БРИТАНСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ – ВЕСТ БОМБА: Запад се повлачи са Косова!?

BRITANSKI MEDIJI NAJAVLJUJU – VEST BOMBA: Zapad se povlači sa Kosova!?

12 juna 2019

 

Dvadeset godina nakon što su prve NATO trupe ušle na KiM, nakon vazdušnog bombardovanja koje je trajalo 78 dana, 3.500 vojnika zapadne vojne alijanse i dalje su na teritoriji na kojoj konflikt tek treba da se reši, pišu britanski mediji, analizirajući da li je vreme za kraj te misije ili još – ne.

Sa naslovima kao što su „Još potreban: NATO obeležava 20 godina na Kosovu“, britanski mediji pišu da se Kfor ponaša kao „treća rezerva“, pored lokalne policije i EU, uz izuzetak vezan za srpski pravoslavni manastir Dečani iz 14 veka, koji čuvaju NATO trupe.NATO vojnici patroliraju ulicama i oni su uglavnom nenaoružani timovi za vezu sa lokalnom zajednicom, koji, primećuje list, rade i nezahtevne poslove poput merenja temperature u Prištini i drugim glavnim populacionim centrima.

U Dečanima, gde su srpski sveštenici rekli da im treba zaštita, poslednji incident se dogodio 2016. godine, kada su četvorica naoružanih islamista uhapšena ispred manastira.

Radi se uglavnom o usporenom radu, koji podstiče pitanje u pogledu šireg cilja, a jedan vojnik je na pitanje šta mu je zadatak rekao je da je 20 godina dug period za mirovnu misiju.

To njegovo mišljenje nije usamljeno, budući da SAD, čijih vojnika ima najviše u misiji – 600, ozbiljno razmatra da umanji njihovo prisustvo.

Jedan viši zvaničnik zapadnih zemalja ocenio je da bi povlačenje bila ludost.

„U Srbiji broje vojnike. Ovo je zemlja od 1,8 miliona umerenih muslimana. Posle Avganistana i Iraka, potrebni su nam rezultati. To bi za nas moglo biti prava strateška pobeda“, rekao je on.

SAD, suočene sa takvim argumentima odlučila je da za sada ne menja broj vojnika.

Velika Britanija daje doprinos sa 30 vojnika, uprkos istorijskom angažmanu na teriroriji u kojoj je nekoliko dece nazvano Tonibler, po nekadašnjem premijeru Toni Bleru, koji je sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom predvodio vojnu intervenciju.

List navodi i da Francuska nema nijednog vojnika.Nato intervencija 1999. godine je počela bombardovanjem Srbije, što je drugi put da je alijansa bila angažovana od osnivanja 1949. godine – prvi put je to bilo u Bosni, takođe protiv spskih snaga, prenose britanski mediji.

Zapadne snage bombardovanjem su prisilile na povlačenje srpske snage u junu 1999. godine, a tada je 50.000 vojnika, predvođenih britancem Majkom Džeksonom ušlo na teritoriju KiM.

Gotovo 10 godina nakon toga, proglašena je nezavisnost (tzv.) Kosova, navode mediji, koju Srbija i Rusija i dalje ne priznaju i nedavno su zajedničkim snagama sprečile da se pridruži Interpolu.

Prištinski Humanitarno-pravni centar tvrdi da je tokom takozvanog „kosovskog rata“ koji je trajao od januara 1998. do kraja 2000. godine, ubijeno ukupno 13.517 osoba od čega su 10.415 Albanci, a 2.197 Srbi.

Izvršni direktor NVO Bekim Blaćaj smatra da je potreban odgovarajući istorijski zapis kako bi se suprotstavili „nacionalnim narativima“ koji se pojavljuju.

– Pokušavamo da stvorimo kolektivnu memoriju o ratu – rekao je on i dodaje da srpska strana pokušava da negira zločine koje su počinili, a da se ista stvar dešava i u Prištini.

– Na Kosovu možete da čujete samo o albanskim žrtvama, ne i o nealbanskim – rekao je on.

Najnovija izložba organizovana u tri podrumske prostorije prištinske biblioteke posvećena je uspomeni na 1.133 dece koja se vode kao ubijena ili nestala i sadrži predmete koji im pripadaju, uključujući i ranac sa logotipom iz Bajerna u Minhenu, udžbenike koje je koristila jedna žrtva, na dan kada su ga ubile srpske snage, prenose engleski mediji.

Konačan mirovni sporazum nije postignut između Beograda i Prištine, čiji je (tzv.) predsednik prištinskih institucija Hašim Tači bivši komandant OVK.Probni pregovori o mogućoj zameni teritorija, po kojima bi Kosovo odustalo od teritorije na severu naseljene pretežno srpskim stanovništvom u zamenu za srpsku zemlju negde drugde nisu doveli nigde, jer ideja nije bila popularna ni u Beogradu, ni u Prištini.

Razdvajanje dve zajednice danas je najoštrije u Mitrovici, na severu Kosova, gde su odvojene mostom preko reke Ibar – sa Albancima uglavnom na jugu i Srbima na severu.

Uprkos obnovi koju finansira EU, most ostaje zatvoren za saobraćaj, blokiran od strane srpske manjinske uprave na severu, mada otvoren za pešake.

Krajem prošlog meseca došlo je do kratkog rasta napetosti, kada je kosovska policija izvršila brojna hapšenja, dodaju engleski mediji.

Četiri policajca su povređena, jedan ruski zvaničnik koji radi za UN agenciju je nakratko bio uhapšen, a srpski predsednik Aleksandar Vučić stavio je vojsku svoje zemlje u punu gotovost.

Iako se situacija smirila za nekoliko dana, regionalne diplomate zabrinule su se da je epizoda unazadila albansko-srpske odnose.

Italijanski general Lorenco D’adario koji rukovodi Kfor-om rekao je da je situacija nesavršena i složio se da je njegov osnovni zadatak da obezbedi stanovništvo na severu, gde žive Srbi.

– Još uvek smo potrebni. Mi obezbeđujemo suštinu okosnice sistema bezbednosti – rekao je on, iako, zaključuju engleski mediji, nije jasno koliko će dugo zapadne vlade želeti da ostanu u zemlji koja ostaje relativno mirna, uprkos odsustvu trajnog političkog rešenja.

(Tanjug)

KOMENTARI17 komentara

 1. Željko says:

  UNMIK da, NATO ne jer NATO ostaje na Kosovu najmanje čitavo ovo stoljeće!

  • Slobodanka says:

   NATO će još eventualno najduže 5 godina pozirati na KIM. U ovoj 2019 godini počeće izlazak Turske iz NATO-a. Posle nje iz te alijanse će izaći još nekoliko država članica NATO-a, ali ne zbog izlaska Turske nego zbog toga što neće moći da popunjavaju skupocenu NATO kasu. NATO kasa biće prazna.

 2. Istina says:

  ...neće se oni povlačiti sa KIM, oni će sve više i više da se insaliraju u Srbsku okolinu, muči jih Kopaonik, Bujanovac, Preševo, Medveđa... muči jih slobodan srbski narod, muči jih vojna neutralnost Srbije, muči jih Ruski humanitarni centar i multietnička Srbija, muči jih božja zemlja i manastiri na KIM... nikada se oni neće povući sa KIM jer su prokleti i takvima nikada dosta... Hoće više i hoće još... Njima ništa nije sveto i zato će propasti... Cilj jim je što više razaranja i mržnje, što više ratova i uništenja da mogu da budu prisutni zbog izgovora... Amerika gde uđe, tu je za narednih 50 godina kraj i pakao... Pogledajte Irak, Siriju, Libiju, Avganistan, Koreju, Vijatnam, da bi mogli da znate šta će biti sa Kosovom... Albance mogu da lažu da su jih oslobodili ali Srbima će težko to dokazati da su Amerikanci SRBSKI oslobodioci...

  • Stvarnost says:

   Lepo rečeno. Samo da dodam da to što hoće više nikada dosta. Tu leži formula za NATO kolonizatore jer će biti zaslepljeni a tada će doći njihov kraj jer neće više biti njihove torture celog sveta.

 3. Beli Orao says:

  Vrijeme je da NATO ide kući a šipci za albaniju!

  • Ivana says:

   Vrijeme je ali uz naš kukavički narod i izdajničku vlast ništa od toga.

  • persida says:

   Recimo da se tako i desi, ko ce onda ziveti na Kosovu na kojem ce radijacija do kosi narednih hiljadu godina? Znas li ijednog Srbina iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca,koji bi se preselio na oslobodjeno Kosovo?

   • Slobodanka says:

    Zašto uopšte polaziš najpre i samo od toga da celo KIM mora biti gusto nastanjeno? Sever KIM je daleko manje kontaminiran. Važno je proveriti da li je i gde je prostor Kosova i Metohije upotrebljiv za život ljudi, i za biljnu i stočarsku proizvodnju i to stalno kontrolisati. A za eksploataciju rudnika i fabrika koje ih prate, ako je neposredna okolina zagadjena, ne mora se u njoj živeti, nego organizovati putovanje na posao.

 4. Beli Orao says:

  Vrijeme je da NATO ide kući a šipci za albaniju!!!

 5. Miodrag Linta srpski nindža kornjača says:

  Po čemu se zapad povlači?

 6. Rale says:

  Povuće se , ali za 3o godina.

  • Slobodanka says:

   U toku narednih 5 godina.

   • persida says:

    Zasto bi se povukli, Bondstil je masina za pravljenje novca. Da nece mozda Rusi da ga zatvore? Koja komedija.

    • Slobodanka says:

     Povući će se zato što će američki vojnici biti potrebniji na nekom drugom mestu/mestima. Negde u svetu biće toliko poraženi da će morati da pregrupišu svoje snage. Nije jednostavano zadatak držati toliki broj baza u svetu kao SAD i da sve budu uspešne tj. nepobedive.

     • Magda25101956@gmail.com says:

      Vec su Ameri nesto pricali o zatvaranju Bondstila. On im je potreban dok je Turska u NATOu ali ako ona izadje sta ce im onda Bondstil? Osim toga Rusija i Kina se trude da sto prije izbace dolar iz svjetske upotrebe a to su ogromne pare koje Ameri onda gube a iovako su svorc tj. nemaju dolara vec ih tiskaju na prazno bez pokrica. Ameri su se radi svoje alavosti preracunali i to bas na Balkanu. Mislili su :Balkan nije nikada bio iskoristavan a tamo ima svega... No, nisu racunali da su na Balkanu najskuplja roba - - - -, Balkanci. Nemojte misliti da oni daju besplatno podrsku Siptarima.... Oooooo jeeee placaju to Sipci u drogi koja ide kao halva u Americi radi Afroamerikanaca koji malte ne legalno mogu da dobijaju drogu jer od dgroge se umire a nista bolje nego se tako rijesiti Afroamerikanaca. Treba presjeci vezu Kosova i Albanije sa Afganistanom da Albanci i Siptari sa Kosova ne mogu dobijati robu tj. drogu za Amerikance. Zato im tamo i Bondstil odgovara da bude. Trebaju isto tako da Srbi i Rusi kazu "DOSTA!!" i da krenu da ociste Kosovo. Tada ce otici i Ameri sa Bondstilom. Ipak Vucic MORA HITNO dozvoliti otvaranje ruske baze u Nisu!!!! Vec je krajnje vrijeme!!! Onda reci "DOSTA" i onda krenuti da srede Kosovo tj. Siptare na njemu. Tada izbaciti i ove Amipoliticare sto imaju akcije u rudnicima na Kosovu. Najvise me oni zivciraju jer su nam uz sve zlo koje su cinili i jos cine /unistili Jugoslaviju, bombardirali njezine dijelove i zagadili cak i HR sa osiromasenim uranijumom pa djeca iz Baranje boluju od tumora mozga i raka krvi /ti prokleti Ameri jos i vuku bogatstvo naseg naroda sa Kosova!!!!

 7. goodyone says:

  Muli njih pravoslavlje ili kako bi oni rekli"ortodoksi" kako su počeli rasturanje Srpske pravoslavne crkve u CG tako žele i na Kosovu jer velika vecina zemlje u CG i na Kosovu i Metohiji kroz svetske knjige o posedu su upravo pisane na Srpsku Pravoslavnu Crkvu a to niko od njih i od nasih politicara ne spominje, mnoga velika carstva su padala na ovim prostorima pašće i ovo Turke smo istrpeli 5 vekova sva ostala su mnogo krace trajala tako da i ovo anglosaxsonsko ce pasti ali se plase koliko ce im krvi biti proliveno ili ti mozda i seme uguseno nigde na zapadu ne mogu da shvate šta je Srpski inat a ja sam im uvek pricao to je nesto sto ce vam doci glave kad tad a oni zbunjeno gledaju

 8. Ujka Tomas says:

  Prelaze u Niš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *