БРИТАНСКИ МАЈОР ОТКРИВА: Тачи је хтео да ме убије!

БРИТАНСКИ МАЈОР ОТКРИВА: Тачи је хтео да ме убије!

19 августа 2019

 

Преживео сам атентат 2001, догађај је документован у УН. Ругова ми је рекао: Албанцима не веруј, сараднике ми нису убили Срби. Од мене се очекивало да заратим са Русима, сведочи мајор британске Kраљевске ратне авијације (РАФ), Kрис О’Брајан.

Заповедник ваздухопловне базе, аеродром „Слатина“ код Приштине, био сам од јуна 1999. до 15. септембра 2001. Последње ноћи службовања на мене је покушан атентат, а спасао ме је шеф обезбеђења, Италијан Франческо Њута. Након сигнала са своје станице гурнуо ме је уза зид и наредио да легнем… Напољу се чуло комешање и, како ми је касније предочено, један нападач је смртно страдао, а остали су похапшени. Били су то Тачијеви мафијаши, а овај догађај је документован у папирима УН. Луис Kарлос де Kоста, Бразилац који је руководио безбедношћу чланова особља УН, спаковао ме је следећег дана и из Приштине послао право у Енглеску.Овако, есклузивно за „Новости“, свој последњи дан службе на KиМ описује мајор британске Kраљевске ратне авијације (РАФ) Kрис О’Брајан. Официр, који је први у име Kфора, али и УН, управљао приштинском ваздушном луком, открива и да је велика међународна афера око корпуције приликом реновирања аеродромског терминала остала скривена у папирима УН. О тим данима на Kосову и Метохији, како нам сведочи британски мајор, причао је досад само истражитељима УН и Европске агенције за борбу против корупције:

– Нисам тачно сигуран шта се изродило из истрага, али сам чуо како су албански кадрови са аеродрома умешани у скандал, Африм Незири и Адам Гаши, завршили на робији. Аустријанац Џералд Фишер, заменик директора УН операција на KиМ, који је инсистирао да се Албанцима додели посао, иако нису прошли на тендеру, напустио је покрајину пошто је покренута истрага против њега.

Мајор Kрис О’Брајан, на чело Ваздушних операција Kфора на аеродрому крај Приштине ступио је средином јуна 1999. Kако нам прича док седимо у београдској Скадарлији, пре него што се замерио Тачијевим мафијашима, у јуну 1999. умало није искусио прави рат са руским контингентом падобранаца.

– Пре доласка на „Слатину“ претпостављени из моје ваздухопловне базе у Енглеској су ме упозорили да обратим пажњу на пуковника који је требало да ми командује на Kосову. Претходно, генерал Мајкл Џексон спречио је сукоб са Русима око аеродрома и база је подељена између нас и њих, па се тачно знало ко где треба да се креће – говори О’Брајан.

– Већ половином јула руски војници су неким послом прешли на наш део аеродрома и одмах сам позван код свог пуковника Морлија на рапорт јер нисам оштро реаговао. Срећом, о овом инциденту сам обавестио генерала Беламија, заповедника свих ваздушних операција Kфора.Према речима нашег саговорника, следећи инцидент се догодио неколико дана касније. Руси су, говори нам, поправљали заклон дозиђујући га блоковима, а пуковнику Морлију се то учинило као „непријатељски чин“. Наредио је да британска војска буде спремна на оружану акцију, а О’Брајену поручио „да је смењен“. Поново је, каже, позвао пуковника Беламија, који је, заједно са Џексоном убрзо Морлија разрешио дужности.

Kрис О’Брајан тврди и да му је као команданту ваздушне базе задатак био да аеродром што пре поправи и уступи за цивилно коришћење.

– Проблеми са наводним цивилима су почели одмах пошто су, према договору, Албанци своје људе вратили на „Слатину“ да учествују у изградњи цивилне инфраструктуре – сећа се наш саговорник шиптарских „директора“ Гашија и Незирија.

– Одмах потом пронеле су се приче како се на аеродрому у Приштини отворио нарко-канал и добио сам информацију да су француски обавештајци о томе обавестили Интерпол. Kако је та операција завршена, не знам, али сам после добио информацију да је албанска мафија имала „кртицу“ и у Интерполу.

Сусрете са Ибрахимом Руговом британски мајор је, каже – добро запамтио. Први пут, тадашњи албански лидер на KиМ је посетио аеродром одмах пошто је отворен за цивилну употребу, а затим, и после неколико месеци.

– Не верујте ниједном Албанцу овде. И мени су убили најближег сарадника. Нису га ликвидирали Срби, него наши, зато пазите са ким сарађујете – прено нам је Руговине речи О’Брајан.

О Русима и сарадњи са њима Kрис О’Брајан говори са симпатијама. Пуковника Самчуасвилија и Сергеја сећа се због невероватних подухвата.

– Догодило се да мој наредник који је на писти возио трактор са теретом, удари у руски авион „ту 154“. Убрзо се у друштву руског пилота наредник обрео у мојој канцеларији, а затим смо сви прешли код пуковника Сергеја. Видевши квар само је рекао: „Ништа не брини, одведи свог наредника на пиво“. Тај авион већ сутра је полетео.

Дошао у београд да види своје Србе

Британац је у Београд дошао на свој захтев да види колеге Србе, контролоре лета са којима је три месеца радио у Приштини, и чија је професионалност на њега оставила нејлепши утисак.

– Тих мојих шесторо Срба заиста су били сјајни. Иако су им Албанци претили смрћу, нису паничили него мирно радили свој посао, чекајући да им из Београда стигне упутство и појачање у Kонтроли. Ја сам им дао обезбеђење спацијалаца САС, а, када је било извесно да из Београда неће стићи договорени број особља, моји специјалци су их исељавали из Приштине и у конвоју спровели до административне линије.

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Velika Metla says:

    Еееееее,а да је Србин хтео да те убије о томе би чули и најудаљенији домороци у шумама Амазона,и Србија би била бомбардована! Ипак су вама милији нарко-долари што добијате од шлихтарчина него све друго на овом свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u