БРИТАНСКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ: „Зашто сада НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана?“

BRITANSKI POLITIČAR ŠOKIRAO EVROPSKU UNIJU: „Zašto sada NATO ne bombarduje Madrid 78 dana?“

22 oktobra 2019

Bivši britanski diplomata Vilijam Malinson kaže za RT da je najveći problem u vezi sa katalonskom krizom „ogromna veličina EU“, kao i globalizacija, koji dovode do „laganog uništenja nacionalnih država“.

Malinson je zatim povukao paralele između onoga što se sad dešava u Španiji i NATO bombardovanja Jugoslavije i Beograda. Prema njegovim rečima, umanjivanje značaja nacionalnih država dovodi do iritacije manjih delova.“Zašto NATO ne bombarduje Madrid 78 dana? Situacija je slična na mnogo nivoa” – kaže Malinson.

– U stvari, Kosovo je još više deo Srbije nego što je Katalonija deo Španije. Setimo se da su male delove Španije u celinu spojili Ferdinand i Izabela u srednjem veku. Setimo se da je Španija jedinstvena država, ali i da je konglomerat. Moramo se setiti ovog opasnog domino-efekta. To će još više nahraniti bes u Baskiji. Isto se odnosi i na Valonce u Belgiji, a Škotsku da i ne spominjem – kaže Malinson.

Niski standardi EU

Malo je kasno za EU da se seti međunarodnog prava na svojim zapadnim granicama, kada je ignorisala to isto pravo na istočnim granicama, rekao je za RT stručnjak za međunarodne odnose Marko Gašić.

Gašić kaže da je odluka Kosova o samoproglašenoj nezavisnosti priznata jer Kosovo nije članica EU.

– Neki kažu da EU ima dvostruka merila kada je reč o ovoj temi. Ja bih samo rekao da EU ima jako niske standarde u vezi ovog pitanja, kada je reč o međunarodnom pravu i njegovoj doslednosti u pridržavanju međunarodnog prava. Jer, EU je protiv katalonske secesije, a podržala je odvajanje Kosova od Srbije – kaže Gašić za RT na engleskom jeziku.

Prema njegovom mišljenju, reč je o „očigledno šizofrenoj poziciji EU“.

– Dok su se protivili referendumu u Španiji, oni su uporno organizovali referendume u Jugoslaviji. U Jugoslaviji su govorili da nije važno šta kaže Ustav; u Španiji kažu da je Ustav važan. U Jugoslaviji su govorili: „Imate dve sedmice da odlučite da li želite nezavisnost od Jugoslavije, a mi ćemo o tome odlučivati u roku od sedam dana“. To se sve dešavalo 1992. godine – kaže Gašić.Evropa nije naučila lekcije iz SFRJ

On kaže da ne veruje da je EU naučila lekcije iz SFRJ, jer „nikada nije priznala greške“.

– Mislim da bi se EU ponašala na potpuno isti način i danas, jer Kosovo nije područje koja pripada tom klubu, ono nije u klubu bogataša kao što je Španija – napominje Gašić.

On kaže da bi se Evropska unija trebala protiviti secesiji i u Španiji i u Srbiji, jer je jedino to moguće prema Helsinškoj povelji i Povelji Ujedinjenih naroda. (RT)

(sputniknews.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ja pametan, A ti? says:

  Ma hoće oni to, nego prvo da ih pobede u fudbalu a onda da ih zaspu bombama i radioaktivnim otpadom, da bi njihova nafta bila beskorisna i neupotrebljiva.

 2. Ivan Grozni says:

  Ne moze NATO da bombarduje sam sebe. Sto se tice morala,o tome nema ni pomena. Pocevsi od robovlasnistva do kolonijalizma pa i kasnije, velike sile su radile sta su htele. Nekada je sila lezala u drzavno vojnoj moci, danas u multinacionalnim kompanijama i bankama hedz fondovima i lihvarima koji su se oteli i drzavi iz koje poticu. Jugoslaviju su stvorili kako bi mogli da naplate dugove proizisle iz prvog svetskog rata. kad im nije vise trebala, oni su je rasturili. Sto smo mi ne sposobni da se tome odupremo,nas je problem. Danas kad je vojna nadmoc jednih nad drugima na nivou statisticke greske, pre ili kasnije svi ce morati nekom da se priklone. teritorije Kosova, Katalonije, Skotske, Irske, su samo geografski pojmovi. Niti separatisti niti drzave njima upravljaju. Ovde se sukobljavaju INTERESI velikih igraca. Cim neko postane NE ZAVISAN od jednog subjekta, postaje zavisan od drugog. Pogledajmo samo ukupan dug bivsih Jugo republika i sve ce se razjaniti. Svaka od njih duguje skoro vise nego sto su dugovali svi zajedno u jednoj zemlji.

  • Zoran says:

   Mozda i moze NATO d abombarduje sam sebe, evo Amerika preti Turskoj silom. Ali mislim da od toga nema nista, zatvorene su Americi sve slavine da ikog tuce.

  • Kosovac says:

   @ Ivan Grozni, …..Slažem se, multinacionalne kompanije, sa korporativnim i sorošoidnim delovanjem. Ali one ne deluju stihijski, vidi se da su osvojile skoro ceo svet. Novcem da, ali imaju i ogromnu vojnu silu, i moralnu dozvolu da se bave kriminalom u ime „dobrobiti“ čovečanstva. Kažem, ne delaju stihijski, neko tu upravlja i vuče konce, a nije Angela Merkel. Nije ni Makron. Kada bismo znali bar iz kog konkretnog centra idu ti zraci. Pojavom Putina smo videli kakav treba da izgleda otpor, ali pojavom duela Tramp – Klintonka se pokazala približna lokacija, skovan je dobar izraz „Duboka Država“. Ali ne treba nikako ispustiti naziv „sorošoidan“ koji daje detaljan i konkretan opis strukture i načina delovanja te Duboke. Samo zahvaljujući proučavanju tog „sorošnog“ sistema koji se pomoću „multinacionalnog“ novca infiltrirao u sve vlade sveta i drma, mogu se postignuti stvarni istiniti rezultati.

 3. Savetodavac says:

  Britancu ne veruj ni kada ti kaže "dobar dan".

 4. Velika Metla says:

  Iz prostog razloga jer je nato fašistička pljačkaška organizacija,i nema šta da opljačka u Španiji šta već nije opljačkao.

 5. doktrina soka says:

  Sta lupate SFRJ je bila u Nato jos od 1952g preko Grcke,pa bili smo i vojno veoma razvijeni sa oruzjem,koje smo izvozili na BI,ma nemoj mi samo tako prodavali oruzje bez dozvole velikog brata.Bombardovali bi oni i Madrid,ali nemaju sa kim da to urade,izbio bi rat u Evropi, a to je 3ww.

 6. Arkonac says:

  evropa je dosledna u svojoj šizofrenoj mržnji prema Vendima, koja traje više od milenijuma.To što ih danas nazivaju Srbi, Rusi, ranije Iliri, Kelti,Gali, Goti, Heti, Alani,Tribali, Vikinzi...Ništa se ne menja, samo buja kreacija evropskog zločina.Internet je razotkrio podmuklo falsifikovanje istorije, i nemci su prvi odustali od laži.Ali će opet nevoljno poslužiti kao "korisne budale" iako imamo žestoke dobrovoljce poljake. " Budala" nikad dosta, što bi rekao Bžežinski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *