БРИТАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УПАЛИ У СИРИЈУ: Руси и Сиријци их дочекали и у ТРЕНУ ИХ НЕУТРАЛИСАЛИ

BRITANSKI SPECIJALCI UPALI U SIRIJU: Rusi i Sirijci ih dočekali i u TRENU IH NEUTRALISALI

13 aprila 2018

Nepoznati broj britanskih specijalaca uhapšen je rano jutros od strane snaga Bašara al Asada na teritoriji sirijske istočne Gute.

Kako su javile iranske provladina novinska agencije specijalci su zarobljeni na teritoriji Sirije.

Oni su citirali libanske medije prema kojima su vojnici imali zadatak da se infiltriraju na teritoriju Sirije kako bi učestvovali u kopnenom napadu na prestonicu Damask.

U izveštaju medija navodi se da su SAD i druge članice NATO saveza, uključujući Jordan i Izrael, planirale da izvrše napad sa nekoliko frontova, ali da je plan propao usled brzog napredovanja sirijskih oružanih snaga tokom prošlog meseca.

U britanskom ministrarstvu odbrane tvrde da je izveštaj lažan, međutim, agencija „Fars“ tvrdi da NATO usko sarađuje sa terorističkim organizacijama kako bi svrgnuo Asada sa vlasti.

U okviru zavere su, navodno, planirani masivni vazdušni napadi SAD, kao i napadi izraelskih aviona, kako bi se otvorio put za napad kopnenih snaga.

Neprijatelji Sirije smatraju da zauzimanje „ogromne površine Damaska može da doprinese“ može da im donese „brzu i veliku pobedu“.

„Nakon što je otkrivena zavera, komandanti sirijskih i ruskih snaga su započeli operaciju u istočnoj Guti, kako bi odbili napade“, izjavili su neimenovani izvori za „El Majadin“ i agenciju „Fars“.

Kako tvrdi izvor iz ove oblasti evakuacija civila iz Gute je u stvari razmena civila za strane agente.

Pošto je zavera propala usled brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

Kurir.rs/Daily mail

KOMENTARI12 komentara

 1. Miraš says:

  "Nepoznati broj britanskih specijalaca uhapšen je rano jutros od strane snaga Bašara al Asada na teritoriji sirijske istočne Gute." - ne piše kog dana se to hapšenje desilo, a u nekim vestima stoji da se to desilo tokom vojnih operacija za oslobodjenje Istočne Gute. Inače od juče zvanično je objavljeno da su završene vojne operacije u Istočnoj Guti. Cela Istočna Guta se smatra slobodnom. Počev od juče poslednje uporište terorista grad Duma je pod kontrolom vojne policije.

 2. M says:

  Daklen,dal' su neutralizirani,zarobljeni ili uhapšeni,itd.?Da znaju imaju li prava na advokata!

 3. zlatko says:

  Nisam baš sve razumeo šta se dešavalo, ali kao u poluzaboravljenom vicu vidim da su naši pobedili, a to je najvažnije.

 4. Roy says:

  Kako su mogli doci do Istocne Gute kad je sve okolo stotine kilometara pod kontrolom Sirijske Armije?

  • padre says:

   Pa, s obzirom, da su specijalci, specijalnom pozivnicom!Ti ako da nisi gledao nijednog Ramba!Dali je njemu smetala takva sitnica?

  • Branko says:

   padobranom

  • Miraš says:

   Mogu iz američke baze Tanf na jugu Sirije (pokrajina Homs) prema Jordanu, preko sirijske pustinje pa do Istočne Gute, na potpuno isti način kao i ISIS. Izgleda da su došli u Istočnu Gutu ranije bar u januaru ili februaru ili još ranije. Za oslobodjenje Istočne Gute se odavno ratuje ali često su to bile delimične operacije, a sada krajem februara kad su počeli novu operaciju kao prvo imali su puno više snaga i odmah su opkolili celu tada neoslobodjenu teritoriju. Tokom marta vodile su se najvažnije borbe za oslobadjanje Istočne Gute i dosta brzo su to završili tako da Britanci nisu imali kuda i kako da napuste Istočnu Gutu. Rekao je brigadni general Suheil al Hasan, vodja Tigrova, na početku ove operacije za I. Gutu da će obrisati patos sa teroristima u I. Guti. Oni su njemu preko botova odgovarali "Ubićemo još nekog sirijskog generala." Svaka čast. Obavio je posao i održao reč. Naravno drago mi je da je i živ i zdrav.

 5. Velika Metla says:

  S njima u crne kese od smeća,i poslati na polaznu adresu! Snimiti sve na TV i prikazati naravno,da oni koji pomisle da idu da pljačkaju sirijski narod znaju odmah šta ih čeka! Da posle ne bude "pa,mi nismo znali"! A zapad neka kevće!

 6. Lazar says:

  Idealni za žive mete ako dođe do bombardovanja. Odmah ih rasporediti na aerodrome i važnije objekte.

 7. Miraš says:

  Kontroliše se i taj pustinjski deo ali povremeno. To je i prilično nenaseljen predeo pa je zato zgodan za neprimetan prolazak. Uglavnom jug Sirije jeste dosta oslobodjen, ali američka baza Tanf pokriva veliku teritoriju, ima prečnik od 52 km. Na mapi i izgleda kao glava glavatog lava na horizontu. Zbog te baze, zbog takvog terena i zbog blizine granice sa Jordanom, pa malo dalje je Saudijska Arabija koja značajno finansira terorizam - jug Sirije jeste potencijalno kritičan i opasan.

 8. marko says:

  mislil i su napravit ce diverziju i pobegni banditi uhapsis ih onda nato naredi isilu hvataj civile za razmenu nikad ta nato band nece imati pravila u ratovanju niti u ekonomiju ista prica

 9. miros says:

  Izgleda da su i oni koristili neku novu naprednu Stelt Tehnologiju.Problem je u tome sto su rusi vec pronasli pandan i za to!!!!???.Hmmmmm. Specijalci pa jos i Englezi.????!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *