БРИТАНСКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО: Албанци нису свесни, раде у корист Срба!

BRITANSKI STRUČNJAK OTKRIO: Albanci nisu svesni, rade u korist Srba!

2 februara 2019

BILO kakav korak Kosova prema ujedinjenju sa Albanijom, što je za njih jedini način da reše svoj status, primorao bi Srbiju da anektira severni deo Kosova. To bi otvorilo pitanje granica Srbije, radikalizovalo politiku unutar zemlje i odrazilo bi se na Republiku Srpsku.

Ovu tezu izneo je u predavanju u Banjaluci Timoti Les, istraživač Geopolitičkog foruma Unverziteta Kembridž. Samo malo pre ovog predavanja, predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik je u Beogradu ponovio da je nemoguće da se izbegne uticaj rešenja kosovskog pitanja na situaciju u BiH.Upravo Kosovo i Metohiju Les vidi kao najnestabilniji deo Balkana, jer se Priština, u pokušaju da promeni svoj status, nalazi na pola puta tranzicije ka državnosti. Pokušajima da se izvuče iz pravne neizvesnosti u kojoj se nalazi, Priština će, prema Lesovom uverenju, pokrenuti lanac događaja koji bi mogao da dovede do prekomponovanja na Balkanu:

– Ako Bošnjaci smanje pritisak na Srbe i daju Hrvatima veću autonomiju, BiH bi potencijalno mogla da preživi kao radikalna i veoma decentralizovana zemlja. U suprotnom, ako pritisak ode predaleko, verovatno će doći trenutak kada će se srpsko rukovodstvo suočiti s pitanjem o formalnoj nezavisnosti.

On ističe da Bošnjaci treba da shvate da ne mogu nastaviti da forsiraju BiH unedogled, kada je jasno da je balans snaga, kada se Zapad povuče iz celokupne slike, na strani Srba i Hrvata.

– Građani Republike Srpske više puta su naglasili da žele da vladaju sami sobom, da imaju autonomiju, svoje nadležnosti. U takvim okolnostima, malo je verovatno da će BiH preživeti kao jedinstvena država u sadašnjim granicama.

Politički analitičar Srđan Perišić kaže, za „Novosti“, da je u priči o statusu Kosova i posledicama na RS i BiH ključno da srpski političari ne dozvole da se ta pitanja rešavaju samo sa zapadnim silama, već moraju aktivno da uključe Rusiju.

BANJALUKA DA SLEDI BEOGRAD

ŽELJKO Budimir, stručnjak za međunarodne odnose, ističe da srpski političari moraju da paze prilikom izjava o zameni teritorija Kosova i Srpske i da to ne sme da bude njihova teza.

– Na Zapadu postoji stav da ovo neće dopustiti. RS mora da ostane dosledna u praćenju politike Srbije, a posebno oko vojne neutralnosti.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad says:

  sve su ovo gluposti, mrsomudi i dezinformacije...kosovo će biti OSLOBODJENO od stranih okupatora i STRANOG stanovništva, mogerini pušika će da dobije otkaz u roku od 2 meseca MAX a možda i pre, a republika srpska će biti prisajedinjena zajedno sa crnom gorom REPUBLICI SRBIJI to jue ono što će se STVARNO desiti u sledećih 3 god. MAX.

  • Bole says:

   Amin.

 2. rajko says:

  Ja mislim da to Britanci planiraju da anektiraju London, pa optužuju Srbe za prljave misli.

 3. Budi Bog s nama says:

  Međutim i to je moguće, čim se i razmatra, ali jedno je sigurno da će doći pravda mir i jedno carstvo u kojem će se dati svakome po delima svojim, jer sada samo radimo račun bez krčmara, ali dolazi pravedno i večno carsto Božije.

 4. Kulak says:

  Zamena teritorija je ako se dobije deo Albanije za deo Srbije. Od toga nema ništa.Deo Srbije za deo Srbije nije nikakva zamena i to niko, ni jedan jedini političar ne može niti će ikada imati pravo da prizna. Srbija je međunarodno priznata država, članica UN, a Kosovo i Metohija su sastavni delovi suverene države Srbije.Na strani Srbije je međunarodno pravo, a američka sila na Balkanu će pasti i Srbija će opet uspostaviti suverenitet nad svojim teritorijem.Otimali su nama Srbima Kosovo i Metohiju i ranije ali smo ga mi uvek vraćali.Više vredi jedan metar teritorija suverene države Srbije nego svi političari zajedno.

  • Velika Metla says:

   Kulak,kažeš "to nijedan političar ne može,niti će ikada imati,pravo da prizna..."! E,pa u tome i jeste problem,što to nisu političari,a državnici da i ne govorim,nego POLITIKANTI! Čitavu Evropu evo skoro 60 godina vode POLITIKANTI,a ne političari! Ti politikanti moraju da rade kako im se naredi,a ne onako kako im nalažu interesi naroda i država,koje zastupaju ne voljom naroda! U celom eu-rajhu vidiš samo politikante,mizerije od ljudi,jer "globalistima" nisu u interesu državnici koji zastupaju interese svojih naroda,nego gnjide koje niko nije pre postavljanja na funkciju premijera,predsednika,nije poznavao! Primera imaš redom,počev od Srbije pa dokle ti volja! Čak i van eu-rajha! Boris Francetič,Cipras,MIkron,Gvaido,Zaev,Đinđić......,ma ima ih koliko ti volja!

 5. Miraš says:

  Imajući u vidu faktični nezavisno Kosovo, Albanija je najviše teritorijalno profitirala iz razbi-raspada Jugoslavije. Iza njih je Hrvatska na osnovu etničkog čišćenja srpskog etničkog prostora. Ne treba sumnjati da bi nastojali da ponovo profitiraju, ali sada na raspadu BIH. U tom slučaju još više bi insistirali da zaokruže svoju nacionalnu albansku državu - prirodnu Albaniju. Bošnjački političari nisu umni jer preteranim pritiskom na Srbe i Hrvate u BIH učiniće najveću uslugu Albancima, a sebi će napraviti medveđu tj. lošu uslugu. Na isti način slepi i nemisleći su aktuelni crnogorski i makedonski političari.

  • Miraš says:

   ... faktičKi ... Uglavnom svi na Balkanu najviše zbog nezaposlenosti i slabih plata nastoje da se pridruže multi-kulti EU, a u isto vreme na Zapadnom Balkanu još uvek se prave baš nacionalne države. U poređelju sa Evropom ovo kod nas je ozbiljan paradoks. Najčudnije je da to podržava EU iz Brisela tokom pregovora Beograd-Priština. Tako ucenjivački i štetno kako se odnose prema celovitosti Srbije, slično tako u dogledno vreme odnosiće se i prema celovitosti BIH. EU je danas navodno za celu BIH, ali tako su se odnosili i prema Jugoslaviji pa od nje ostalo je zasad 7 faktički nezavisnih manjih komada. Čime smo ovo zaslužili? EU prvenstveno služi za širenje NATO-a i za ostvarenje tog cilja nije ih briga u koliko komada ćemo se mi raspadati. Zatim što je više naše međusobne netrpeljivosti NATO na tome opravdava svoje postojanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *