БРИТАНСКИ ИСТОРИЧАР НАХВАЛИО „ДАРУ ИЗ ЈАСЕНОВЦА“

БРИТАНСКИ ИСТОРИЧАР НАХВАЛИО „ДАРУ ИЗ ЈАСЕНОВЦА“

17 фебруара 2021

ФИЛМ „Дара из Јасеновца“, у чијем је фокусу прича о српској девојчици која се суочава са ужасима усташког концентрационог логора, од почетка је био оптуживан да је „националистички“ филм који промовише идеју „Велике Србије“.

Еминентни британски историчар Рори Јоманс, стручњак за период усташке НДХ, не слаже се са таквим једностраним виђењем овог филма, истичући да је „Дара из Јасеновца“ озбиљан приказ фашистичког угњетавања.– И пре него што је публика имала прилике да погледа филм Предрага Антонијевића, који се бави стравичним злочинима усташа у комплексу логора смрти Јасеновац, наишао је на салве неоправданих критика америчких и британских филмских познавалаца – пише Јоманс за „Балкан инсајт“.

Он наводи да су рецензенти филм бланко одбацили као грубу српску националистичку пропаганду, док је један критичар отишао толико далеко написавши да филм уопште није требало да буде снимљен.

– „Дара из Јасеновца“ има за циљ да прикаже свакодневни живот у концентрационом логору из угла десетогодишње девојчице Даре Илић, која је ухапшена са старијим братом, мајком и двогодишњим братом Будом на Козари. Њен отац је већ затворен у Јасеновцу и ради као гробар на стратишту Градина, знајући да ће једног дана и сам себи ископати гроб. Убрзо пре доласка у женски и дечији део логора Стара Градишка, Дарина мајка и старији брат су убијени. Након тога, прича се фокусира на Дарину одлучност да одржи обећање које је дала мајци: да се никада неће одвојити од малог брата, чак и када он постаје све слабији и када жене које су бринуле о њему у логору буду убијене или послате у Немачку на принудни рад – објашњава историчар радњу филма.

Јоманс пише да упркос тврдњама бројних критичара, у овом филму има мало доказа о некаквој скривеној националистичкој агенди.

– Напротив, у првој сцени млада хрватска сељанка спашава бебу из колоне затвореника на путу до концентрационог логора, горко осуђујући нехуманост усташа према српским женама и деци. Као такав, филм од самог почетка експлицитно одваја обичне хрватске грађане од усташког режима. Филм такође не игнорише патњу Јевреја или Рома у логору. Трубачки оркестар који прати банкет за стражаре је ромски, док су два најважнија споредна лика у филму Јевреји – пише Јоманс.

Он пише да је тачно да се филм фокусира на искуства Срба у Јасеновцу, али да је то исправна одлука с обзиром да су већина логораша били Срби.

– То, пак, одражава чињеницу да је за усташе главни циљ изградње државе био уништавање Срба као народа – пише историчар.

Јоманс примећује да је филм донекле могуће протумачити као анти-католички, али и појашњава читаоцима зашто је то тако.

– Делови католичког клера у Хрватској одиграли су срамотну улогу у прогону Срба: осим злогласног фратра Мирослава Филиповића-Мајсторовића, који се појављује као споредни лик у филму, бројни свештеници, монаси и студенти богословије служили су као стражари концентрационих логора – објашњава историчар.

Ипак, Јоманс наглашава, иако су неке католичке монахиње познате по окрутности према српској деци, нарочито у дечјем логору Јастребарско, ниједна часна сестра није била смештена у Јасеновцу или Старој Градишки.

Рори Јоманс такође, и поред похвале за костиме каже да неки од њих нису били баш најсрећније решење.

Ипак, он истиче да је „Дара из Јасеновца“ играни филм, а не документарац, и да је преплитање стварних догађаја и ликова у драмске сврхе стандардни део филмске конвенције.Јоманс пише да иако су неке сцене превише насилне и изгледају претерано, попут кадрова банкета на ком су логораши принуђени да играју „музичке столице“, ти делови филма имају своју сврху.

– Те сцене имају више смисла када схватите шта Антонијевић покушава да постигне. Жели да нас фронтално суочи са ужасима Јасеновца и не дозвољава нам да одвратимо поглед. Мрачни банкет, где млади немачки официр повраћа док му надређени виче „Добродошао на Балкан“ је као Буњуелевско позориште – пише историчар, па додаје:

– Сјајна глума је оно што одликује овај филм. Иако је глумац Марко Јанкетић далеко лепши него што је Лубурић био у стварном животу, он са запањујућом тачношћу приказује његову социопатичну, застрашујућу ратоборност. У међувремену, Јелена Грујичић као јеврејска медицинска сестра која се спријатељи са Даром представља храброг и моралног лика.

Британац истиче да филм дирљиво истражује неустрашиве и сложене моралне компромисе које су затвореници логора смрти присиљени да направе, док камера изблиза снима њихова изражајна лица.

– Изнад свега, тихи, достојанствени наступ Биљане Чекић у улози Даре, одлучне да спаси бебу и да се не одвоји од ње, носи филм на својим плећима. До самог краја емоционално смо преплављени бригом за њену судбину, и до последњег тренутка заиста није јасно како ће се њена прича завршити – наводи Јоманс.

Можда су позитивне и негативне критике овог филма мање битне од онога што представља. Упркос свим својим манама, „Дара из Јасеновца“ је значајан пробој који пружа референтну тачку регионалним режисерима који желе да снимају озбиљне комерцијалне филмове о жртвама у ратом разореној Југославији.

KOMENTARI8 коментара

 1. Ivana says:

  Ma moš mislit latinska podvala za naivne Srbe prvo su popljuvali srpske žrtve izbili Oskara iz ruke a sad će da se kaju i da nas fale. Isto ko i pose zasipanja uranijumom mi im dragi ma srpskoj ludosti nema kraja. Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

  • Dusanka says:

   Bog dragi neka te blagoslovi Ivana ,sve tacno od reci do reci potpisujem i svaka cast za tekst .Pozdrav veliki Dusanka iz Banja Luke

  • doktrina soka says:

   Ivana,svaka ti cast na komentaru,ovih srpskih izdajica puna je Srbija,kao sto su bili i generali JNA,KOJI SU IZDALI DRZAVU SSRJ,pisam im se u sapku za koju su polozili zakletvu. Nasa srpska naivnost nas je kostala u zadnjih 100g RODA I PORODA. Ali ocekujem Bozije poravnanje,koje je krenulo,ko vidi vidi,dato mu je od Boga kao talenat.

  • RASPUCHIN says:

   Поштована Ивана , Све је тако а чак и још мало горе од тога , бар колико ја знам и чему сам свједочио а и онога што сам чуо од својих старих у Крајини.

  • Gagi says:

   Ivana... Losa ti je konstatacija i uvredljiva, da su Srbi glupi i naivni. Srbi to nisu gledajuci istoriju unazad do II svetskog rata. Naivne i glupe su nas napravili tvoj Mikelic i ostala komunisticka bulumenta zajeno sa Lickim i Banijskim divizijama koje je Tito doveo u Srbiju da zavrse katolicku okupaciju ovog prostora. Verovatno znas, da je ovde bila Srpska vojska koja je stitila ovaj narod dok se nisu uvukli katolicki bojovnici da na silu i teskim stradanjem Srpskog naroda uvedu okupacionu upravu. U tome su im pomogli ovi tvoji zemljaci koji se i danas prave ludi. U tim teskim vremenima po Srpski narod, bio je takodje patriota Djujic koji je stitio narod, sto se ovi tvoji zemljaci nisu priklonili njemu nego su izabrali Tita, pitanje je za tebe. Nemoj da nam drzis moralna predavanja i da nas nazivas svakakvim imenima vec, kontaktiraj svoje zemljake i pitaj ih, zbog cega su prodali svoj narod i nisu hteli da ga brane a imali su sredstva za to. KOGA su slusali i KO im je to naredio. Ovi "glupi" Srbi su vec jednom tesko izginuli u I sv. ratu za nase zemljake preko Drine, koliko puta u istoriji to treba da rade da bi Vi shvatili KO ste i sta zelite. Dobro, sada ste nasi, svi ste u Srbiji, drugacije ocigledno nije moglo jer Vam je srce bilo tamo i ovamo, na SILU ste ipak izabrali Srpstvo i na tome zahvaljujemo katolicima jer su Vas uterali u nacionalni tor. U buduce, kada pomenes rec Srbin ili Srbija, znaj da je to najteza rec za ovaj narod koja iza sebe ima sustinu koja je stvorena sa bezbroj zivota i pravoslavnih dusa, da bi opstala i da bi ti danas zivela u njoj. Ljudski ti oprastam, ocigledno je da te vode neki jos nedovoljno nedefinisani nacionalni geni, podsvest ti kaze Ko si, ali jos nisi sigurna, biraj reci za svoj narod ako smatras da je ON tvoj. Rec Srbin i Srpstvo je nasa svetinja, nemoj da udaras na to, ako vec zelis, udri na ove tvoje jajare i zemljake koji su to ime prodali i unovcili.

   • RASPUCHIN says:

    Борислав Микелић је Србин из БиХ а не из РСК. Мало се распитајте о тим "дивизијама" које помињете јер стварно немате појма. "Седма Банијска дивизија" , у којој су били Срби Крајине , је престала да постоји крајем 1943.г. јер је десеткована. "6. Личка" је нестала послије масовног "стрељања" на Дрвару. Те приче да су Банијци , Личани и Кордунаши окупирали Србију је управо усташки спин који сте , тако лако , прогутали да је Ивана у праву. Набројте поименице те окупаторе и виле које су себи узели. Распитајте се мало а и послушајте Лучића који објашњава да су ти окупатори , у ствари , усташки бојовници Марка Месића које је Броз примио у партизане и дао називе јединицама које су некада постојале у Крајинама како би преварили народ а , видим , да неки и данас "пуше" ту бајку. За Вашу информацију , било је четника и на Банији и на Кордуну као и у Далмацији и Лици. Сви Крајишници који су устали против усташа и шваба су на превару и силу преведени у партизане. У осталом , имате много тих доказа у Србији али свима вама одговара да прогласите тај дио народа , који је издан , за "окупаторе" и издајнике а да се слижете са усташама и са себе скинете одговорност. Могао бих Вам читаве романе о том писати али било би добро да сами схватите у чему гријешите. Жао ми је што нисте прошли Крајином и видјели ус сваком селу Крајине споменик са именима жртава усташког терора а који се , у сваком селу , броји десетинама па и стотинама. Послије другог рата Крајина је била запостављена , изложена терору и пљачкана. Наравно , било је појединаца који су се окористили комунизмом и вршили злочине над властитим народом али њихов број је занемарив. Жалосно је да овако размишљате. Поновити ћу , имена и презимена свих комунистичких злочинаца на видјело па да се једном већ види колико је "наших" а колико "ваших" Срба међу њима. Или , колико је Брозових усташа а колико оних усташа које је краљ довукао у Београд и Србију 1918.г..

 2. milorad 5 says:

  napraviće im DARA opasne probleme u propagandi, ne samo u vezi nas srba, videćete,IMA BOGA a ovaj film je deo promisli,dalekosežne uticaje će napraviti,polako, tiha voda breg roni.

 3. Бели Орао says:

  Опет кукавичије јаје нам подмећу ти ушљиви и подли енглези!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u