БРИТАНСКИ МЕДИЈ: Русија постигла успех – све мање земаља следи политику Запада по украјинском питању

BRITANSKI MEDIJ: Rusija postigla uspeh – sve manje zemalja sledi politiku Zapada po ukrajinskom pitanju

2 aprila 2023

Rusko rukovodstvo je uradilo ozbiljan diplomatski posao kako bi se značajno smanjio broj igrača na međunarodnoj areni koji slede politiku Zapada po ukrajinskom pitanju, piše britanski list „Ekspres“.

„Prošlo je više od godinu dana od kako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i mišljenja različitih zemalja u vezi akcija Rusije sve više se razilaze. Dok stari saveznici Moskve i dalje ostaju lojalni Rusiji, sve više država postepeno se udaljava od oštre pozicije NATO-a“, navodi se u članku.Autor konstatuje da je Rusija uspela da postigne značajan diplomatski napredak, te se broj zemalja koje osuđuju njene akcije postepeno smanjuje. Pored podrške koju Moskva uživa od zemalja kao što su Belorusija, Severna Koreja i Sirija, kolumnista ocenjuje da Kina „postaje sve otvorenija u svojoj podršci Rusiji o čemu svedoči i prošlonedeljna poseta predsednika Kine Si Đinpinga Moskvi, dok neutralnost Indije takođe postaje sve upitnija“.

Pored pomenutih krupnih igrača, menjaju se stavovi prema ruskoj specijalnoj operaciji i među „nesvrstanim“ i neutralnim zemljama, navodi list.

„Rezultati analize koju je sprovela naučno-analitička kompanija ‘Ekonomik intelidžens junit’ pokazali su da se godinu dana nakon početka SVO broj zemalja koje aktivno osuđuju akcije Rusije smanjio sa 131 ma 122. To znači da u ovom momentu u zemljama antiruskog bloka, na čelu sa SAD i EU, živi svega 36,2 odsto svetske populacije, dok u ‘neutralnim’ zemljama živi 30,7 odsto svetske populacije“, navodi se u članku.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milutin says:

    Prošlo je već dosta vremena od početka specijalne operacije Rusije. Sve zemlje su već mogle da sa povećanim interesovanjem sagledaju uzroke pokretanja specijalne operacije. Čak je i Angela Merkel javno izjavila da su dve najveće i najjače zemlje EU, Nemačka i Francuska svesno i sračunato učestvovali u Minsk 1 i 2 samo da bi ukrajinskim fašističkim militantima omogućili pogrom nad ruskim narodom u Ukrajini i pripremali Ukrajinsku vojsku za sukob sa Rusijom. I od početnog hvalisanja Amerike da su sa samo 33 miliona dolara uvukli Rusiju u rat. Danas to više nisu milioni već milijarde dolara. Ali mnogo više od sagledavanja stvarnih uzroka specijalne operacije svet se sve više okreće Rusiji kao predvodnika, zajedno sa Kinom, novog svetskom poretku zasnovanog na ravnopravnoj saradnji zemalja nezavisno od njihove veličine i snage (ekonomske, vojne, političke...). Uz to ceo svet počiva na jakim porodičnim vezama zasnovanim na prirodnim zakonitostima reprodukcije. Porodice kao osnovne organizovanosti društvenosti čoveka gde se pojedinac uvek ima sigurno mesto svog oslonca. A Zapad srlja, putem globalizacije, u razgrađivanje osnovnih ljudskih vrednosti. Svet sa gađenjem gleda na "nove vrednosti" Zapadnog sveta koje, upakovano u "celofanu ravnopravnosti", promovišu anti prirodno ponašanje ljudi.

  2. Velika Metla says:

    Nato je satanistička i ujedno pljačkaška horda.

  3. E.Lirsch says:

    I taj "ozbiljan diplomatski posao" niej napcinilo Rusko rukovodstvo vec Kina i Kinesko rukovodstvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *