BRITANSKI PREMIJER PRETI SRBIJI: Blokiraću vam ulazak u EU

BRITANSKI PREMIJER PRETI SRBIJI: Blokiraću vam ulazak u EU

22 decembra 2013

david-cameron_2518356bBritanski premijer Dejvid Kameron poručio je da će Velika Britanija staviti veto na pristupanje Srbije i Albanije u Evropsku uniju ukoliko ove države ne zaustave talas lažnih azilanata u Evropi.

– Suzbijte migraciju ili ćemo blokirati ulazak Srbije i Albanije u EU – bio je kategoričan Kameron.

Jače kontrole

On je rekao da će se Velika Britanija založiti za uvođenje oštrijih pristupnih kriterijuma za eventualne nove članice EU kako bi se ograničio pristup građana tih država na tržištu rada u evropskom bloku.

Kameron je zapretio da će upotrebiti veto da blokira ulazak bilo koje države u EU ukoliko te zemlje ne uvedu strožu kontrolu svojih građana koji putuju u Britaniju i najavio je niz mera kojima će imigrantima ukinuti dobijanje socijalne pomoći po dolasku u tu zemlju.

On je na samitu u Briselu, gde su vlade članica EU potvrdile planove o početku pregovora sa Srbijom, izjavio da prijemom novih zemalja ne bi trebalo dozvoliti da dođe do „velikog kretanja stanovništva“.

Moramo izvući pouke iz istorije. Proširenje je postiglo uspeh. Tranzicione kontrole, takođe. Moramo otići korak dalje i uvesti mnogo robusnije tranzicione kontrole – naglasio je Kameron.

Britanski analitičari ukazuju da Kameronova Konzervativna stranka gubi podršku pred izbore zakazane za 2015, kao i da većina Britanaca ne želi da se tržište rada dalje otvara za imigrante.

Nefer odnos

Politički analitičar Predrag Simić potvrđuje da Srbija može da očekuje težak proces pregovora u vezi sa ulaskom u EU, uz velike probleme zbog rešavanja problema s lažnim azilantima.

– U Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, pre svega, emigracija postaje mnogo veća tema nego što mi mislimo. Samo u Danskoj dolazak pedesetak azilanata izazvao je veliku pometnju – kaže Simić. To se, kako kaže, u našoj javnosti smatra nefer odnosom, jer se od Srbije očekuje da bude tampon zona za dolazak azilanata iz Afrike i Azije.

– Mnogi to ovde vide kao politiku dvostrukih standarda – kaže Simić i ocenjuje da se kretanje lažnih azilata teško može sprečiti sve dok traje kriza.

S druge strane, Branko Ružić ministar zadužen za evropske integracije, kaže da Srbiji ni na koji način nije ugrožen put ka EU, već da je Kameronova izjava više data zbog unutrašnjih političkih razloga.

– Tačno je da se afirmiše regulativa za suspendovanje azilanata. Ali Srbija je svela broj azilanata na minimum, osim u Nemačkoj, gde to nije isključivo njena odgovornost pošto je tamo azilantima omogućen stan, hrana i 800 evra mesečno – kaže Ružić i ističe da „zvanični London podržava evropski put Srbije“.

ReagovanjaZoran Babić, funkcioner SNS

Zbog reformi i svih vrednosnih sistema koje pokušavamo da implementiramo, niko Srbiji ne može da uslovljava priključenje EU posebnim uslovima. Srbija poštuje pravila EU, ali i EU treba da poštuje Srbiju.

Dijana Vukomanović, funkcionerka SPS

Britanija se, za razliku od Nemačke, zalaže za proširenje EU. To je dobra vest za nas, a britanski premijer može da vodi restriktivnu politiku prema potencijalnim emigrantima samim tim što Britanija nije deo šengenske zone.

Rasim Ljajić, ministar

Kameronovu izjavu moramo ozbiljno da shvatimo i ne smemo da se opuštamo kad je reč o lažnim azilantima. Ne smemo da dozvolimo da nas evropski zvaničnici prozivaju, kao ni da dozvolimo ukidanje belog šengena.

Suzana Grubješić, potpredsednica URS

Problem sa azilantima nije eskalirao u Britaniji, nego u Nemačkoj. On se povećava u određeno vreme u godini, a broj azilanata se drastično povećava u zemljama EU iz različitih razloga. Zbog toga je na njima da pooštre regulative.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dragos says:

    PA GDE SI BIO DO SAD DA NAM ZABRANIC RODE NAJMILIJI <3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *