БРИТАНСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ – ВЕСТ БОМБА: Запад се повлачи са Косова!?

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ – ВЕСТ БОМБА: Запад се повлачи са Косова!?

12 јуна 2019

 

Двадесет година након што су прве НАТО трупе ушле на KиМ, након ваздушног бомбардовања које је трајало 78 дана, 3.500 војника западне војне алијансе и даље су на територији на којој конфликт тек треба да се реши, пишу британски медији, анализирајући да ли је време за крај те мисије или још – не.

Са насловима као што су „Још потребан: НАТО обележава 20 година на Kосову“, британски медији пишу да се Kфор понаша као „трећа резерва“, поред локалне полиције и ЕУ, уз изузетак везан за српски православни манастир Дечани из 14 века, који чувају НАТО трупе.НАТО војници патролирају улицама и они су углавном ненаоружани тимови за везу са локалном заједницом, који, примећује лист, раде и незахтевне послове попут мерења температуре у Приштини и другим главним популационим центрима.

У Дечанима, где су српски свештеници рекли да им треба заштита, последњи инцидент се догодио 2016. године, када су четворица наоружаних исламиста ухапшена испред манастира.

Ради се углавном о успореном раду, који подстиче питање у погледу ширег циља, а један војник је на питање шта му је задатак рекао је да је 20 година дуг период за мировну мисију.

То његово мишљење није усамљено, будући да САД, чијих војника има највише у мисији – 600, озбиљно разматра да умањи њихово присуство.

Један виши званичник западних земаља оценио је да би повлачење била лудост.

„У Србији броје војнике. Ово је земља од 1,8 милиона умерених муслимана. После Авганистана и Ирака, потребни су нам резултати. То би за нас могло бити права стратешка победа“, рекао је он.

САД, суочене са таквим аргументима одлучила је да за сада не мења број војника.

Велика Британија даје допринос са 30 војника, упркос историјском ангажману на терирорији у којој је неколико деце названо Тониблер, по некадашњем премијеру Тони Блеру, који је са бившим америчким председником Билом Kлинтоном предводио војну интервенцију.

Лист наводи и да Француска нема ниједног војника.Нато интервенција 1999. године је почела бомбардовањем Србије, што је други пут да је алијанса била ангажована од оснивања 1949. године – први пут је то било у Босни, такође против спских снага, преносе британски медији.

Западне снаге бомбардовањем су присилиле на повлачење српске снаге у јуну 1999. године, а тада је 50.000 војника, предвођених британцем Мајком Џексоном ушло на територију KиМ.

Готово 10 година након тога, проглашена је независност (тзв.) Kосова, наводе медији, коју Србија и Русија и даље не признају и недавно су заједничким снагама спречиле да се придружи Интерполу.

Приштински Хуманитарно-правни центар тврди да је током такозваног „косовског рата“ који је трајао од јануара 1998. до краја 2000. године, убијено укупно 13.517 особа од чега су 10.415 Албанци, а 2.197 Срби.

Извршни директор НВО Беким Блаћај сматра да је потребан одговарајући историјски запис како би се супротставили „националним наративима“ који се појављују.

– Покушавамо да створимо колективну меморију о рату – рекао је он и додаје да српска страна покушава да негира злочине које су починили, а да се иста ствар дешава и у Приштини.

– На Kосову можете да чујете само о албанским жртвама, не и о неалбанским – рекао је он.

Најновија изложба организована у три подрумске просторије приштинске библиотеке посвећена је успомени на 1.133 деце која се воде као убијена или нестала и садржи предмете који им припадају, укључујући и ранац са логотипом из Бајерна у Минхену, уџбенике које је користила једна жртва, на дан када су га убиле српске снаге, преносе енглески медији.

Kоначан мировни споразум није постигнут између Београда и Приштине, чији је (тзв.) председник приштинских институција Хашим Тачи бивши командант ОВK.Пробни преговори о могућој замени територија, по којима би Kосово одустало од територије на северу насељене претежно српским становништвом у замену за српску земљу негде другде нису довели нигде, јер идеја није била популарна ни у Београду, ни у Приштини.

Раздвајање две заједнице данас је најоштрије у Митровици, на северу Kосова, где су одвојене мостом преко реке Ибар – са Албанцима углавном на југу и Србима на северу.

Упркос обнови коју финансира ЕУ, мост остаје затворен за саобраћај, блокиран од стране српске мањинске управе на северу, мада отворен за пешаке.

Kрајем прошлог месеца дошло је до кратког раста напетости, када је косовска полиција извршила бројна хапшења, додају енглески медији.

Четири полицајца су повређена, један руски званичник који ради за УН агенцију је накратко био ухапшен, а српски председник Александар Вучић ставио је војску своје земље у пуну готовост.

Иако се ситуација смирила за неколико дана, регионалне дипломате забринуле су се да је епизода уназадила албанско-српске односе.

Италијански генерал Лоренцо Д’адарио који руководи Kфор-ом рекао је да је ситуација несавршена и сложио се да је његов основни задатак да обезбеди становништво на северу, где живе Срби.

– Још увек смо потребни. Ми обезбеђујемо суштину окоснице система безбедности – рекао је он, иако, закључују енглески медији, није јасно колико ће дуго западне владе желети да остану у земљи која остаје релативно мирна, упркос одсуству трајног политичког решења.

(Тањуг)

KOMENTARI17 коментара

 1. Željko says:

  UNMIK da, NATO ne jer NATO ostaje na Kosovu najmanje čitavo ovo stoljeće!

  • Slobodanka says:

   NATO će još eventualno najduže 5 godina pozirati na KIM. U ovoj 2019 godini počeće izlazak Turske iz NATO-a. Posle nje iz te alijanse će izaći još nekoliko država članica NATO-a, ali ne zbog izlaska Turske nego zbog toga što neće moći da popunjavaju skupocenu NATO kasu. NATO kasa biće prazna.

 2. Istina says:

  ...neće se oni povlačiti sa KIM, oni će sve više i više da se insaliraju u Srbsku okolinu, muči jih Kopaonik, Bujanovac, Preševo, Medveđa... muči jih slobodan srbski narod, muči jih vojna neutralnost Srbije, muči jih Ruski humanitarni centar i multietnička Srbija, muči jih božja zemlja i manastiri na KIM... nikada se oni neće povući sa KIM jer su prokleti i takvima nikada dosta... Hoće više i hoće još... Njima ništa nije sveto i zato će propasti... Cilj jim je što više razaranja i mržnje, što više ratova i uništenja da mogu da budu prisutni zbog izgovora... Amerika gde uđe, tu je za narednih 50 godina kraj i pakao... Pogledajte Irak, Siriju, Libiju, Avganistan, Koreju, Vijatnam, da bi mogli da znate šta će biti sa Kosovom... Albance mogu da lažu da su jih oslobodili ali Srbima će težko to dokazati da su Amerikanci SRBSKI oslobodioci...

  • Stvarnost says:

   Лепо речено. Само да додам да то што хоће више никада доста. Ту лежи формула за НАТО колонизаторе јер ће бити заслепљени а тада ће доћи њихов крај јер неће више бити њихове тортуре целог света.

  • Ivana says:

   Vrijeme je ali uz naš kukavički narod i izdajničku vlast ništa od toga.

  • persida says:

   Recimo da se tako i desi, ko ce onda ziveti na Kosovu na kojem ce radijacija do kosi narednih hiljadu godina? Znas li ijednog Srbina iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca,koji bi se preselio na oslobodjeno Kosovo?

