БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР УПОЗОРИО: Опасне идеје Албанаца могу довести до ланчаних реакција на Балкану

BRITANSKI PROFESOR UPOZORIO: Opasne ideje Albanaca mogu dovesti do lančanih reakcija na Balkanu

27 februara 2021

BRITANSKI profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na zapadnom Balkanu, Džejms Ker-Lindzi smatra da ideja o nacionalnom ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije može pokrenuti niz lančanih reakcija na Balkanu i da je teško ostvariva zbog neophodne kvalifikovane većine za promenu Ustava.Lindzi je u intervjuu za Euronjuz rekao da je ideja o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije vrlo popularna, ali da poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju određeni pad podrške građana. Britanski profesor dodaje i da zagovornici ideje moraju da preciziraju da li će to biti federacija ili konfederacija između tzv. Kosova i Albanije.

Glavni problem po njemu je promena člana Ustava, koji zabranjuje tzv. Kosovu ujedinjenje sa drugim državama za šta je potrebna dvotrećinska većina.

– Najveća opasnost takve ideje su i lančane reakcije, i zahtevi Albanaca u Severnoj Makedoniji, kao i Srba u regionu – dodao je.

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindziju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Prethodno je Ramuš Haradinaj najavio da će ukoliko tzv. Kosovo ne postane član NATO kao nezavisna država u roku od 4 godine biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Kandidat za premijera Aljbin Kurti izjasnio se da bi glasao „za“ ukoliko se raspiše referendum o nacionalnom ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Koga je on to upozorio, kad znamo i mi i oni, o ćemu se radi?

  2. Si Ju Leter Aligeder says:

    Pa naravno, sada će svako srpsko etničko selo da traži nezavisnost.

  3. milorad 5 says:

    nisu oni dobili preko P kako treba pa landaraju okolo, ali to vreme je prošlo. Sad će da nauče šta je balkan i ZAŠTO su i ostali u tom svom usranom ćošku od države i nikada nisu ni pokušavali da se kurče sa druge strane prokletija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *