БРИТАНСКИ „ТЕЛЕГРАФ“: Запад се припрема за победу Русије

BRITANSKI „TELEGRAF“: Zapad se priprema za pobedu Rusije

18 juna 2023

Pobeda Rusije u Ukrajini, koju podržava Zapad, potkopaće samo postojanje NATO-a, piše kolumnista britanskog „Telegrafa“ Ričard Kemp. Prema njegovim rečima, šanse za pobedu više nisu na strani Kijeva.

Ranije je predsednik Vladimir Putin objavio početak kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Ipak, kako je naglasio Putin, ukrajinske snage nisu uspele da ostvare postavljene ciljeve ni u jednom od borbenih područja, trpeći katastrofalne gubitke na svim pravcima.Oni koji su očekivali munjevit proboj sada su razočarani, primećuje britanski novinar. Ovo nisu nemački oklopi protiv poljske konjice, niti demoralisane iračke snage, u zastarelim tenkovima koje su osećale strahopoštovanje i šok pred američkim snagama.

Umesto toga, vidimo nešto što je bliže iscrpljujućem stilu ratovanja, sa ukrajinskim snagama koje bezuspešno napadaju snažno utvrđene linije ruske odbrane, navodi Kemp.

U ratu, operacije retko idu po planu, a šanse da Kijev doživi poraz naglo rastu. Ruski general Valerij Gerasimov imao je dovoljno vremena i resursa da pripremi efikasnu odbranu u više linija, primećuje kolumnista. Osim toga, Rusi imaju brojčanu superiornost u svemu, od ljudstva i tenkova, sve do artiljerije.

Konačno, Rusija ima i premoć u vazduhu. Svaka sila koje je pokretala ofanzivu, još od Drugog svetskog rata, uspevala je samo uz vazdušnu premoć.

Ukrajinci to nemaju, a već smo videli efekte toga na snimcima sa bojnog polja, koji pokazuju borbena vozila „bredli“, isporučena iz Amerike, i nemačke tenkove „leopard 2“, koje uništavaju jurišni helikopteri.

„Jedno je sigurno“, nastavlja kolumnista, ukrajinska pobeda je daleko od zagarantovane. Ovu zabrinutost već možemo videti u upozorenjima koja stižu iz Bele kuće“.

Sve u svemu, na samitu NATO-a u Vilnjusu sledećeg meseca članice Severnoatlantske alijanse mogle bi da se suoče sa neuspehom. Tamo će sigurno biti mnogo nesigurnih glasova. Oni koji ni ranije nisu bili voljni da pošalju oružje Kijevu, imaće novi izgovor: Ukrajina nema borbenu moć da ostvari pobedu.

Pored toga, postoji i opasnost od toga da će lideri poput Emanuela Makrona i Olafa Šolca obnoviti pritisak na Kijev do kraja ove godine postigne mirovni sporazum. Kolebanje te vrste u Evropi potkopalo bi Bajdenovu poziciju u Kongresu, sa izgledima da republikanci u Predstavničkom domu onemoguće buduće finansiranje Ukrajine.

Kako zaključuje Telegraf“, lideri u Vilnjusu bi „trebalo da se zapitaju: ako Ukrajina ni sa Atlantskim savezom iza sebe ne može da pobedi, koja je onda svrha postojanja NATO-a?“.

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Priprema se tako što će optužiti ukroStoku, i tako pokušati oprati ruke od ogromne odgovornosti i učešća u ovom sukobu. Poslednji je čas da slobodarski svet postavi anglosaksonske lupeže, zlikovce i ubice tako gde i pripadaju. Ako se sada propusti prilika Bog zna kad će se drugi put ukazati. POTOPITI PIRGAVO OSTRVO ZLA !

  2. Velika Metla says:

    Priprema se tako što će optužiti ukroStoku, i tako pokušati oprati ruke od ogromne odgovornosti i učešća u ovom sukobu. Poslednji je čas da slobodarski svet postavi anglosaksonske lupeže, zlikovce i ubice tamo gde i pripadaju. Ako se sada propusti prilika Bog zna kad će se drugi put ukazati. POTOPITI PIRGAVO OSTRVO ZLA !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *