Британски министар одбране ШОКИРАО ИЗЈАВОМ О САВЕЗНИШТВУ СА АМЕРИКОМ

Britanski ministar odbrane ŠOKIRAO IZJAVOM O SAVEZNIŠTVU SA AMERIKOM

13 januara 2020

MINISTAR odbrane Velike Britanije Ben Voles priznao je da njegova zemlja ne isključuje da u budućnosti neće moći da računa na vojnu podršku Sjedinjenih Država.

Ovakvih priznanja iz Londona nije bilo decenijama, a ako je i bilo sličnih strahovanja – o njima se `mudro ćutalo`. Sada više nije tako.Voles je u intervjuu The Sunday Times naglasio da Britanci zato moraju biti spremni da se „opiru samo na svoje snage.

Pitanje od kojeg je sve krenulo, glasilo: strahujete li od jačanja izolacionizma SAD pod predsednikom Donaldom Trampom?

Podrazumevalo je da će on u novembru osvojiti i drugi predsednički mandat i ostati u Beloj kući, a Voles je uzvratio:

„Mene brine mogućnost da SAD napuste svoje liderske pozicije u svetu. To bi bilo loše i za nas i za svet. Mi se spremamo za gore, a nadamo se boljem“.

Voles je u nastavku ukazao: „Tokom prethodne godine, SAD su povukle vojsku iz Sirije, Tramp je već izjavio da snage SAD na Bliskom istoku treba da zamene snage NATO. Pretpostavke iz 2010-te – da ćemo mi uvek biti u koaliciji sa SAD – naprosto više ne odražavaju mesto koje ćemo mi zauzimati“.

Britanski ministar odbrane je još dodao:

„Mi veoma azvisimo od vazdušne podrške SAD i od američkog sistema za izviđanje i praćenje (vojnih ciljeva). Mi moramo diversifikovati svoje snage i sredstva“.

Tramp je prethodno izjavio – govoreći da NATO treba da ima aktivnu ulogggu i na Bliskom istoku – da je američka ekonomija pod njegovom vlašću doživela bum, da su SAD postale faktički nezavisne od tuđih energenata i da su se zato promenili i „strateški prioriteti“ Vašingtona na Bliskom Istoku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Nije nikoga sokirao jer Izrael, Amerika i Engleska cine jedan vojni i ekonomski blok koji zeli da upravlja planetom, nije to nista novo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *