БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Могућ брзи распад Велике Британије – чак и отцепљење Велса

BRITANSKI MEDIJI: Moguć brzi raspad Velike Britanije – čak i otcepljenje Velsa

10 maja 2021

UTICAJNI londonski dnevni list The Guardian objavio je tekst u kojem prognozira – raspad Velike Britanije.Fakti u sažetoj formi prenose glavno iz tog teksta:

„Sada ne sanja samo Škotska o nezavisnosti. Ideja razdvajanja od Engleske postaje popularna i u Velsu i Severnoj Irskoj.

Popularnost ideje nezavisnosti brzo raste u tri kraljevstva Velike Britanije.

U Škotskoj, tri stranke koje podržavaju izlaz iz Velike Britanije (Škotska nacionalna stranka, Zelena i Alba), na korak su od formirnja parlamentarne većine.

Ako Vestminster dozvoli drugi referendum i osigura njegovu regularnoste, Ujedinjeno Kraljevstvo će doći do svog kraja.

Pre nekoliko godina se ideja o nezavisnosti Velsa činila ekscentričnom. Imala je podršku najviše 10 odsto stanovništva. A istraživanje sprovedeno u martu pokazalo je da je sada 39 odsto Velšana spremno da podrži istupanje svog kraljevstva iz Velike Britanije.

Partije Plaid Kermi i Grin, koje se zalažu za nezavisnost Velsa, na izborima narednih dana trebalo bi da dobiju značajnu podršku.

Severna Irska je ove sedmice proslavila 100 godina svog postojanja. I, gotovo se sa sigurnošću može reći da je to bilo – poslednji put.

Njena unija sa Republikom Irskom verovatno će se dogoditi polako. Ako požure, to može biti katastrofa. Međutim, zahvaljujući haosu Bregzita i pojavljivanju granice u Irskom moru – unija se čini neizbežnom.

Istraživanje od prošle nedelje pokazalo je da mala većina stanovnika Severne Irske veruje da će se ujedinjenje dogoditi već za njihovog života.

Šta ovo puca?

Državni brod počinje da se raspada.

Postepeni raspad Ujedinjenog Kraljevstva pružiće priliku svakom od tri naroda da svoje poslove počne da vodi po svome.

Nezavisna Škotska i Vels imaće šansu da odbace kulturu korupcije koju su stvorila pravila Velike Britanije o finansiranju političkih stranaka.

Imaće i priliku da oslobode svoju politiku od podrivanja demokratije u organizaciji Vestminstera, a takođe – od britanske korolevske vlasti i pompeznih rituala.Škotska i Vels moći će da formiraju ssvoje vlade 21. veka, utemeljene u proporcionalnim svenarodnim izborima, predstavničkoj demokratiji i beskrajnim korekcijama politike.

Ujedinjavanje Irske iziskivaće političku obnovu u oba dela ostrva.

Ujedinjenje će stvoriti novu naciju, u skladu sa novima ustavnim principima.

A šta čeka Englesku?

Na prvi pogled: veliki problemi.

Većina će ostati lojalna Konservativnoj partiji, koju neće obuzdavati zahtevi drugih naroda. Oni će svoje probleme morati da rešavaju bez prekomorskih `prinčeva`.

Izgleda da je politička regeneracija Engleske nemoguća bez raspada Ujedinjenog Kraljevstva.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Ruske baze u Velsu i Skotskoj, pod hitno. Plus sankcije Englezima.

 2. miliorad5 says:

  to bi bila dobra vest ali daleko je ta priča još

  • persida says:

   Da, ono sto je dobro, uvek je daleko. Samo je zlo odmah tu, na dohvat.

 3. garo says:

  Nemoze se napraviti pita od go.ana! Englezi su je ipak napravili i dugo je po svetu smrdila. Hvala bogu pa se raspada !!!

 4. Isukrst of evil says:

  Jednako i USA je pred raspadom, imaju puno manjina koji su zapravo vecina i ekonomiju koju su im razbile Kina i Rusija. Anglosaksonci pucaju, izgubice australiju i s.ameriku.

 5. M says:

  Pa,nek Velika Britanija pokuša se održati onim što je Jugoslavija propustila učiniti,tj.konfederacijom!Nek svaka sastavnica ima svoju pamet,jednu svoju ruku na novčaniku a drugu na puški,nek imaju i zajednički vojni kontingent za iznenadne i brze intervencije i to je to!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *