БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ОСУЛИ ПАЉБУ: Напад на Сирију је разоткрио велики проблем наше војске

BRITANSKI MEDIJI OSULI PALJBU: Napad na Siriju je razotkrio veliki problem naše vojske

16 aprila 2018

VELIKA Britanija nema brodove koji mogu da lansiraju krstareće rakete, a avioni koji su gađali Siriju stari su 38 godina i “penzionišu” se sledeće godine, piše Dejli Mejl komentarišući zanemarljivu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u napadu na Siriju.

“Depresivni asortiman” starih brodova i borbenih aviona je, kako tvrde u britanskom listu, razlog zašto se njihova zemlja našla u podređenoj ulozi, čak i u odnosu na Francusku, ispalivši “samo” osam Storm Shadow raketa.

Razarač Kraljevske mornarice “Dankan” pružao je podršku francuskom brodu “Langvedok” koji je dejstvovao, dok je jedna britanska fregata, vredna preko milijardu evra, jednostavno napustila poziciju.

Na ovom plovilu je, kako se navodi, osstavljen prostor za lansere raketa, ali nisu ugrađeni zbog visoke cene, ostavljajući mornaricu bez ovog oruđa sve do 2025, kada stižu nove fregate.

Dok su četiri francuska broda dejstvovala, razarač “Dankan” je jugoistočno od Kipra pokrivao vazdušni prostor u slučaju napada ruske avijacije.

Jedini način za britansku vojsku da pogodi ciljeve bili su avioni “tornado” koji su u službu ušli 1979. godine. Njih su štitila četiri lovca tipa “tajfun” koji ne mogu da nose krstareće rakete jer je, takođe iz finansijskih razloga, obustavljen njihhov remont.

Jedine reči hvale bile su upućene obaveštajnim službama, koje su, kako se navodi, došle do velike većine podataka korišćenih tokom napada. Takođe se spekuliše da je sirijske, ali i ruske odbrambene sisteme elektronski ometao špijunski avion “Rivet Joint“.

Neimenovani izvor iz vojske navode da je upravo akcija u Siriji pokazala da Francuska želi da bude desna ruka Amerike posle Bregzita.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Vaš jedini problem je nemoć,i strah,da Rusiju napadnete! Sve ostalo je administracija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *