БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Велики тријумф Путина

BRITANSKI MEDIJI: Veliki trijumf Putina

11 septembra 2018

Velike ruske vojne vežbe „Istok 2018“ će biti trijumf predsednika Rusije Vladimira Putina, čiji je glavni prioritet modernizacija oružanih snaga nakon postsovjetskog pada, piše „Telegraf“.

Britanski list navodi da izvođenje manevara nedelju dana pre samita lidera Severne i Južne Koreje pokazuje želju Moskve da bude veliki vojni i diplomatski igrač, a manevri mogu biti pripreme za potencijalni nuklearni konflikt na Korejskom poluostrvu.Međutim, „Istok 2018“ nije samo demonstracija vojne moći Rusije, već je i prezentacija razvoja odnosa Rusije sa svojim istočnim susedom Kinom, primećuje „Telegraf“.

Predsednik Kine Si Đinping će se sastati sa Vladimirom Putinom na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. Ruski predsednik, kako se očekuje, posetiće i vojne vežbe.

Kako navodi britanski list, za do sada neviđene manevre se smatra da su upozorenje Vašingtonu da ne nastavlja da zateže odnose sa Moskvom i da je ne provocira na vojnom planu.

„Istok 2018“ će se održati od 11. do 17. septembra pod rukovodstvom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua na Dalekom istoku i u pripadajućim vodama Tihog okeana. Manevri će biti najveći u poslednjih 37 godina i u njima će učestvovati skoro 300.000 vojnika, više od 1.000 aviona, helikoptera i bespilotnih letilica, do 36.000 oklopnih vozila i do 80 brodova i brodova za podršku. U jednoj fazi u njima će učestvovati i jedinice iz Kine i Mongolije.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vojna i ojdesve says:

    Bash te briga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *