БРИТАНСКИ ЛОВЦИ ПОДВИЛИ КРИЛA: Руски ловац на подморнице открио авионе, а онда их је ракетни систем „закључао“

БРИТАНСКИ ЛОВЦИ ПОДВИЛИ КРИЛA: Руски ловац на подморнице открио авионе, а онда их је ракетни систем „закључао“

9 децембра 2020

„Вицеадмирал Кулаков“, разарача класе Удали, у новембру су облетала два млазна авиона „Јурофајтер“ недалеко од обале Шкотске.

За инцидент се сазнало тек пре два дана. Морнари су уочили авионе на напредном радарском систему и ставили свој ракетни систем „Dager“ у стање приправности у случају могућег напада.У изјави објављеној у понедељак, први адмирал Тони Радакин рекао је да је брод „HMS Northumberland“ такође послат да надгледа руско пловило, додајући да су „упркос повећању руске активности, како на површини тако и под водом, увек спремни да одговоре“.

Међутим, нема наговештаја да је Кулаков ушао у британске воде. Руско Министарство одбране објавило је у уторак саопштење у којем се каже да је брод сада напустио Атлантик, „након што је прешао више од 30.000 миља извршивши бројне задатке борбене обуке“.

Инцидент се десио усред појачаних тензија око поморских граница између Русије и Запада. У новембру је Москва саопштила да је пресрела амерички ратни брод „Џон Мекејн“ више од два километра унутар својих територијалних вода у Јапанском мору, у близини обале далекоисточне престонице Владивостока. Према речима шефова одбране, руски разарач пресрео је амерички брод и упутио упозорење да ће бити потопљени ако се не врате у међународна мора.

(РТ)

KOMENTARI2 коментара

  1. M says:

    Najnormalniji susret u međunarodnim vodama,bez ikakvog incidenta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u