БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Могућ брзи распад Велике Британије – чак и отцепљење Велса

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Могућ брзи распад Велике Британије – чак и отцепљење Велса

10 маја 2021

УТИЦАЈНИ лондонски дневни лист The Guardian објавио је текст у којем прогнозира – распад Велике Британије.Факти у сажетој форми преносе главно из тог текста:

„Сада не сања само Шкотска о независности. Идеја раздвајања од Енглеске постаје популарна и у Велсу и Северној Ирској.

Популарност идеје независности брзо расте у три краљевства Велике Британије.

У Шкотској, три странке које подржавају излаз из Велике Британије (Шкотска национална странка, Зелена и Alba), на корак су од формирња парламентарне већине.

Ако Вестминстер дозволи други референдум и осигура његову регуларносте, Уједињено Краљевство ће доћи до свог краја.

Пре неколико година се идеја о независности Велса чинила ексцентричном. Имала је подршку највише 10 одсто становништва. А истраживање спроведено у марту показало је да је сада 39 одсто Велшана спремно да подржи иступање свог краљевства из Велике Британије.

Партије Плаид Керми и Грин, које се залажу за независност Велса, на изборима наредних дана требало би да добију значајну подршку.

Северна Ирска је ове седмице прославила 100 година свог постојања. И, готово се са сигурношћу може рећи да је то било – последњи пут.

Њена унија са Републиком Ирском вероватно ће се догодити полако. Ако пожуре, то може бити катастрофа. Међутим, захваљујући хаосу Брегзита и појављивању границе у Ирском мору – унија се чини неизбежном.

Истраживање од прошле недеље показало је да мала већина становника Северне Ирске верује да ће се уједињење догодити већ за њиховог живота.

Шта ово пуца?

Државни брод почиње да се распада.

Постепени распад Уједињеног Краљевства пружиће прилику сваком од три народа да своје послове почне да води по своме.

Независна Шкотска и Велс имаће шансу да одбаце културу корупције коју су створила правила Велике Британије о финансирању политичких странака.

Имаће и прилику да ослободе своју политику од подривања демократије у организацији Вестминстера, а такође – од британске королевске власти и помпезних ритуала.Шкотска и Велс моћи ће да формирају ссвоје владе 21. века, утемељене у пропорционалним свенародним изборима, представничкој демократији и бескрајним корекцијама политике.

Уједињавање Ирске изискиваће политичку обнову у оба дела острва.

Уједињење ће створити нову нацију, у складу са новима уставним принципима.

А шта чека Енглеску?

На први поглед: велики проблеми.

Већина ће остати лојална Консервативној партији, коју неће обуздавати захтеви других народа. Они ће своје проблеме морати да решавају без прекоморских `принчева`.

Изгледа да је политичка регенерација Енглеске немогућа без распада Уједињеног Краљевства.

KOMENTARI6 коментара

 1. persida says:

  Ruske baze u Velsu i Skotskoj, pod hitno. Plus sankcije Englezima.

  • persida says:

   Da, ono sto je dobro, uvek je daleko. Samo je zlo odmah tu, na dohvat.

 2. garo says:

  Nemoze se napraviti pita od go.ana! Englezi su je ipak napravili i dugo je po svetu smrdila. Hvala bogu pa se raspada !!!

 3. Isukrst of evil says:

  Jednako i USA je pred raspadom, imaju puno manjina koji su zapravo vecina i ekonomiju koju su im razbile Kina i Rusija. Anglosaksonci pucaju, izgubice australiju i s.ameriku.

 4. M says:

  Pa,nek Velika Britanija pokuša se održati onim što je Jugoslavija propustila učiniti,tj.konfederacijom!Nek svaka sastavnica ima svoju pamet,jednu svoju ruku na novčaniku a drugu na puški,nek imaju i zajednički vojni kontingent za iznenadne i brze intervencije i to je to!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u