   • Slobodanka says:

    Zašto uopšte polaziš najpre i samo od toga da celo KIM mora biti gusto nastanjeno? Sever KIM je daleko manje kontaminiran. Važno je proveriti da li je i gde je prostor Kosova i Metohije upotrebljiv za život ljudi, i za biljnu i stočarsku proizvodnju i to stalno kontrolisati. A za eksploataciju rudnika i fabrika koje ih prate, ako je neposredna okolina zagadjena, ne mora se u njoj živeti, nego organizovati putovanje na posao.

 3. Miodrag Linta srpski nindža kornjača says:

  Po čemu se zapad povlači?

  • Slobodanka says:

   U toku narednih 5 godina.

   • persida says:

    Zasto bi se povukli, Bondstil je masina za pravljenje novca. Da nece mozda Rusi da ga zatvore? Koja komedija.

    • Slobodanka says:

     Povući će se zato što će američki vojnici biti potrebniji na nekom drugom mestu/mestima. Negde u svetu biće toliko poraženi da će morati da pregrupišu svoje snage. Nije jednostavano zadatak držati toliki broj baza u svetu kao SAD i da sve budu uspešne tj. nepobedive.

     • Magda25101956@gmail.com says:

      Vec su Ameri nesto pricali o zatvaranju Bondstila. On im je potreban dok je Turska u NATOu ali ako ona izadje sta ce im onda Bondstil? Osim toga Rusija i Kina se trude da sto prije izbace dolar iz svjetske upotrebe a to su ogromne pare koje Ameri onda gube a iovako su svorc tj. nemaju dolara vec ih tiskaju na prazno bez pokrica. Ameri su se radi svoje alavosti preracunali i to bas na Balkanu. Mislili su :Balkan nije nikada bio iskoristavan a tamo ima svega... No, nisu racunali da su na Balkanu najskuplja roba - - - -, Balkanci. Nemojte misliti da oni daju besplatno podrsku Siptarima.... Oooooo jeeee placaju to Sipci u drogi koja ide kao halva u Americi radi Afroamerikanaca koji malte ne legalno mogu da dobijaju drogu jer od dgroge se umire a nista bolje nego se tako rijesiti Afroamerikanaca. Treba presjeci vezu Kosova i Albanije sa Afganistanom da Albanci i Siptari sa Kosova ne mogu dobijati robu tj. drogu za Amerikance. Zato im tamo i Bondstil odgovara da bude. Trebaju isto tako da Srbi i Rusi kazu "DOSTA!!" i da krenu da ociste Kosovo. Tada ce otici i Ameri sa Bondstilom. Ipak Vucic MORA HITNO dozvoliti otvaranje ruske baze u Nisu!!!! Vec je krajnje vrijeme!!! Onda reci "DOSTA" i onda krenuti da srede Kosovo tj. Siptare na njemu. Tada izbaciti i ove Amipoliticare sto imaju akcije u rudnicima na Kosovu. Najvise me oni zivciraju jer su nam uz sve zlo koje su cinili i jos cine /unistili Jugoslaviju, bombardirali njezine dijelove i zagadili cak i HR sa osiromasenim uranijumom pa djeca iz Baranje boluju od tumora mozga i raka krvi /ti prokleti Ameri jos i vuku bogatstvo naseg naroda sa Kosova!!!!

 4. goodyone says:

  Muli njih pravoslavlje ili kako bi oni rekli"ortodoksi" kako su počeli rasturanje Srpske pravoslavne crkve u CG tako žele i na Kosovu jer velika vecina zemlje u CG i na Kosovu i Metohiji kroz svetske knjige o posedu su upravo pisane na Srpsku Pravoslavnu Crkvu a to niko od njih i od nasih politicara ne spominje, mnoga velika carstva su padala na ovim prostorima pašće i ovo Turke smo istrpeli 5 vekova sva ostala su mnogo krace trajala tako da i ovo anglosaxsonsko ce pasti ali se plase koliko ce im krvi biti proliveno ili ti mozda i seme uguseno nigde na zapadu ne mogu da shvate šta je Srpski inat a ja sam im uvek pricao to je nesto sto ce vam doci glave kad tad a oni zbunjeno gledaju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u