БРИТАНСКИ ЛОВЦИ ПОДВИЛИ КРИЛA: Руски ловац на подморнице открио авионе, а онда их је ракетни систем „закључао“

BRITANSKI LOVCI PODVILI KRILA: Ruski lovac na podmornice otkrio avione, a onda ih je raketni sistem „zaključao“

9 decembra 2020

„Viceadmiral Kulakov“, razarača klase Udali, u novembru su obletala dva mlazna aviona „Jurofajter“ nedaleko od obale Škotske.

Za incident se saznalo tek pre dva dana. Mornari su uočili avione na naprednom radarskom sistemu i stavili svoj raketni sistem „Dager“ u stanje pripravnosti u slučaju mogućeg napada.U izjavi objavljenoj u ponedeljak, prvi admiral Toni Radakin rekao je da je brod „HMS Northumberland“ takođe poslat da nadgleda rusko plovilo, dodajući da su „uprkos povećanju ruske aktivnosti, kako na površini tako i pod vodom, uvek spremni da odgovore“.

Međutim, nema nagoveštaja da je Kulakov ušao u britanske vode. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak saopštenje u kojem se kaže da je brod sada napustio Atlantik, „nakon što je prešao više od 30.000 milja izvršivši brojne zadatke borbene obuke“.

Incident se desio usred pojačanih tenzija oko pomorskih granica između Rusije i Zapada. U novembru je Moskva saopštila da je presrela američki ratni brod „Džon Mekejn“ više od dva kilometra unutar svojih teritorijalnih voda u Japanskom moru, u blizini obale dalekoistočne prestonice Vladivostoka. Prema rečima šefova odbrane, ruski razarač presreo je američki brod i uputio upozorenje da će biti potopljeni ako se ne vrate u međunarodna mora.

(RT)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosmos says:

    Tako treba sa tom bagrom...

  2. M says:

    Najnormalniji susret u međunarodnim vodama,bez ikakvog incidenta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *