БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Терористи купују земљу у БиХ

BRITANSKI MEDIJI: Teroristi kupuju zemlju u BiH

20 jula 2015

Islamisti-750x563Službe bezbjednosti smatraju da „Islamska država“ koristi za kampove za obuku i mogla bi da bude baza za razarajuće terorističke napade na Zapad.

Britanski list „Dejli miror“ piše da je „Islamska država“ formirala uporište u Evropi te da teroristi tajno kupuju zemlju u jednom izolovanom selu u BiH, okruženom šumom.

Što je veoma važno, ta lokacija daje „Islamskoj državi“ ključni strateški položaj zbog blizine Sredozemlja, a što koriste ekstremisti iz Sirije, Iraka i sjeverne Afrike.

Najmanje 12 boraca „Islamske države“ obučavalo se u selu Ošve odakle su posljednjih mjeseci otišli za Siriju, od kojih je pet poginulo.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je iz tog sela veliki broj ljudi otišao u Siriju, te da se taj trend nastavlja.

– Izabrana lokacija nekih kuća je na brdu tako da ne možete prići a da vas ne primijete. Jasno je da tu leži izvor opasnosti od terorizma. Tamo nema nikoga ko nije spreman da odgovori na poziv da krene u džihad, rekao je on.

Selo Ošve nalazi se 97 kilometara od Sarajeva i oko 10 kilometara od Maglaja. Ono se ne nalazi na mapi Dži-Pi-Es-a i može mu se prići samo strmim, vijugavim putevima kojima auto može jedva da prođe.

Čini se da je veliki broj kuća napušten ili samo do pola izgrađen i ne postoji nijedno naselje u blizini.

Najveći broj žitelja nosi muslimansku odjeću, uključujući žene koje nose burke.

List piše da je zloglasni pristalica „Islamske države“ Harun Mehičević jedan od fanatika koji je kupio dva hektara zemlje u ovom području.

Mehičević je pobjegao iz BiH tokom devedestih godina 20. vijeka i sada živi u Melburnu, gdje se smatra jednim od najopasnijih ljudi.

Vjeruje se da su i drugi poznati teroristi kupili zemlju u tom selu, uključujući Jasina Rizvića i Osmana Kekića, koji se sada bore zajedno sa džihadistima u Siriji.

I Izet Hadžić, koga su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bih kupio je imovinu u tom selu, kao i mnogi drugi koji su otišli da se bore u Siriji i Iraku.

Jedan mještanin rekao je listu da seljani strahuju da područje postaje „baza terorista“.

Mještani kažu da svaki dan čuju pucnjavu iz šume i da se ne zna o čemu je riječ. Nije poznato da li se radi o obuci, ali se dešava redovno.

Neimenovani izvor rekao je listu da ga brine što zloglasni pripadnici „Islamske države“ kupuju zemlju u njegovom selu, ali da je bolje ne postavljati pitanja i da bi bilo najbolje zemlju prodati, ali je to sada teško.

Sam vodič novinara „Mirora“ rekao je sa vidljivim strahom da je to selo veoma opasno, da su ekipa lista i on sam pod prismotrom, te upozorio da će „nastati pakao“ ako neko vidi kameru.

BiH je na idealnom položaju za džihadiste koji putuju ilegalno iz Grčke, preko Turske, Makedonije i Srbije.

Različite vrste oružja lakše je nabaviti u BiH nego u drugim dijelovima Evrope zbog nezakonitog posjedovanja oružja usljed ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka.

List podsjeća na izvještaj o džihadizmu u BiH pod nazivom „Primamljivost sirijskog rata: bosanski kontingent stranih boraca“ u kome se navodi da borci povratnici iz Sirije i Iraka, prekaljeni u borbi, obučeni i vješti u rukovanju oružjem i eksplozivom, ideološki radikalizovani, predstavljaju direktnu prijetnju ne samo za bezbjednost BiH, već cijelog regiona i šire.

U izvještaju se navodi da je između 2013. i 2014. godine 156 muškaraca i 36 žena iz BiH putovalo u Siriju, zajedno sa 25 djece. Do prošlog januara vratilo se 48 muškaraca.

Autori studije, profesor Vlado Azinović sa Sarajevskog univerziteta i islamski teolog Muhamed Jusić smatraju da BiH nije bila dobro pripremljena da se suoči sa ovom prijetnjom.

Oni tvrde da u zemlji ne postoji dovoljna koordinacija između lokalnih policijskih agencija o pitanju stranih boraca.

Portparol Sipe Kristina Jozić rekla je da povratak pojedinaca koji su učestvovali u sukobima u Siriji na strani „Islamske države“ nesumnjivo predstavlja bezbjednosni izazov i opasnost, čiji je obim teško utvrditi.

– Sipa stalno kontroliše i provjerava sve navode koji se na bilo koji način mogu povezati sa terorističkim aktivnostima, bilo da se radi o finansiranju, regrutovanju ili drugim aktivnostima vezanim za terorizam, rekla je ona.

Ona je rekla da je selo Ošve pod prismotrom od policijske racije u maju.

Direktor Centra za bezbjednosne studije u Sarajevu Armin Krzalić naglašava da će „Bosanci koji odu da se bore sa `Islamskom državom` po svom povratku biti tretirani kao prijetnja, bilo da su došli ovdje ili ne“.

(RTRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *