БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: Путин је близу победе у Минску

BRITANSKI TELEGRAF: Putin je blizu pobede u Minsku

11 februara 2015

putin(1)  567Dok su zapadni zvaničnici razgovarali o svetskom miru u Minhenu, predsednik Rusije Vladimir Putin je u Sočiju gledao predstavu na ledu, piše britanski Telegraf.

Engleski medij navodi da je ruski predsednik poznat po svojoj nonšalanciji, ali pored opuštanja, u Sočiju se sreo i sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Sve se to događalo u uvodu sastanka u Minsku, koji je ocenjen kao presudan za dalju budućnost Ukrajine.

“Ove nedelje je postalo jasno da SAD i dalje razmišljaju da li da pošalju oružje Ukrajini. Neke analize navode da bi to bio uvod u pravi rat između Zapada i Rusije. Evropski lideri će pokušati da ubede Putina da ukine pomoć proruskim separatistima, dok ishod čeka Porošenko, u nadi da se Ukrajina neće raspasti pod njegovim vođstvom“, navodi se u tekstu Toma Perfita.

Britanski novinar ističe da Putin ostaje enigma kao i pitanje šta on želi da postigne u Minsku, kao i zašto je odlučio da ode na pregovore kada je mogao da ostavi rat da kulja.

“Ruska aneksija Krima dogodila se bez borbe. To je bio veliki uspeh za Moskvu, koja je prisvojila mesto ovenčano vojnim mitovima i slavom. Sa druge strane, Donbas se topi u krvi, a Putin ne želi da anektira istok Ukrajine“, smatra Perfit.

Prema njegovim rečima, za Moskvu je prednost to što postoje delovi ukrajine pod kontrolom pobunjenika, a kao Putinov plan nameće se namera da se sukom zamrzne i da Donbas postane autonomna proruska regija koja može da koči planove Ukrajine za ulazak u EU.

Dodatni argument je i to što je oko 1.5 miliona ljudi sa Krima izbrisano iz biračkih spiskova u Ukrajini, što je oslabilo proruske tendencije i što može da utiče na naredne eventualne referendume ili izbore.

Ostanak Donbasa u okviru Ukrajine bio bi garancija balansa u toj državi između Istoka i Zapada. Takav razvoj događaja pretvara ruskog predsednika u apsolutnog pobednika pregovora u Minsku, a Ukrajinu gura u institucionalnu krizu, što je daleko prihvatljivije od aktuelnog ratnog stanja.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ARTILJERAC says:

    Braćo i sestre na donjem linku je peticija za raspisivanje vanrednih izbora. Mi moramo nešto učiniti ili našoj deci neće ostati ništa od Srbije http://www.peticije24.com/108357 Šalji dalje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *