БРИТАНСКИ ПАРЛАМЕНТАРЦИ: Потребно нам је нуклеарно наоружање, тенкови, ратни бродови и авиони!

BRITANSKI PARLAMENTARCI: Potrebno nam je nuklearno naoružanje, tenkovi, ratni brodovi i avioni!

24 marta 2015

British_army_tank_by_King_Lewy20Velika Britanija bi trebalo da obnovi svoje vojne odbrambene kapacitete kako bi se suočila s rastućim svetskim pretnjama, među kojima i pretnja iz Rusije, saopšteno je iz britanskog parlamenta.

Odbor za odbranu britanskog parlamenta, zadužen za nadgledanje troškova Ministarstva odbrane, ocenio je da su Velikoj Britaniji neophodni nuklearno naoružanje, tenkovi, avioni, ratni brodovi i avioni kao „oružane mere odvraćanja“ protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Svet nikad nije bio toliko nestabilan i opasan kao sada i to od kraja Hladnog rata“, navodi se u saopštenju Odbora aludirajući na rusko pripajanje ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i pretnje džihadista iz Islamske države i Boko harama.

Odbor britanskog parlamenta ocenio je da su trenutni vojni kapaciteti zemlje nedovoljni za „suočavanje s tako promenjenim okruženjem“ i dodao da Velika Britanije „mora da obnovi konvencionalno oružje koje je zapušteno od Hladnog rata“.

Britanski poslanici su se založili i za poštovanje obaveza prema NATO-u, prema kojem zemlja treba da investira u odbranu oko dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), smatrajući da taj postotak nije dovoljan za zemlju.

Odbor je istakao „odbrambenu slabost“ NATO-a, navodeći da bi Rusija mogla da spremi 150.000 vojnika za 72 sata, dok bi Alijansi bilo potrebno šest meseci.

NATO je nedavno najavio da bi mogao za 48 sati da pripremi 5.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje protiv pretnje iz Rusije, ali te snage će biti formirane tek 2016. godine.

(Beta, AFP)

KOMENTARIJedan komentar

  1. z-i says:

    Ima kod Rusa kolko ocete samo nazovte PP vi stiza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *