Британски министар одбране ШОКИРАО ИЗЈАВОМ О САВЕЗНИШТВУ СА АМЕРИКОМ

Британски министар одбране ШОКИРАО ИЗЈАВОМ О САВЕЗНИШТВУ СА АМЕРИКОМ

13 јануара 2020

МИНИСТАР одбране Велике Британије Бен Волес признао је да његова земља не искључује да у будућности неће моћи да рачуна на војну подршку Сједињених Држава.

Оваквих признања из Лондона није било деценијама, а ако је и било сличних страховања – о њима се `мудро ћутало`. Сада више није тако.Волес је у интервјуу The Sunday Times нагласио да Британци зато морају бити спремни да се „опиру само на своје снаге.

Питање од којег је све кренуло, гласило: страхујете ли од јачања изолационизма САД под председником Доналдом Трампом?

Подразумевало је да ће он у новембру освојити и други председнички мандат и остати у Белој кући, а Волес је узвратио:

„Мене брине могућност да САД напусте своје лидерске позиције у свету. То би било лоше и за нас и за свет. Ми се спремамо за горе, а надамо се бољем“.

Волес је у наставку указао: „Током претходне године, САД су повукле војску из Сирије, Трамп је већ изјавио да снаге САД на Блиском истоку треба да замене снаге НАТО. Претпоставке из 2010-те – да ћемо ми увек бити у коалицији са САД – напросто више не одражавају место које ћемо ми заузимати“.

Британски министар одбране је још додао:

„Ми веома азвисимо од ваздушне подршке САД и од америчког система за извиђање и праћење (војних циљева). Ми морамо диверсификовати своје снаге и средства“.

Трамп је претходно изјавио – говорећи да НАТО треба да има активну улогггу и на Блиском истоку – да је америчка економија под његовом влашћу доживела бум, да су САД постале фактички независне од туђих енергената и да су се зато променили и „стратешки приоритети“ Вашингтона на Блиском Истоку.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Nije nikoga sokirao jer Izrael, Amerika i Engleska cine jedan vojni i ekonomski blok koji zeli da upravlja planetom, nije to nista novo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u