БРИТАНСКИ ИСТОРИЧАР НАХВАЛИО „ДАРУ ИЗ ЈАСЕНОВЦА“

BRITANSKI ISTORIČAR NAHVALIO „DARU IZ JASENOVCA“

17 februara 2021

FILM „Dara iz Jasenovca“, u čijem je fokusu priča o srpskoj devojčici koja se suočava sa užasima ustaškog koncentracionog logora, od početka je bio optuživan da je „nacionalistički“ film koji promoviše ideju „Velike Srbije“.

Eminentni britanski istoričar Rori Jomans, stručnjak za period ustaške NDH, ne slaže se sa takvim jednostranim viđenjem ovog filma, ističući da je „Dara iz Jasenovca“ ozbiljan prikaz fašističkog ugnjetavanja.– I pre nego što je publika imala prilike da pogleda film Predraga Antonijevića, koji se bavi stravičnim zločinima ustaša u kompleksu logora smrti Jasenovac, naišao je na salve neopravdanih kritika američkih i britanskih filmskih poznavalaca – piše Jomans za „Balkan insajt“.

On navodi da su recenzenti film blanko odbacili kao grubu srpsku nacionalističku propagandu, dok je jedan kritičar otišao toliko daleko napisavši da film uopšte nije trebalo da bude snimljen.

– „Dara iz Jasenovca“ ima za cilj da prikaže svakodnevni život u koncentracionom logoru iz ugla desetogodišnje devojčice Dare Ilić, koja je uhapšena sa starijim bratom, majkom i dvogodišnjim bratom Budom na Kozari. Njen otac je već zatvoren u Jasenovcu i radi kao grobar na stratištu Gradina, znajući da će jednog dana i sam sebi iskopati grob. Ubrzo pre dolaska u ženski i dečiji deo logora Stara Gradiška, Darina majka i stariji brat su ubijeni. Nakon toga, priča se fokusira na Darinu odlučnost da održi obećanje koje je dala majci: da se nikada neće odvojiti od malog brata, čak i kada on postaje sve slabiji i kada žene koje su brinule o njemu u logoru budu ubijene ili poslate u Nemačku na prinudni rad – objašnjava istoričar radnju filma.

Jomans piše da uprkos tvrdnjama brojnih kritičara, u ovom filmu ima malo dokaza o nekakvoj skrivenoj nacionalističkoj agendi.

– Naprotiv, u prvoj sceni mlada hrvatska seljanka spašava bebu iz kolone zatvorenika na putu do koncentracionog logora, gorko osuđujući nehumanost ustaša prema srpskim ženama i deci. Kao takav, film od samog početka eksplicitno odvaja obične hrvatske građane od ustaškog režima. Film takođe ne ignoriše patnju Jevreja ili Roma u logoru. Trubački orkestar koji prati banket za stražare je romski, dok su dva najvažnija sporedna lika u filmu Jevreji – piše Jomans.

On piše da je tačno da se film fokusira na iskustva Srba u Jasenovcu, ali da je to ispravna odluka s obzirom da su većina logoraša bili Srbi.

– To, pak, odražava činjenicu da je za ustaše glavni cilj izgradnje države bio uništavanje Srba kao naroda – piše istoričar.

Jomans primećuje da je film donekle moguće protumačiti kao anti-katolički, ali i pojašnjava čitaocima zašto je to tako.

– Delovi katoličkog klera u Hrvatskoj odigrali su sramotnu ulogu u progonu Srba: osim zloglasnog fratra Miroslava Filipovića-Majstorovića, koji se pojavljuje kao sporedni lik u filmu, brojni sveštenici, monasi i studenti bogoslovije služili su kao stražari koncentracionih logora – objašnjava istoričar.

Ipak, Jomans naglašava, iako su neke katoličke monahinje poznate po okrutnosti prema srpskoj deci, naročito u dečjem logoru Jastrebarsko, nijedna časna sestra nije bila smeštena u Jasenovcu ili Staroj Gradiški.

Rori Jomans takođe, i pored pohvale za kostime kaže da neki od njih nisu bili baš najsrećnije rešenje.

Ipak, on ističe da je „Dara iz Jasenovca“ igrani film, a ne dokumentarac, i da je preplitanje stvarnih događaja i likova u dramske svrhe standardni deo filmske konvencije.Jomans piše da iako su neke scene previše nasilne i izgledaju preterano, poput kadrova banketa na kom su logoraši prinuđeni da igraju „muzičke stolice“, ti delovi filma imaju svoju svrhu.

– Te scene imaju više smisla kada shvatite šta Antonijević pokušava da postigne. Želi da nas frontalno suoči sa užasima Jasenovca i ne dozvoljava nam da odvratimo pogled. Mračni banket, gde mladi nemački oficir povraća dok mu nadređeni viče „Dobrodošao na Balkan“ je kao Bunjuelevsko pozorište – piše istoričar, pa dodaje:

– Sjajna gluma je ono što odlikuje ovaj film. Iako je glumac Marko Janketić daleko lepši nego što je Luburić bio u stvarnom životu, on sa zapanjujućom tačnošću prikazuje njegovu sociopatičnu, zastrašujuću ratobornost. U međuvremenu, Jelena Grujičić kao jevrejska medicinska sestra koja se sprijatelji sa Darom predstavlja hrabrog i moralnog lika.

Britanac ističe da film dirljivo istražuje neustrašive i složene moralne kompromise koje su zatvorenici logora smrti prisiljeni da naprave, dok kamera izbliza snima njihova izražajna lica.

– Iznad svega, tihi, dostojanstveni nastup Biljane Čekić u ulozi Dare, odlučne da spasi bebu i da se ne odvoji od nje, nosi film na svojim plećima. Do samog kraja emocionalno smo preplavljeni brigom za njenu sudbinu, i do poslednjeg trenutka zaista nije jasno kako će se njena priča završiti – navodi Jomans.

Možda su pozitivne i negativne kritike ovog filma manje bitne od onoga što predstavlja. Uprkos svim svojim manama, „Dara iz Jasenovca“ je značajan proboj koji pruža referentnu tačku regionalnim režiserima koji žele da snimaju ozbiljne komercijalne filmove o žrtvama u ratom razorenoj Jugoslaviji.

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivana says:

  Ma moš mislit latinska podvala za naivne Srbe prvo su popljuvali srpske žrtve izbili Oskara iz ruke a sad će da se kaju i da nas fale. Isto ko i pose zasipanja uranijumom mi im dragi ma srpskoj ludosti nema kraja. Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

  • Dusanka says:

   Bog dragi neka te blagoslovi Ivana ,sve tacno od reci do reci potpisujem i svaka cast za tekst .Pozdrav veliki Dusanka iz Banja Luke

  • doktrina soka says:

   Ivana,svaka ti cast na komentaru,ovih srpskih izdajica puna je Srbija,kao sto su bili i generali JNA,KOJI SU IZDALI DRZAVU SSRJ,pisam im se u sapku za koju su polozili zakletvu. Nasa srpska naivnost nas je kostala u zadnjih 100g RODA I PORODA. Ali ocekujem Bozije poravnanje,koje je krenulo,ko vidi vidi,dato mu je od Boga kao talenat.

  • RASPUCHIN says:

   Poštovana Ivana , Sve je tako a čak i još malo gore od toga , bar koliko ja znam i čemu sam svjedočio a i onoga što sam čuo od svojih starih u Krajini.

  • Gagi says:

   Ivana... Losa ti je konstatacija i uvredljiva, da su Srbi glupi i naivni. Srbi to nisu gledajuci istoriju unazad do II svetskog rata. Naivne i glupe su nas napravili tvoj Mikelic i ostala komunisticka bulumenta zajeno sa Lickim i Banijskim divizijama koje je Tito doveo u Srbiju da zavrse katolicku okupaciju ovog prostora. Verovatno znas, da je ovde bila Srpska vojska koja je stitila ovaj narod dok se nisu uvukli katolicki bojovnici da na silu i teskim stradanjem Srpskog naroda uvedu okupacionu upravu. U tome su im pomogli ovi tvoji zemljaci koji se i danas prave ludi. U tim teskim vremenima po Srpski narod, bio je takodje patriota Djujic koji je stitio narod, sto se ovi tvoji zemljaci nisu priklonili njemu nego su izabrali Tita, pitanje je za tebe. Nemoj da nam drzis moralna predavanja i da nas nazivas svakakvim imenima vec, kontaktiraj svoje zemljake i pitaj ih, zbog cega su prodali svoj narod i nisu hteli da ga brane a imali su sredstva za to. KOGA su slusali i KO im je to naredio. Ovi "glupi" Srbi su vec jednom tesko izginuli u I sv. ratu za nase zemljake preko Drine, koliko puta u istoriji to treba da rade da bi Vi shvatili KO ste i sta zelite. Dobro, sada ste nasi, svi ste u Srbiji, drugacije ocigledno nije moglo jer Vam je srce bilo tamo i ovamo, na SILU ste ipak izabrali Srpstvo i na tome zahvaljujemo katolicima jer su Vas uterali u nacionalni tor. U buduce, kada pomenes rec Srbin ili Srbija, znaj da je to najteza rec za ovaj narod koja iza sebe ima sustinu koja je stvorena sa bezbroj zivota i pravoslavnih dusa, da bi opstala i da bi ti danas zivela u njoj. Ljudski ti oprastam, ocigledno je da te vode neki jos nedovoljno nedefinisani nacionalni geni, podsvest ti kaze Ko si, ali jos nisi sigurna, biraj reci za svoj narod ako smatras da je ON tvoj. Rec Srbin i Srpstvo je nasa svetinja, nemoj da udaras na to, ako vec zelis, udri na ove tvoje jajare i zemljake koji su to ime prodali i unovcili.

   • RASPUCHIN says:

    Borislav Mikelić je Srbin iz BiH a ne iz RSK. Malo se raspitajte o tim "divizijama" koje pominjete jer stvarno nemate pojma. "Sedma Banijska divizija" , u kojoj su bili Srbi Krajine , je prestala da postoji krajem 1943.g. jer je desetkovana. "6. Lička" je nestala poslije masovnog "streljanja" na Drvaru. Te priče da su Banijci , Ličani i Kordunaši okupirali Srbiju je upravo ustaški spin koji ste , tako lako , progutali da je Ivana u pravu. Nabrojte poimenice te okupatore i vile koje su sebi uzeli. Raspitajte se malo a i poslušajte Lučića koji objašnjava da su ti okupatori , u stvari , ustaški bojovnici Marka Mesića koje je Broz primio u partizane i dao nazive jedinicama koje su nekada postojale u Krajinama kako bi prevarili narod a , vidim , da neki i danas "puše" tu bajku. Za Vašu informaciju , bilo je četnika i na Baniji i na Kordunu kao i u Dalmaciji i Lici. Svi Krajišnici koji su ustali protiv ustaša i švaba su na prevaru i silu prevedeni u partizane. U ostalom , imate mnogo tih dokaza u Srbiji ali svima vama odgovara da proglasite taj dio naroda , koji je izdan , za "okupatore" i izdajnike a da se sližete sa ustašama i sa sebe skinete odgovornost. Mogao bih Vam čitave romane o tom pisati ali bilo bi dobro da sami shvatite u čemu griješite. Žao mi je što niste prošli Krajinom i vidjeli us svakom selu Krajine spomenik sa imenima žrtava ustaškog terora a koji se , u svakom selu , broji desetinama pa i stotinama. Poslije drugog rata Krajina je bila zapostavljena , izložena teroru i pljačkana. Naravno , bilo je pojedinaca koji su se okoristili komunizmom i vršili zločine nad vlastitim narodom ali njihov broj je zanemariv. Žalosno je da ovako razmišljate. Ponoviti ću , imena i prezimena svih komunističkih zločinaca na vidjelo pa da se jednom već vidi koliko je "naših" a koliko "vaših" Srba među njima. Ili , koliko je Brozovih ustaša a koliko onih ustaša koje je kralj dovukao u Beograd i Srbiju 1918.g..

 2. milorad 5 says:

  napraviće im DARA opasne probleme u propagandi, ne samo u vezi nas srba, videćete,IMA BOGA a ovaj film je deo promisli,dalekosežne uticaje će napraviti,polako, tiha voda breg roni.

 3. Beli Orao says:

  Opet kukavičije jaje nam podmeću ti ušljivi i podli englezi!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *