БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР И ИСТРАЖИВАЧ: Ко уопште жели да потражи савет од особе као што је Блер

BRITANSKI PROFESOR I ISTRAŽIVAČ: Ko uopšte želi da potraži savet od osobe kao što je Bler

2 marta 2015

blair-image-3-813062157 45Kao i većinu drugih istraživača, veoma me je iznenadilo što sam čuo vest o angažovanju Tonija Blera u Srbiji, kaže Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u jugoistočnoj Evropi na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

On kaže da je u Velikoj Britaniji Toni Bler u potpunosti diskreditovana ličnost.

Teško je poverovati da bi bilo ko želeo da potraži savet od njega, a još je čudnije što bi to Srbija želela, imajući u vidu njegovu ulogu u NATO bombardovanju 1999. godine“, navodi Džejms Ker-Lindzi za list Danas.

Sagovornik Danasa konstatuje da, ipak, treba reći da Bler ima dosta iskustva i da „očigledno održava veoma dobre kontakte“.

„Ali, skeptičan sam kad je reč o rezultatima koje on može da donese. Teško je poverovati da će se svim srcem posvetiti zadatku imajući u vidu brojne druge konsultantske aktivnosti i uloge koje ima“, ukazuje Ker-Lindzi.

Upitan da li očekuje da će ubrzo biti otvorena prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU, britanski analitičar ističe da je Kosovo i dalje ključni problem, što se delimično odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji je nedavno nastavljen nakon prilično dugog zastoja, a delom na to da „i dalje ne postoji jasna ideja kako će teći proces pridruživanja dok Srbija Ustavom smatra Kosovo delom svoje teritorije“.

„To je veoma složeno pravno i političko pitanje. Uopšteno govoreći, važno je da EU pronađe način da rukovodi takvim procesom. Na primer, EU je uspela da nađe način da zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, uprkos činjenici da ga nije priznalo pet država Unije. Siguran sam da oni mogu, uz odgovarajuću političku volju, da pronađu inovativno rešenje za pregovore o članstvu Srbije. Imajući u vidu ono što se događa, važno je da Beograd što pre bude uključen u istinske pregovore sa EU“, zaključuje Ker-Lindzi.

(Sputnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. miloš says:

  Teško je poverovati da bi bilo ko želeo da potraži savet od njega, a još je čudnije što bi to Srbija želela, imajući u vidu njegovu ulogu u NATO bombardovanju 1999. godine“, navodi Džejms Ker-Lindzi za list Danas.....e pa naš Vučiči je našao shodnim da angažuje neprijatelja....svaki komentar je suvišan !

 2. ARTILJERAC says:

  Od njega savet samo traže budale i maloumnici.

 3. milanm says:

  Normalno je da veleizdajnik Aleksandar Vucic, radi sa neprijateljem Srbije. Nece valjda raditi sa prijateljima Srbije!

 4. Lajla says:

  G.profesore,od Bler traze savet njegova druzina,Alibaba i cetrdeset hajduka.

 5. mustafa brzojebac says:

  PA ZAR NEMA U RUSIJI STRUCNJAKA I BOLJIH OD BLERA. NE ZNAM STA JE HTEO VUCIC TIM POTEZOM DA KAZE.....CINI MI SE DA MU JE POTREBAN ODMOR....UBRLJACE NESTO AKO VEC I NIJE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *