekim slucajem vlada nije izdajnicka a bilo je i takvih patriotskih,vernih svom narodu,onda se od strane, zapadnih "demokrata",proglasava korumpiranom.Tad sledi svima znani postupak,bira se (citaj postavlja se), "demokratska" vlada koja ce sluziti zapadnoj "demokratiji".Valda ce i ovom zapadnom "demokratskom" sistemu,jednom doci kraj,jer sve ima svoj pocetak i svoj kraj,za nadati se bar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *