БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Ускоро на Балкану почиње хаос!

BRITANSKI MEDIJI TVRDE: Uskoro na Balkanu počinje haos!

21 maja 2019

Sve vidljivije pitanje na Balkanu je da li će Albanci biti zadovoljni trenutnim stanjem u kom su razdvojeni u Albaniji, Severnoj Makedoniji i na samoproglašenom Kosovu ili će pokušati da se ujedine u Veliku Albaniju, što bi moglo izazvati veliku opasnost od regionalnog konflikta – upozorava ugledni britanski „Fajnenšel Tajms“ u analitičkom tekstu koji se bavi problemima na Balkanu i pitanjem da li je Prespanski sporzum između Severne Makedonije i Grčke moguće rešenje za druge konfilkte u regionu.

Prespanski sporazum kojim je rešen spor Grčke i Severne Makedonije oko imena bivše jugoslovenske republike je za svaku pohvalu, piše „Fajnenšel tajms“.FT dodaje da taj sporazum ne može postati obrazac za rešavanje drugih sporova na Balkanu.

Kako navodi list, Prespanski sporazum je oživeo nade u napredak u rešavanju drugih regionalnih pitanja, kao što su odnosi Srbije i samoproglašenog Kosova, etnička rivalstva i ustavna pat pozcija u Bosni i Hercegovini ili napeti grčko-albanski odnosi. Ipak, mora se imati u vidu da je svaki od tih problema priča za sebe.

Pre svega, navodi FT, Grčka i Severna Makedonija nisu ratovale a nije ni bilo međuetničkih tenzija u mešovitim zajednicama, koje su bile među najvažnijim elementima ratova u BiH i na Kosovu.

Spor oko imena, iako je otvorio ozbiljna pitanja o sukobljenim pravima na simbole i suštinu nacionalnog identiteta kroz nacionalne mitove i kulturu, suštinski je bio diplomatski problem koje je trebalo da bude i bio rešen diplomatskim sredstvima.

Prespanskim sporazumom, koji FT naziva najvećim diplomatskim uspehom zapada na Balkanu od Dejtonskog sporazuma 1995, tadašnja Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija prihvatila je da promeni ime u Severna Makedonija, čime je trebalo da se potvrdi da ta zemlja nema pretenzije na grčki region Makedoniju. S druge strane, Grčka je priznala pravo slovenskoj većini u Severnoj Makedoniji da za svoj jezik i nacionalnost koriste termin „makedonski“.

Bivši šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, jedan od arhitekata Prespanskog sporazuma rekao je da istorija „treba da bude škola a ne zatvor“. Na Balkanu, navodi FT, to je prilično ambiciozan stav.

Postignuti kompromis je od premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, zahtevao veliku političku hrabrost, na obe strane je bilo velikih protivljenja, a dogovor je na kraju Kocijasa koštao funkcije.

Ipak, navodi FT, Prespanski sporazum je međunarodni ugovor o kom će se u krajnjem suditi po tome da li će obezbediti dugoročnu stabilnost Severnoj Makedoniji.

Da bi to moglo da se postigne, prema FT, ključne su tri stavke.

Prva je otvaranje članstva u EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, budući da bi ulazak u EU obesmislio granične sporove, a takođe i eventualne pokušaje nacionalista u Tirani i na tzv. Kosovu da iskoriste nezadovoljstvo Albanaca u Severnoj Makedoniji. Zatim, veoma je važno da protivnici sporazuma s obe strane granice ne pokušavaju da sporazum sruše.

Na kraju, piše FT, sve vidljivije pitanje na Balkanu je da li će Albanci biti zadovoljni trenutnim stanjem u kom su razdvojeni u Albaniji, Severnoj Makedoniji i na tzv. Kosovu ili će pokušati da se ujedine u Veliku Albaniju, što bi moglo izazvati veliku opasnost od regionalnog konflikta.

Da bi se to izbeglo, navodi FT, evropski i balkanski političari moraju uveriti Albance da njihovi zahtevi za blagostanjem, građanskim pravima i evropskim integracijama dobijaju dužnu pažnju, a od toga, koliko i od Prespanskog sporazuma, zavisiće prosperitet pa i sam opstanak Severne Makedonije.

KOMENTARI12 komentara

 1. rajko says:

  Hahahaha. Majstori su, nema šta! Dakle, da rezimiramo: haos na Balkanu je prirodno stanje, skoro neminovnost, jer na njemu žive i Albanci koji imaju imperijalističke pretenzije, koje se u njihovom slučaju ne zovu tako, zapravo se uopšte ne imenuju. Ipak, zahvaljujući dobrim evrpskim političarima koji će ubediti Albance da se smire, do haosa neće doći. Na nama je samo da izvučemo zaključak da bez evropljana, naročito engleza i vatikanoida ni da živimo (a ni da umremo). Oni uvek donose red i sreću u naše živote. O ljudi! O propagande!

  • Ivke says:

   Britaci kazu?? Da pa oni to i stvorise, kako nebi bznali??

  • Sančo Pansa says:

   Da, stvarno nas i dalje drže (valjda po inerciji) za one Srbe iz 1999 kad smo bili bez i jednog saveznika a oni na vrhuncu moći... Srbi od rata (da bi zaštitili svoju državu) nikada nijesu bježali pa nećemo ni sada, posebno kad smo dobro naoružani a imamo Rusiju i njene saveznike uz nas, čak i kad bi NATO bio duplo veći i još toliko jači taj film neće gledati - makar današnji zagovornici!!!

 2. rajko says:

  Hahahaha. Majstori su, nema šta! Dakle, da rezimiramo: haos na Balkanu je prirodno stanje, skoro neminovnost, jer na njemu žive i Albanci koji imaju imperijalističke pretenzije, koje se u njihovom slučaju ne zovu tako, zapravo se uopšte ne imenuju. Ipak, zahvaljujući dobrim evrpskim političarima koji će ubediti Albance da se smire, do haosa neće doći. Na nama je samo da izvučemo zaključak da bez evropljana, naročito engleza i vatikanoida ni da živimo (a ni da umremo). Oni uvek donose red i sreću u naše živote. O ljudi! O propagande!

  • samostalan says:

   Stari ispiraci mozga i propagandisti misle da su jos uvek neki faktor u svetu.

 3. petrovgrad says:

  Danas Šiptara na KiM ima ispod pola miliona. U Albaniji oko 1,5 miliona i u Makednoniji oko 300.000. Dakle sve ukupno oko 2,5 miliona maksimum. Krajem 80-tih mahali su sa brojkom od 5-6 miliona. Danas je stopa iseljavanja svih Albanaca na Balkanu oko 50%. Sasvim zadovoljajuće stanje za Srbe. Sada više ne mašu brojkama, već pojmovima pet država (Albanija, Grčka, BJRM, Srbija Crna Gora)Ne pozivaju se više na ljudski faktor, na milione stanovnika. Pukli su.

 4. Budi Bog s nama says:

  Šta god i kako god, oni bi zaista i da pomognu u tome, na čelu sa Tonijem Blerom, a najradiji bi bili da mi sami sebe bombardujemo po predlogu G. Blera, da ne bi oni morali da se muče sa nama.

  • disi says:

   Mostove grade godinama sada samo najavljuju da ce da puste i Vodu, ali samo oni znaju kada ce to biti.

  • samostalan says:

   Neka zena Tonike Blefera bude pilot, pa da je oborim sa prackom i bacim na deponiju.

 5. Vesko says:

  Britanske medijske fabrike lazi bi da upravljaju Srbijom i Balkanom a ne mogu da upravljaju ni Britancima, koji su ih provalili 100%! Dokaz? Brexit.

 6. Uskok says:

  Večiti haos na Helmu(tzv Balkanu) je i s k lj u č i v o maslo dotičnih Brita. Planeri najbolje znaju kad će šta biti.

 7. Rafmanjinov says:

  Nemojte zaboraviti da je Vucica,bas ta sluzba dovela na vlast,i cujte samo sta on ponavlja,da pisle ne krivimo njega za ono sto ce se desiti,tako da Srbija moze samo da se spase ako oformi vladu nacionalnog spasa,jer ceo sistem mora da padne,a ne samo pojedinci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *