БРИТАНСКИ НОВИНАР ЗАЈАУКАО: Хитно зауставите Кину!

BRITANSKI NOVINAR ZAJAUKAO: Hitno zaustavite Kinu!

8 januara 2019

BRITANSKI novinar i pisac Edvard Lukas javno je pozvao vlade zapadnih zemalja da „obrate pažnju na kinesku pretnju“.

U njegovom tekstu, objavljenom u Daily Mail, čak otvoreno apeluje na svoju Veliku Britaniju da na Kinu obruši gnev kakav je usmerila prema Rusiji.Lukas – kao pravi anglosaksonski hegemonista – uopšte ne krije šta ga je uzbudilo i motivisalo da Zapade pozove u krstaški pohod protiv Kine:

„Uspešno spuštanje kineskog kosmičkog aparata Chang’e 4 na nevidljivoj strani meseca mora za Zapad biti ništa manji signal za uzbunu i zabrinutost nego što je 1957-me bio momenart kada je SSSR lansirao `Sputnjik-1`, prvi Zemljin veštački satelit“.

Lukas u ovom kontekstu još ukazuje da je nekoliko generacija stanovnika zapadnih zemalja glavnu pretnju svojoj bezbednopsti videlo u vojnoj i tehnološkoj moći Sovjetskog saveza. Dodatno je objasnio:

„I ja sam, kao i mnogi drugi, odsrastao u strahu da će komunistički blok pobediti i da će slobodni svet podvrgnuti repredsijama i baciti ga u ropstvo koje je carevalo iza gvozdene zavese. Sada se iste takve pretnje pribojavam sa strane Kine koja se uzdiže“.

Lukas je uveren da je većina zapadnih zemalja „sklona da potcenjuje opasnost koju predstavlja Kina, pogotovo u poređenju sa ruskim mešanjem (u zapadne izbore)“. Zato trubi na uzbunu:

„Kina je mnogo ozbiljniji protivnik. Činjenica da je Peking prvi stigao do nevidljive strane Meseca – svedoči o dominaciji Kine u oblasti kosmičkih tehnologija. Osim toga, Kina je pretekla Zapad na planu veštačke inteligencije i već ima `ubicu satelita` i raspolaže modernim kosmičkim raketama“.

Lukas procenjuje da je Kina trenutno ipak najveća pretnja bezbednosti Zapada u sferi digitalne razmene podataka i njihovog čuvanja.

U ovom kontekstu je naveo da je kineska telekomunikaciona kompanija Huawei uključena stvaranje mreže standarda 5G v Velikoj Britaniji iako je njen osnivač bivši oficir kineske armije i da zato više britanskih eksperata podozreva da oprema koju isporučuje Huawei može imati skrivene funkcije za krađu personalnih podataka.

Lukas navodi takođe: da kineska kompanija China General Nuclear aktivno ssarađuje sa Velikom Britanijom u oblasti atomske energetike i da investira značajna sredstva u gradnju britanskih atomskih električnih cenatrala.

Britanac je u svojim opomenama veodećim zapadnim zemljama stigao i do ove krajnje tačke:

„Zapad će se vrlo brzo suočiti sa neizbežnošću izbora između svoje bezbednosti i ekonomskog rasta oslonjenog i na saradnju sa Kinom. Ne pozivam da se ublaži pozicija prema Rusiji, samo ukazujem da se ovo što radi Rusija može pokazati dečijom igrom u odnosu na ekonomski i tehnološki uticaj Kine“.

Njegov zaključak je: „Moramo prisiliti (zapadne) vlade da počnu da nešto preduzimaju već sada ako želimo da zaštite našu budućnost“.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Vi i dalje živite u iluziji da je "ostrvo zla" VELIKO??? Hahahahahahahahahahhaa...........! Samo se vi nadajte da ste veliki! Uskoro vas čeka OTREŽNJENJE od te "veličine"!

  • Dani says:

   @VM,ja bi bio najsretniji covek na svetu kada bi se ostvarila ona tvoja "zeljica"o potapanju smrdljivih gaca ;)))

 2. milorad says:

  oni nemaju budućnost, ta stvar je prošla odavno pored njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *